Ученици в Разград премериха сили в състезание по авиомоделизъм

0
66


Ученици в Разград премериха сили в демонстративно състезание по авиомоделизъм. Градското първенство, организирано от клуба по авиомоделизъм към Центъра за ученическо техническо и научно творчество се проведе на територията на Археологическия резерват „Абритус”.

Състезанието беше по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. Младите състезатели, възпитаници на клуба по авиомоделизъм с ръководител инж. Младен Димитров демонстрираха своите умения в клас тренкорд, който се оценяваше по различни критерии. Димитров отбеляза, че децата от клуба сами са си изработили моделите и са се представили всички отлично в състезанието. Заради метеорологичните условия децата не можаха да демонстрират уменията си в клас HLG – свободно летящи модели.

Заниманията в клуба по авиомоделизъм към ЦУТНТ – Разград са насочени към деца и младежи. Мотивацията на учениците да се занимават в свободното си време с авио и ракетомоделизъм бива допълнително стимулирана от участието им в изложби и състезания. С призове от различни изяви е деветгодишният Аркан, ученик в Основно училище „Никола Икономов“. Той разказа за БТА, че му харесва това, което правят в клуба и да постига все нови  и нови постижения по авиомоделизъм.

В рамките на днешната надпревара имаше и изстрелване на ракети, конструирани от ръководителите на разградския клуб по авиомоделизъм. Инж. Климент Николов заяви, че се занимава с ракетомоделизъм още от ученическите си години. Участвал е в много състезания и турнири, има спечелени редица медали. Богатия опит, който е натрупал през годините сега споделя с децата от клуба по авиомоделизъм в Разград. 

“Авио и ракетомоделизъм са интересни дисциплини, защото развиват в децата умения като сръчност, учат ги на основни принципи на аеродинамиката. Освен това удоволствието да полети един модел, върху който си се трудил дълго време е много голямо“, отбеляза Николов. 

Освен добро представяне в състезателната част учениците показаха познания за първия космонавт Юрий Гагарин, и за българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Те отговаря също на въпроси, свързани с Космоса, зададени им от преподавателя в ЦУТНТ инж. Даниела Кившанова.

 

/ХК/



Източник БТА