Украйна може да ползва опита на Камбоджа при обезвреждане на мини

0
65


Украйна може да използва опита на Камбоджа при обезвреждането на експлозиви. Министерството на икономиката на страната съобщи, цитирано от Укринформ, че това е било обсъдено по време на посещение на украинска делегация в югоизточната азиатска държава, пише БТА.

„Разчистването на мините не трябва да приключва единствено с разчистването на територията и унищожаването на експлозивите. В Камбоджа с подкрепата на международните партньори беше приложен цялостен подход, който включва както разчистване, така и помощ за общностите и пряко за хората, които започват работа на разчистения терен. Става дума за обучение, възстановяване на инфраструктурата и прочее. Това позволява не само да се разчисти територията от мини, но и хората да се върнат и да дадат тласък на развитието. И това е опит, който Украйна трябва да приложи”, смята заместник-министърът на икономиката Ихор Безкаравайни.

Отбелязва се, че по отношение на технологията, свързаната с процеса на хуманитарното разчистване на мини, Украйна е на челни позиции, но може да използва опита на Камбоджа при обезвреждането на експлозиви. Голямо количество боеприпаси са обезвредени, а не взривени в страната, като взривното вещество е извадено от тях за по-нататъшна употреба. Благодарение на рециклирането, Украйна ще може да намали броя на експлозиите, което ще е от полза за околната среда.

„Камбоджа напомня колко дълго експлозивите може да влияят на човешките животи. През 2022 г., близо 30 години след като мирът дойде в страната, 10 души загинаха от взривове на мини. Това единствено потвърждава нашите намерения да ускорим темпото на хуманитарното разчистване на мини в Украйна, така че колкото се може по-малко хора да страдат от експлозивите в бъдеще”, заяви Безкаравайни.

Както беше съобщено по-рано, в Украйна има повече от 170 хил. кв км потенциално опасни райони, които трябва да бъдат изследвани за мини и невзривени боеприпаси. Голяма част от тези територии са земеделски земи. За да се върнат към обработка колкото се може по-скоро, министерството на икономиката ще представи този месец държавна програма за компенсиране на фермерите при разчистването на земеделските земи от експлозиви, предоставяйки 80% от средствата, необходими за разчистване от мини.





Източник 24часа