Украйна е нанесла удари с дронове по руски кораби в Черно море

0
242

©

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са атакували руски патрулни кораби в Черно море с надводни дронове, в резултат на което са били поразени плавателни съдове от проект 22160 “Василий Биков“, се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

На 14 септември ВСУ са нансели удари “с неуточнени щети“ на два руски патрулни кораба от клас “Василий Биков“ в югозападната част на акваторията на Черно море, според изявление на украинското командване.

В същото време Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че силите на Черноморския им флот са унищожили два украински дрона в района.

Изданието “Украинская правда“ съобщи, че източници от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са разкрили, че на 14 септември безполотен апарат е повредил сериозно руска корвета от клас “Бора“ на входа на Севастополския залив. Въпреки това военното ведомство в Москва бе категорично, че Черноморският флот на Русия е унищожила украинския дрон и е отблъснал атаката.

От ISW допълват, че според руски източничи тази корвета не е получила видими щети.

На 15 септември стана известно, че украинските специални сили са поразили руския ракетен кораб “Самум“ в Крим с помощта на експерименталния дрон Sea Baby. Според източници на РБК-Украйна това се е случило на 14 септември.

Ден по-рано, на 13 септември, големият десантен кораб “Минск“ и дизелово-електрическата подводница “Ростов на Дон“ бяха повредени при атака срещу Севастополската корабостроителница.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник