Украйна е започнала да регистрира кораби за преминаване през коридори в Черно море

0
139

©

Украйна е започнала да регистрира търговски кораби, които са готови да преминават през временни коридори в Черно море. Това е съобщил говорителят на Военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук, цитира украинското издание Економична правда.

Според Плетенчук корабособствениците и капитаните на кораби са  предупредени за потенциалната опасност, по-специално от руския флот, както и опасността от мини, която остава на доста високо ниво. 

Говорителят на ВМС на Украйна е отбелязал, че всичко ще се провежда под наблюдението на въоръжените сили на Украйна, които правят всичко възможно, за да гарантират сигурността. 

“Освен това регистрацията вече е отворена, координаторът вече работи”, е добавил Плетенчук. 

В същото време Плетенчук не е разкрил подробности за броя на вече регистрираните кораби. Той е отбелязал, че “в момента не можем да разкрием всички подробности”, допълва РБК-Украйна.

Украйна все още не е решила колко дълго ще функционират коридорите в Черно море.

“Тези срокове все още не са определени. Всъщност състоянието, в което работи всичко, за съжаление е и това, което се определя от събитията, които се случват в Черно море“, е обяснил той.

Според говорителя временните коридори трябва да помогнат за преодоляване на международната хуманитарна криза, както и да дадат възможност на компаниите да приберат кораби, които са в “хуманитарни плен“.

Коридори в Черно море

След като Руската федерация се оттегли от зърненото споразумение, Украйна обяви откриването на временни коридори за търговски кораби в Черно море. Украинският флот подчерта, че заплахата от Руската федерация остава.

Маршрутите са предназначени предимно за отплаване на цивилни кораби, които са в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южен/ Пивдени от началото на войната.

По-късно командирът на ВМС на Украйна Олег Чалик обясни, че коридорът в Черно море ще бъде “прозрачен”, а на кораба ще бъдат поставени камери, които да удостоверяват, че това е само хуманитарна мисия.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник