Турция: Швеция не прави достатъчно, за да се присъедини към НАТО

0
204

Фейсбук A A Сподели Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за американската PBS заяви, че Швеция не прави достатъчно, за да се присъедини към НАТО.

“Многократно сме заявявали, че сме готови да подкрепим кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, но се очаква Швеция да се изправи на висотата за това и да спази обещанията си, защото по улиците на Стокхолм все още виждаме терористи да се разхождат свободно”, коментира Ердоган. 

“Предложението на Швеция за членство в НАТО ще бъде разгледано от Великото национално събрание (ВНС) на Турция и че именно решението на парламента ще бъде решаващо”, е припомнил той.

“Това е част от дневния ред на Великото национално събрание. Парламентът ще оцени ситуацията в рамките на своя календар. Предложението ще бъде подложено на гласуване от депутатите”.

“За да се случи това (ратификацията), Швеция, разбира се, трябва да изпълни обещанията си. Терористичните организации трябва незабавно да прекратят демонстрациите и действията си по улиците на Стокхолм. Защото за турския народ ще бъде много важно да види, че това наистина се случва. Изглежда, че Швеция е променила законодателството, но това не е достатъчно”, е подчертал турският президент.

Финландия и Швеция подадоха заявление за присъединяване към алианса през май 2022 г. на фона на събитията в Украйна. Финландия стана 31-ият член на НАТО на 4 април. Кандидатурата на Швеция все още не е получила окончателно одобрение от Унгария и Турция.

В разговорите си с Ердоган във Вилнюс преди срещата на върха на НАТО Швеция, като член на Европейския съюз, се съгласи да подпомогне процеса на присъединяване на Турция към ЕС в замяна на ратифициране на кандидатурата. В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че въпросите за присъединяването на Швеция към НАТО и присъединяването на Турция към ЕС “не са свързани”. През август генералният секретар на НАТО заяви, че е оптимист, че Швеция ще се присъедини към алианса тази есен.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник