Турнир по баскетбол 3х3 откри Седмицата на спорта в град Генерал Тошево

0
383

На 9 май в  град Генерал Тошево беше дадено началото на Седмицата на спорта. Първото издание на хубавата инициатива на Община Генерал Тошево се състоя през 2019 година. Заради пандемията от коронавирус, която скова света обаче, през следващите две години спортното събитие беше отменяно. Сега всички активно живеещи и спортуващи деца и младежи отново се радват на форума.

Седмицата на спорта започна с турнир по баскетбол 3х3, който се осъществи и със съдействието на БК „Спортбаскет ГТ“ с треньор Стойо Стоев. В надпреварата се включиха общо 20 отбора, разпределени в различни възрастови групи при момичетата и момчетата.

Според правилата една среща можеше да продължи точно 7 минути или пък докато някой от двата тима не реализира 11 точки. Това направи всички двубои изключително оспорвани и динамични, а баскетболистите се раздадоха максимално. В турнира се включиха и четири отбора при момичета до 13-годишна възраст, които тренират в клуба само от два месеца. Младите девойки обаче показаха, че за това време са усвоили основните правила на играта и имат огромно желание за развитие.

Най-атрактивни двубои се получиха при смесени отбори между юношите-младша възраст и мъжете. Там сблъсъците бяха равностойни и вървяха кош за кош. Победител в тази възрастова група стана отборът на „Черешки“, който надигра всички останали тимове. На второто място се класира тимът на „Понички“, който допусна само една загуба, а трети остана съставът на „Кецове“.

След надпреварата при смесените отбори от юноши и мъже, беше организиран импровизиран турнир за стрелба от зоната на трите точки. Всеки записан баскетболист имаше право на шест изстрела, като те трябваше да бъдат направени от две различни позиции (по три изстрела). След първите опити Живко Желев и Мирослав Петков реализираха по три тройки и трябваше да определят победителя с пряка битка на финала помежду си. Там Живко Желев вкара четири тройки срещу две на Мирослав Петков и по този начин спечели първото място.

Турнирът по баскетбол 3х3 се проведе в спортната зала на СУ „Никола Й. Вапцаров“ и продължи повече от четири часа, като в нея се включиха точно 60 любители на играта. Получи се интересно събитие, което за пореден път доказа, че баскетболът има традиции и бъдеще в нашия град.