• В ход са мащабни спасителни операции, след като подводница, превозваща петима души, изчезна в неделя сутринта по време на мисия до потъналия “Титаник”

Корабът “Титан”, собственост на OceanGate Expeditions, изчезна от радара около един час и 45 минути след спускането си край бреговете на Кейп Код, Масачузетс, съобщи бреговата охрана на САЩ.

Екипажът, който включва британски милиардер, авантюрист и баща и син от Пакистан, може да остане без кислород в четвъртък следобед, прогнозират експерти.

Докато спасителните операции продължават, ето три сценария за това, което може да се случи.

1. Титан може да се носи на повърхността, чакайки да бъде открит

Това би бил “най-добрият сценарий”, казва пред Insider Стефан Б. Уилямс, професор по морска роботика в университета в Сидни, чиято лаборатория работи с подводници без екипаж. Той е на мнение, че устройството, използвано от “Титан” за да комуникира със своя помощен кораб, Polar Prince, може да се е развалило по някакъв начин и че той вече е изплувал и чака да бъде намерен.

И все пак Уилямс отбелязва: “Това изглежда все по-малко вероятно с течение на времето.”

Корабите като “Титан” обикновено са проектирани или да изпускат тежести, или да надуват автоматично поплавъци, за да ги върнат на повърхността, ако нещо се обърка, добавия Уилямс.

Пенсионираният контраадмирал Крис Пари каза пред Sky News, че ако плавателният съд беше излязъл на повърхността, той “щеше да бъде открит досега”.

Гмуркането на подводницата “Титан” обикновено отнема около осем часа, включително спускането и изкачването, според уебсайта на OceanGate.

Бреговата охрана на САЩ вече е претърсила район “с размерите на Кънектикът”, но не е имала късмет, съобщи CNN.

2. Претърпял е “катастрофална имплозия”

Ако подводницата не се е върнала на повърхността, вероятно е имало “катастрофална повреда”, казва Уилямс.

Това може да се дължи на теч или прекъсване на захранването. Има също така вероятност малък пожар, причинен от късо съединение, да е компрометирал електронните системи на превозното средство, които се използват за навигация и контрол на кораба, обяснява Уилямс.

“Най-лошият сценарий е корпусът под налягане да е бил пробит, което е довело до „катастрофална имплозия”, казва Уилямс. “Всичко се случва доста бързо и има минимален шанс за оцеляване.”

3. Оплел се е в останките на Титаник

Двама експерти са на мнение, че друг вероятен сценарий е “Титан” да се е заплел в останките на Титаник, които се намират на около 12 500 фута под водата.

Франк Оуен, пенсиониран служител на Кралския австралийски флот и директор на проект за спасяване на подводници, казва пред The Guardian, че останките на океанското дъно “са заобиколени от отломки от бедствието преди повече от ве”“.

“Има части от него навсякъде. Опасно е”, допълва той.

Не е ясно дали подводницата изобщо е стигнала до останките.

Спасяването на морското дъно е много трудно

“Във всеки случай спасяването от океанското дъно ще бъде много трудно”, казва Алистър Грейг, професор по морско инженерство в Университетския колеж в Лондон, пред The Guardian. “Много малко са корабите, които могат да стигнат толкова дълбоко.”

Уилямс добави, че може да е трудно за спасителния екип дори да забележи подводния кораб от повърхността, тъй като сонарите му няма да могат да го открият от отломките и неравния терен на морското дъно.

Каквито и да са обстоятелствата на изчезването на “Титан”, няма съмнение, че ако корабът все още е непокътнат и пътниците му са все още живи, онези, които са хванати в капан, се опитват да оцелеят в “доста трудна среда”, казва Уилямс пред Insider.

“Без животоподдържащи системи подводницата може да стане много студена – температурата на водата навън е почти до точката на замръзване”, обяснява Уилямс.

“Пътниците също обикновено вземат само сандвич и бутилка вода на подводницата и няма тоалетни на борда”, допълва Дейвид Поуг, научен журналист, който беше на подводницата миналата година, в интервю за NewsNation.

Дейвид Гало, старши съветник по стратегически инициативи в RMS Titanic, каза пред CNN, че намаляващите нива на кислород и борбата със студа са основните проблеми за безопасността на пътниците в този момент.

“Водата е много дълбока”, казва Гало. “Това е като посещение на друга планета. Не е това, което хората си мислят, че е. Това е безслънчева, студена среда и високо налягане.”

standartnews.com