Хванатият в капан екипаж на миниподводницата “Титан” е в условия, подобни на филм на ужасите. Петимата мъже са в 6-метрова машина, която няма седалки, разполага с един-единствен прозорец, а управлението ѝ наподобява контролер за видеоигри, съобщи Би Би Си.

Британският милиардер Хамиш Хардинг, пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и синът му Сулеман, известният френски водолаз Пол-Анри Наржоле и капитанът Стоктън Ръш са изправени пред тежки условия. Времето за тяхното спасяване изтича и всеки момент те може да се превърнат в поредните жертви на “Титаник”, тъй като се изгубиха на път към останките на легендарния кораб.

Изчезналите пътници са прекарали последните часове седнали на пода, тъй като подводницата не е оборудвана със седалки, а освен това са и боси. Ниските градуси първо ще засегнат крайниците, като преди губенето на съзнание мъжете няма да могат да ползват ръцете си.

Плавателният съд за последен път изпрати сигнал до кораба майка “Полярен принц” в следобедните часове на неделя, докато се спускаше към останките на “Титаник”. Преживяването струва по 250 хил. долара на човек. Батискафът разполага с 96-часов запас от кислород, като в сряда на пътниците им оставаше нищожно време, преди да се задушат. Предполага се, че ако в четвъртък до обяд не бъдат открити, те ще загинат.

С постепенното намаляване на кислорода екипажът вероятно вече усеща последствията –

ускорен пулс, световъртеж,

гадене, учестено дишане. Паникатаки също са вероятни, като се има предвид дългият престой на борда.

В сряда бреговата охрана на САЩ обяви, че са били засечени силни звукови сигнали в района на издирването, но огледът с подводно оборудване е “дал отрицателни резултати”.

Това все пак съживи надеждите, че най-дълбоководната спасителна мисия досега може да е успешна. На 3800 м дълбочина обаче времето е ключов фактор, който притиска спасителните екипи. Само подводни дронове могат да достигнат “Титан”.

“Ужасен съм. В момента не спя. Просто се надявам на добри новини. Всяка секунда, всяка минута ми се струва като часове”, заяви един от близките приятели на Хардинг Яник Микелсен.

“Страхувам се, че шансовете са малки. Тук има два проблема – да се намери това нещо и как ще го извадим от морското дъно. Това

никога не е правено преди

и не мисля, че някой има идеи как да го направи сега”, коментира пенсионираният адмирал от британските военноморски сили Крис Пари.

Според учения д-р Майкъл Гилън, който “почти умря” при посещение на останките от “Титаник” през 2000 г., попадналият в капан екипаж може да е удрял с чаши по стените на батискафа като вид комуникация, която сонарите могат да уловят.

https://www.24chasa.bg/