Русия се споразумя с Израел да открие в Йерусалим консулска служба към посолството си в Тел Авив. Макар и засега да не е съвсем ясно каква е целта на този ход, анализатори и израелски медии видяха в това определени послания, насочени към страните от региона на Близкия изток, но и към конфликта в Украйна.

Планира се консулският отдел да бъде разположен в Западен Йерусалим, съобщиха дипломатическото представителство и израелското външно министерство, цитирани от Ройтерс.

Руското посолство в Израел уточни, че споразумението за парцел в Западен Йерусалим, който Русия е придобила през 1885 г., е било сключено с общината на 18 май след дългогодишен процес. Там ще бъде построен комплекс, обслужващ консулските служби на посолството.

Статутът на Йерусалим, който е свещен град за християни, евреи и мюсюлмани, е едно от най-големите препятствия за сключването на мирно споразумение между Израел и палестинците.

Израел, който окупира Източен Йерусалим по време на Шестдневната война през 1967 година, а по-късно го анексира, смята града за своя вечна и неделима столица. Палестинците искат източната част на Йерусалим за столица на бъдещата си държава.

Международната общност не признава суверенитета на Израел върху целия град и смята, че въпросите около статута на Йерусалим трябва да се решат чрез преговори.

Повечето чуждестранни посолства в Израел се намират в Тел Авив, но след като през 2017 г. САЩ признаха Йерусалим за израелска столица, Вашингтон премести посолството си в свещения град, след което още няколко държави последваха американския пример и направиха същото със своите дипломатически мисии.

Този ход на практика означаваше скъсване с политиката по въпроса, която САЩ водеха десетилетия наред. Тогава руският президент Владимир Путин изрази сериозно безпокойство и посочи, че „подобни действия могат да разрушат перспективите пред близкоизточния мирен процес“.

В изявлението на руското посолство се казва, че отварянето на консулска служба в Йерусалим „е в съответствие с неизменния курс на Русия към справедливо уреждане на ситуацията в Близкия изток“.

Професор Зеев Ханин, експерт по постсъветска политика и общество в университета „Бар Илан“, заяви пред израелската агенция ТПС, че има няколко фактора, поради които споразумението е било сключено точно сега.

„Много малко на брой са западните страни, които са готови да имат нещо общо с Русия. За Москва е важно, че Израел, като западна държава, е в състояние или е готов да подпише споразумение. Тя трябва да покаже на руската общественост някакъв успех по външнополитически въпрос. Това е, от което се нуждае тя в момента“, обясни Ханин.

Според него друга причина е, че „Путин отчаяно се опитва да постигне споразумения и да получи подкрепа от арабските страни, като например саудитския блок“. Откриването на консулство в Йерусалим е сигнал към арабите, че „Русия има и други възможности в Близкия изток“.  https://www.24chasa.bg/