• В района на планираното учение на силите на Тихоокеанския флот близо до остров Уруп на Курилския хребет преди това беше открита американска ядрена подводница от типа Вирджиния

МОСКВА, 12 февруари. /ТАСС/. Руското министерство на отбраната извика военното аташе на САЩ заради ситуацията с американската атомна подводница от типа Вирджиния, която беше открита в събота сутринта в района на планираното учение на силите на Тихоокеанския флот край остров Уруп Курилския хребет. Това съобщиха в събота от Министерството на отбраната на Руската федерация.

„Във връзка с нарушаването от подводница на ВМС на САЩ на държавната граница на Руската федерация, руското министерство на отбраната извика аташето по отбраната в посолството на САЩ в Москва“, се казва в съобщението.

Министерството припомни, че на 12 февруари 2022 г. в 10:40 ч. московско време в района на планираното учение на силите на Тихоокеанския флот в териториалните води на Руската федерация в близост до остров Уруп на Курилския хребет, е открита подводница от клас Вирджиния.

В режима на звукова подводна комуникация екипажът на чуждестранна подводница получи съобщение на руски и английски: “Вие сте в териториалните води на Русия. Веднага изплувайте на повърхността!” Екипажът на американската подводница пренебрегна искането на руската страна. В съответствие с указанията за охрана на държавната граница на Руската федерация в подводна среда екипажът на фрегатата на Тихоокеанския флот „Маршал Шапошников“ използва подходящи средства.

Американската подводница използва самоходен симулатор за удвояване на целта на радарни и акустични средства за управление и напуска териториалните води на Руската федерация с максимална скорост.

Отряд от кораби на Тихоокеанския флот продължава планираните учения, включително наблюдение на подводната среда с цел предотвратяване на нарушения на държавната граница на Руската федерация.

Ядрените ракетни и торпедни подводници от клас Вирджиния са на въоръжение в ВМС на САЩ от 2004 г. Водоизместването на кораба е около 7925 тона, средната скорост е повече от 25 възела. Въоръжението на подводницата включва ракети Tomahawk в различни конфигурации и торпеда Mk.48 ADCAP.