ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА КИКБОКСЬОРИТЕ ОТ „ДЕСАНТ”- ДОБРИЧ НА СВЕТОВНАТА КУПА
Подз. Златни медали за трима състезатели на спортен клуб по кикбокс „Десант”-Добрич на XXVIII издание на Световната Купа по кикбокс в Унгария. Диян Димитров, Александър Панайотов и Жулиен Риков станаха шампиони в своите категории
Диян Димитров, който стана шампион на миналогодишното издание, премина безкомпромисно през италианския състезател на четвъртфинала, като го отказа още в първия рунд. На полуфинала добричлията победи силен съперник от Украйна,  а на финала доминира над кикбоксьор от Молдова и стана шампион в категория до 60 кг при юношите старша възраст в стил К1.
Александър Панайотов бе цар на обратите, след като направи две драматични победи над силни бойци – германец на полуфинала и унгарец на финала. И в двете срещи Алекс обръщаше развоя на събитията в последния рунд и надделяваше над съперниците си с мощни атаки до финалния гонг. Така той стана шампион в категория до 63.5 кг. при юношите старша възраст в стил К1.
 Жулиен Риков също беше много атрактивен и агресивен през всичките си битки, със своите остри и мощни атаки той успя да надиграе многократно своите съперници. Той победи на четвъртфинала боец от Италия, който му оказа най-голяма съпротива.  На полуфинала и финала Жулиен Риков отстрани двама състезатели от Украйна и стана шампион в категория до 71 кг при юношите старша възраст в стил К1.
Шампионските титли  на възпитаниците на треньора Драгомир Йорданов помогнаха на отбора на България да заеме четвъртото място сред 43 държави на световната купа в Унгария. Националният отбор на България завоюва цели 28 златни отличия, 27 сребърни и 33 бронзови медала!  Страната ни зае четвърто място в комплексното класиране сред конкуренцията на над 2000 кикбоксьори от 43 държави!

 

ПОРЕДИЦА ОТ УСПЕХИ ЗА ТЕНИСИСТИТЕ НА КЛУБ „ИЗИДА“

От началото на месец юни  състезателите на добричкия тенис клуб „Изида“ записаха поредица от успешни класирания.

Дани Спасов спечели бронзов медал на Държавното първенство до 16 години в Хасково. Рафи Симеонова стана втора на двойки на Държавното първенство до 16 години.

На Регионален турнир до 14 години в Добрич Камен Иванов спечели първо място, а Николай Рачев – второ.
Освен това Ивелина Христова, Софи Фичева и Рафи Симеонова стигнаха до 1/8 финалите на Държавното първенство до 16 години, като Ивелина и Софи преминаха през тежки мачове в квалификациите.

БРИДЖ ДВОЙКА ОТ ДОБРИЧ ЗАЕ ТРЕТОТО МЯСТО НА ДЪРЖАВНИЯ ШАМПИОНАТ ПО СПОРТЕН БРИДЖ

В Стара Загора завършиха финалите на Държавния двойков шампионат по спортен бридж с участието на най-добрите тандеми от страната.

Много добро представяне реализира двойката на „Албена бридж клуб“ Драганка и Стефан Георгиеви от Добрич.След много силна игра, брич двойката от Добрич се класира на трето място в квалификационните сесии, играха на супер финала, класирайки се сред 14  най-добри двойки от България.

Шампиони станаха Николай Василев /Стара Загора/ и Петър Иванов /Хасково/, следвани от Сергей Кънчев /Русе/ и Марин Маринов /Червен бряг/ и софийската двойка Боби Ризов и Момчил Мончев.

Всичко това се случва в навечерието на 41-я Международен бридж фестивал „Албена 2023“, който ще се проведе от 30 юни до 9 юли в хотелски комплекс „Фламинго гранд“ на едноименното ваканционно селище ,с участието на състезатели от над 10 страни.

 

СЕДМО МЯСТО ЗА МИЛИЦА МИРЧЕВА НА 5000 М НА ЕВРОПЕЙСКОТО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО

Милица Мирчева, която е рекордьорка на България в маратона, се представи достойно в първия ден на Европейското отборно първенство по лека атлетика от Втора лига в Полша. 29-годишната състезателка от Добрич се нареди на седма позиция в бягането на 5000 метра с резултат от 15:47.58 минути в първия си голям старт на писта за сезона. Най-бърза на 5000 м при дамите беше латвийката Агате Кауне, която постави нов национален рекорд на страната си за девойки под 23 години – 15:15.21 мин.

Балчиклията Валентин Андреев, който в почти всеки старт през този сезон подобряваше личния си рекорд в хвърлянето на чук, завърши на девето място на Европейското отборно първенство в Полша. Многократният медалист от големи първенства при юношите постигна 67.42 метра и остана далеч от рекорда си от 71.75 метра, постигнат по-рано през сезона.

Европейският шампион в тройния скок за юноши под 18 години от Йерусалим 2022 Лъчезар Вълчев записа най-предното класиране за България в първия ден на първенството. 18-годишният възпитаник на Красен Цонев постигна 15.57 метра за третото място в дебюта си на такъв форум при мъжете.

ЛЕВСКИ ОФИЦИАЛНО ПРЕДСТАВИ НИКОЛАЙ КОСТОВ

Левски официално представи новия треньор на клуба – добричлията Николай Костов. На пресконференцията преди първата тренировка на “сините” за новия сезон специалистът обяви, че тимът е селектиран отлично и има потенциал да се справя с много по-сериозни задачи. “Ще бъда максимално кратък, тъй като има много време да разговаряме и философстваме на тема “футбол”. Знам много добре в какъв момент попадам в Левски. Като отговорен човек имам предстартово вълнение. Но мога да заявя, че поемам цялата отговорност, тъй като съм имал достатъчно време да помисля в какъв момент съм попаднал и каква е моята отговорност. Поемам отговорността, която е отборът да побеждава. Очаквам отборът да бъде подкрепен от феновете, тъй като това е много важно за мен. Основната причина да се съглася да дойда в Левски, е, че ще се борим на два фронта – да оцелеем като клуб и да побеждаваме на терена…Разговорите са продължили толкова, колкото трябва. Не искам да сравнявам това, което е било, с това, което е сега. Нека си дадем време и всички тези въпроси ги обсъждаме след време. Най-важното засега е да се запозная с играчите – това е цел номер 1. Наистина се вълнувам от първия ден. Не искам да отклонявам вниманието си към други въпроси, които ще обсъждаме с ръководството. Схемата на игра зависи от самите трансформации. Вече даже не говорим за схеми в съвременния футбол, тъй като има няколко етапа, в които се развива един отбор. Схемата трябва да бъде такава, че отборът да побеждава. Няма да бъде точно такава схема, каквато е била досега. Философията се променя малко. Отборът трябва да промени малко поведението си, когато владее топката. Трябва да доминираме на полето и трябва да оказваме голямо напрежение върху нашите противници. Това ще бъде моя цел номер 1… За мен е важно да бъда приет от играчите. Ние с футболистите трябва да извървим не така прост път и да се справяме с трудностите, трябва да побеждаваме. Вие говорите за собственици и публика, а ние трябва да караме публиката винаги да ни подкрепя. Това е най-важното за нас”, заяви  още Костов.

16  ОТБОРА ЩЕ ИГРАЯТ В СЕВЕРОИЗТОЧНАТА ТРЕТА ЛИГА

Новото първенство в Североизточната трета футболна лига ще започне на 12-13 август, когато ще се проведат всички мачове от първия кръг, съобщи Sportal.bg. Новите отбори в групата са Фратрия (Бенковски) – шампион на варненската областна група, Бенковски (Исперих) – първенец на ОГ Разград, и съперникът му в същото първенство ОФК Кубрат 2016 (Кубрат). В битката влизат и познатите вече 13 тима от последната кампания – Волов (Шумен), Доростол (Силистра), Дунав II (Русе), Локомотив (Русе), Лудогорец III (Разград), Рилци (Добрич), Светкавица (Търговище), Септември (Тервел), Спартак II (Варна), Спортист (Генерал Тошево), Устрем (Дончево), Черно море II (Варна) и Черноломец (Попово).

Прави впечатление, че отборите от Добричка област в третия ешелон са четири – с един по-малко от миналия сезон, тъй като Черноморец (Балчик) влезе във Втора професионална лига, а неговото място не бе заето от друг тим от областта.

ОТКРИХА МОНУМЕНТ В ЧЕСТ НА СТОИЧКОВ В ХАРМАНЛИ

Пластика в чест на успехите на Христо Стоичков, който започва спортния си път във футболния клуб “Хеброс”, бе открита пред едноименния спортен комплекс в Харманли. Легендарната осмица бе лично на откриването на монумента, който е посветен и на 100-годишнината на футбола в Харманли. Той е върху основа с фигура на осмица. Дело е на скулптура Тамер Халил. Пластиката е висока 2,7 метра и тежи половин тон. В нея са вложени гранит и бронз. Модерният ляв се разписа в основата на постамента и остави отпечатък от лявата си бутонка. Кметът на общината Мария Киркова откри паметния знак заедно със Стоичков, който бе видимо силно развълнуван. “Емоцията е голяма. Този ден ще остане като спомен в историята на нашия град. Без моите треньори и съотборници в “Хеброс” аз нямаше да съм това, което съм, и нямаше да сбъдна моите мечти”, каза Стоичков.

На събитието се стекоха стотици жители и гости на града край Марица и бивши съотборници на Стоичков, който близо час раздаваше автографи. Всички деца от местната футболна школа бяха с фланелки с №8.

ДЕВЕТ СЕКУНДИ НЕ НИ ДОСТИГНАХА ДА НАКАЖЕМ ФАВОРИТА СЪРБИЯ

България и Сърбия завършиха 1:1 в среща от европейските квалификации. “Лъвовете” играха силно и изпуснаха победата срещу фаворита в групата в 96-ата минута. Кирил Десподов откри резултата в 48-ата минута, а в добавеното време Дарко Лазович изравни. По този начин нашите продължават да нямат победа в кампанията, докато звездите на Драган Стойкович загубиха първи точки.

Срещата започна равностойно, като в седмата минута Андрия Живкович размина Марин Петков отдясно и навлезе в наказателното поле на нашите. Валентин Антов обаче пресече подаването на крилото на ПАОК. Веднага след това Десподов беше на сходна позиция, но този път сърбите спряха топката, преди тя да достигне до Георги Русев. Двубоят продължи в равностойно темпо. В 25-ата минута Страхиня Павлович потърси опасно с глава мрежата след корнер, но топката излезе в аут. В ответната атака на Кирил Десподов не му достигна една крачка, за да открадне топката под носа на вратаря на гостите. В 30-ата минута “лъвовете” можеха да открият резултата. Десподов намери Георги Русев, който се откъсна от защитата на гостите и излезе сам срещу стража Ваня Милинкович-Савич. Българското крило обаче стреля на сантиметри покрай вратата, пропускайки златен шанс за гол.

Нашите момчета започнаха силно второто полувреме, което доведе до опасно разбъркване в пеналтерията на сърбите в 48-ата минута. Преди Ваня-Милинкович Савич да разбере какво се случва, Кирил Десподов стреля неспасяемо покрай него и топката се спря в мрежата – 1:0 за България!

Малко след българското попадение част от агитката на трибуна “Моци” започна да скандира обиди по адрес на Българския футболен съюз и ръководството на централата. Това продължи почти през цялото второ полувреме. В 66-ата минута Младен Кръстаич осъществи първите си смени – Филип Кръстев се появи на мястото на Никола Илиев, а Илиян Стефанов замени Ивайло Чочев. След 120 секунди Филип Кръстев можеше да направи 2:0 за България. Доскорошната звезда на Левски потърси с красив удар далечния ъгъл на сръбската врата, но топката се спря в напречната греда. В 78-ата минута на мястото на хвърлилия много сили Кирил Десподов се появи Спас Делев. Съдията от Англия даде шест минути продължение на мача, като последва натиск на гостите в края. Валентин Антов се отличи с прекрасна намеса в решителен момент, но девет секунди преди да изтече добавеното време, Дарко Лазович простреля Иван Дюлгеров с удар отдясно и цялата сръбска скамейка изригна от радост – 1:1. Веднага след като нашите биха центъра, реферът даде край на двубоя.

НА 43 ВИНЪС УИЛЯМС ПОБЕДИ ТЕНИСИСТКА ОТ ТОП 50

Легендата на женския тенис Винъс Уилямс започна с победа участието си на турнира на трева в Бирмингам, Великобритания. 43-годишната американка, която в момента е №697 в световната ранглиста, спечели със 7:6(5), 4:6, 7:6(6) срещу италианката Камила Джорджи, 48-ма в класацията на Женската тенис асоциация. Срещата продължи повече от три часа, а за Уилямс това е първа победа над тенисистка от 50 на световната ранглиста от почти четири години.

Уилямс, която има седем титли от Големия шлем, включително и пет на “Уимбълдън”, не игра близо шест месеца, след като получи контузия в бедрото на турнира в Окланд, Нова Зеландия в началото на годината. Миналата седмица американката се завърна на корта на турнира в Хертогенбош, но загуби на старта от 17-годишната Селин Неф от Швейцария.

“Камила ме накара да играя по-добре, отколкото предполагах, че мога в момента. Това е чудесно за мен, защото не съм играла много подобни срещи в последно време”, заяви след победата си Уилямс.Във втория кръг на турнира в Бирмингам тя ще очаква победителката от мача между поставената под номер 2 в схемата Йелена Остапенко (Латвия) и Линда Носкова (Чехия).

В други по-интересни мачове от първия кръг 18-годишната Линда Фрухвиртова от Чехия спечели с 6:2, 6:0 срещу Елина Свитолина от Украйна, а номер 3 в схемата Магда Линете от Полша се наложи с 3:6, 7:5 6:4 над Жасмин Паолини от Италия.

РОНАЛДО РАЗКРИ ДОКОГА СМЯТА ДА ИГРАЕ ЗА ПОРТУГАЛИЯ

Суперзвездата на Португалия Кристиано Роналдо е категоричен, че ще продължи да откликва на повиквателните за националния отбор, докато местната футболна федерация и селекционерът го смятат за подходящ да играе с фланелката на “мореплавателите”. Междувременно 38-годишният нападател изигра рекордния мач номер 200 за своята страна срещу Исландия. “Тези 200 мача показват любовта ми към моята родина. Винаги съм нервен в националния отбор. Всеки път съм нервен, щом чуя националния химн, но това е добре, защото говори за отговорност, гордост и мотивация. Да представяш националния отбор, е върхът в кариерата на един футболист. Играеш за семейството, родителите, приятелите, народа… Искам да продължа да ги радвам. Надявам се да постигна още повече. Разбира се, затова съм тук и продължавам да вървя напред. Ще остана, докато президентът на федерацията и селекционерът вярват, че отборът има нужда от мен. Никога няма да откажа да идвам тук, защото за мен това винаги е било една мечта. Докато съм мотивиран и тези около мен одобряват моето присъствие и лидерство, няма да се откажа от националния тим. Както Бруно Алвеш веднъж каза: “Няма да си дам мястото просто така”. Пътуването беше дълго, но няма да приключи скоро, надявам се”, коментира Роналдо на пресконференцията си преди двубоя с Исландия от евроквалификациите.

САГАТА С ГАВИ ПРИКЛЮЧИ

Сагата с големия талант на Барселона Гави най-сетне приключи, след като Ла Лига регистрира новия му договор. Клубът анонсира споразумението още на 14 септември миналата година, но месеци наред Ла Лига отказваше да одобри контракта заради това, че клубът превишава тавана на общата сума за заплати. Така халфът не получаваше статут на играч от първия отбор, което пораждаше известни спекулации относно неговото бъдеще, защото Барселона нямаше какво да направи, ако самият футболист бе решил да напусне. По същата причина Гави не можеше да играе с №6 и продължаваше да носи фланелка с №30.

В края на януари Барселона спечели първоначално делото срещу решението на Ла Лига и съдът задължи футболната лига да ратифицира договора, но след това пък ръководният орган спечели обжалването на предходното решение и така контрактът отново остана висящ. Новият договор е до юни 2026 година, а в него е заложена и стандартната в последно време освобождаваща клауза, която от „Камп Ноу“ поставят в контрактите на най-ценните си футболисти. Нейният размер е 1 милиард евро. Гави е само на 18 години, но вече има 96 официални мача за първия отбор.

Каталунците все още не са регистрирали новите договори на Роналд Араухо, Маркос Алонсо , Сержи Роберто и Иняки Пен