• Лена Бориславова е изпратила съобщение до председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, в което ѝ пише: “Ще счупим сглобката”.

Това съобщи пред журналисти лидерът на партията Бойко Борисов. Той не назова Атанасова по име, но запитан до кого е писал Петков, Борисов отговори така: “Този, на когото пише и Гешев”. Това е именно председателката на групата на ГЕРБ в НС Десислава Атанасова. Преди повече от месец, когато Мария Габриел обяви, че ще поиска оставката на главния прокурор, Иван Гешев е изпратил съобщение до “политик – жена”. По-късно Атанасова призна, че става дума за нея.

Поредното съобщение, този път от Бориславова, е заради плаващите мнозинства, с които борави ГЕРБ. Рано тази сутрин съпредседателят на ПП-ДБ разкритикува неформалните си ротационни партньори, че не са подкрепили и техния законопроект за КПКОНПИ, както и заради вчерашния бойкот на заседанието на парламентарната правна комисия, чрез който бе провалено и изслушването на правосъдния министър Атанас Славов по повод назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Какво има да се крие? Защо не можем да изслушваме министъра по една толкова важна за обществото тема? Защо не искаме да имаме прозрачност? Защо ГЕРБ-СДС използва алтернативни мнозинства?“, каза той пред журналисти в парламента.

Той потвърди и вчерашните думи на Борисов, че ПП-ДБ ще оглави само комисията по въпросите на Европейския съюз. Петков коментира още, че няма как да има политическа стабилност и няма как кабинетът и 49-ото НС да имат по-дълъг живот, ако ГЕРБ продължава да използва плаващи мнозинства.

На свой ред лидерът на ГЕРБ също даде брифинг в парламента, по време на който заяви, че ПП-ДБ са отказали коалиция на ГЕРБ и заради това не могат да ги винят, че участват в други мнозинства. По думите му ангажиментът на партията е бил само да подкрепи кабинета.

Те (ПП-ДБ) казаха, че искат ГЕРБ само да подкрепи правителство. Назначиха си министри, премиери, нарушиха всичко. Дадохме им мандата. Сега от кое искат да ни лишат? Да си подкрепим нашия законопроект, който е по-добър? Нашите закони са по-добри, затова събират мнозинства.”

Той заяви още, че цялата власт е у Асен Василев, който е назначил свои хора в данъчните служби, митниците, АДФИ, МВР и всеки ден има нови назначения. По думите на лидера на ГЕРБ се очаква Борисов да остави “60 души дежурни” в парламента, които да подкрепят всичко.

Борисов добави, че по темите, по които е поел ангажимент, включително и конституционната реформа, ще подкрепи ПП-ДБ, но по други теми ще продължи да се работи с мнозинства. Той добави, че след смяната на Гешев съдебната система нямало да допусне влиянието на политици, защото вече знаели думата независимост.

Умението да управляваш, това вече приятелски го казвам на г-н Петков, е да правиш мнозинства.”

След това Борисов призова ПП-ДБ да подпишат коалиционно споразумение, след което да има едно ясно и постоянно мнозинство.

Ние сме много големи за смокинов лист и като ни сложат отпред, те не се виждат, обаче на нас започва да ни свети отзад“, заключи той, пише offnews.bg