Тракийският университет и Българският ветеринарен съюз подписаха договор за сътрудничество

0
77


Тракийският университет и Българският ветеринарен съюз подписаха договор за сътрудничество, който е безсрочен. Toва съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение в Стара Загора. Подписи под документа положиха ректорът проф. Добри Ярков и председателят на Български ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков.

Двете институции ще обединят трайно усилията си за осъществяване на сътрудничество и съвместна дейност за решаване на въпроси от общ интерес,  отнасящи се до практикуването на ветеринарномедицинската професия на основата на принципите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Федерацията на ветеринарните лекари в Европа (FVE). Те се изразяват в непрекъснатото развитие на ветеринарномедицинската професия, повишаване на доброто и име, опазване здравето на животните и на хората, както и грижа за благосъстоянието на животните, отбелязват от висшето училище.

Договорът ще подобри комуникацията и сътрудничеството между Тракийския университет и съсловната организация на ветеринарните лекари в България чрез обмен на информация по отношение на епизоотичната обстановка, състоянието на ветеринарномедицинските практики, медийни, информационни кампании и др.

Тракийски университет – Стара Загора и Българският ветеринарен съюз ще осъществяват сътрудничество и съвместна дейност, насочена към развитие на нормативната база и законодателни инициативи в областта на образованието, квалификацията и научно-изследователската дейност и разширяване и подобряване на условията за непосредствено сътрудничество на равнище практикуващи ветеринарни лекари.

Един от приоритетите ще бъде мотивирането на хора да остават на работа в България, чрез развиването на активна дейност в областта на професионалната квалификация, чрез продължаващо образование през целия живот. Взаимно насърчаване на ветеринарни научни и професионални симпозиуми и конгреси, организирани от двете страни.

БТА припомня, че през миналата седмица Тракийски университет подписа договор за сътрудничество с люксембургския Университет за дигитални технологии в медицината и денталната медицина.

/ТС/



Източник БТА