тартор на българите, откраднали 50 млн. паунда на Острова, с бизнес в Пловдив (Обзор)

0
60


5-имата българи, които източили над 50 млн. паунда от британската хазна чрез социални плащания, са набирали хора от България за измамата. Това става ясно от съобщение на агенцията на ЕС за борба с престъпността Евроджъст. В разследването на Острова е участвала и окръжната прокуратура в Сливен, което предполага, че бандата е търсила хора за схемата си от този град.

Според Евроджъст лидерите на престъпната схема са набирали хора от България, получавали са документите им за самоличност и са им изплащали част от приходите от фалшиви искове за облаги, направени от тяхно име. След това вербуваните се връщали в родината си с приходите от престъпленията.

Според разследването чрез финансовата измама 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова и 26-годишната Патриция Панева са ощетили британската хазна с над 50 млн. паунда. Между октомври 2016 г. и май 2021 г. групата е направила хиляди фалшиви искове за Universal Credit (социалноосигурително плащане в Обединеното кралство), използвайки или реални хора, или откраднати самоличности. Според информация на “24 часа” Гюнеш Али, сочен за тартор на бандата, има бизнес в центъра на Пловдив. “Гюнеш го няма, само счетоводителите му идват сутрин. Офисът му е на 3-ия етаж. А това заведение ей тук е негово. Върти го цялата му рода”, казва охранител в една от най-знаковите сгради в суперцентъра на Пловдив – бившето кино “Балкан”.

“Тази работа без хора не става. Гюнеш е имал в Англия 20-ина счетоводители, които са изготвяли документите. Как са успели да преметнат британците, не е за вярване. Но е истина, че Гюнеш е будно момче, акълът му сече”, допълва пазачът.

Фирмата, с която младият мъж продължава да върти бизнес в Пловдив, е “Вип Делукс”. Тя е ситуирана на 3-ия етаж в представителната сграда на пъпа на града. Долу е едно от най-оборотните заведения в Пловдив. Мнозина го смятат за гръцко, тъй като много години работеше като типична за южната ни съседка сладкарница. Последно го стопанисваше кипърец.

“От две години заведението е на Гюнеш. Всеки ден са тук роднините му и го управляват”, допълва охранителят. Той не е сигурен дали 33-годишният мъж произхожда от “Столипиново”. Справка сочи, че Али не е едноличен собственик на капитала, който е 6000 лева. Държи 2400 лв., а двамата му съдружници – по 1800.





Източник 24часа