Тази вечер облак от плазма ще удари Земята с почти 100% вероятност, според прогнозата, магнитната буря ще започне вечерта на 12 септември, четвъртък. Съобщението е на Лабораторията по слънчева астрономия на Института за космически изследвания на Руската академия на науките и ISTP SB RAS.

„Получихме резултати от моделиране за третото плазмено излъчване, което се случи през последните дни, което все още има 99,9% вероятност да удари планетата този път“, отбелязва публикацията.

Уточнява се, че това изхвърляне е насочено точно към Земята и грешни изчисления могат да бъдат само в конкретното време на пристигане на слънчевите маси и в силата на удара.

Така че, според изчисленията, пристигането на слънчевата материя ще се случи в четвъртък, 12 септември, около 22:00 часа българско време. Пикът на тази буря се прогнозира между 3:00 и 4:00 сутринта на 13 септември, когато плътното ядро ​​на плазмения облак достигне Земята.

Експертите прогнозират, че на 12 септември вечерта магнитната буря ще достигне пикова сила от шест бала и ще продължи почти денонощие.