С кукерски игри и прескачане на огън в Разград бе отбелязан празникът Сирни Заговезни

0
54



С кукерски игри и прескачане на огън в Разград бе отбелязан празникът Сирни Заговезни. Всеобщото опрощение на площад „Възраждане“ за поредна година беше организирано от Танцово студио „Калина Рада” и неговите ръководители Жулиета Иванова и Румен Иванов с домакинството на Народно читалище ”Развитие 1869”. Празникът премина под наслов „Да прогоним злото и да си простим“. В традиционния ритуал по случай християнския празник участваха танцьорите от формациите на Танцова школа ”Хорце” към Центъра за работа с деца. Те пресъздадоха кукерските игри, за да пропъдят болестите и раздора. Колкото по-силен е звънът, толкова по-далече бягат злите сили, обясни Румен Иванов. 

Разигран беше и обичаят хамкане. На площада беше запален и ритуалният огън, който и млади, и стари прескачаха за здраве. Около огъня се изви и традиционното Сирнишко хоро.

Десетки жители на града се събраха на най-стария разградски площад, за да си поискат прошка и да се повеселят, както повеляват традициите. Честването на празника уважи и кметът на общината Добрин Добрев със семейството си. „Традициите са си традиции и, за да пребъдем в годините като народ със своята идентичност и самобитност, наш дълг е да ги пазим и предаваме на поколенията”, каза за БТА Добрев.

Ритуали, свързани със Сирни Заговезни, имаше и в много други населени места в областта.

/РИ/



Източник БТА