С информационна среща и скрининг в Разград ще отбележат Световната седмица на глаукомата

0
61



С информационна среща и скрининг в Разград ще отбележат Световната седмица на глаукомата, съобщиха от общинската администрация.

Дискусия на тема „Разград участва в Световната седмица на глаукомата. Превенция, рискови фактори, признаци, редовни очни прегледи“ ще се проведе на 14 март в бистро „Зайо Байо“. На събитието д-р Мартин Литев ще направи презентация за заболяването глаукома, рисковите фактори и превенцията срещу него. Според офталмолога превенцията на очните заболявания на регионално ниво е слабо развита, а това се отразява категорично на здравето и трудоспособността на хората в активна и неактивна възраст. От здравен проблемът се превръща и в социален и именно в това е пресечната точка в партньорството с местната власт, в случая с Община Разград, посочват от местната управа. 

В информационната среща са поканени да участват представители на Регионалната здравна инспекция, на Дома за стари хора, Дома за възрастни с деменция, Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“, Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания-Просторно, Федерацията на жените, Областния и общински съвет на Съюза на пенсионерите 2004 – обединени, Съюза на хората с увреждания, Сдруженията „Диабет-Разград“ и  “Диабет-Гецово“. Срещата е отворена и за заинтересовани граждани. 

В деня след срещата, 15 март, д-р Литев ще проведе скрининг, който ще включва безплатно измерване на очно налягане на регистрирани членове на пенсионерски клубове. Всеки участник в кампанията ще получи медицинска консултация и възможност за диагностика посредством компютърна периметрия и оптична кохерентна томография. Безплатният скрининг за глаукома ще се извършва на адрес Разград, бул. “Бели Лом” 37 от специалисти на Очния комплекс „Доктор Миткова”.

Целта на Световната седмица е да се напомни на обществеността за редовни прегледи на очите и зрителния нерв, да се открие глаукомата възможно най-рано, да се предотврати загубата на зрение, тъй като има налични лечения за всички форми на глаукома. Световната седмица на глаукомата е глобална инициатива, организирана от Световната глаукомна асоциация – независима, безпристрастна, етична, глобална организация за наука и грижи за глаукомата, посочват от Община Разград. 

 



Източник БТА