Повече от 600 хиляди със сърдечносъдови заболявания ще плащат по-малко за лекарства от април

0
81

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е взела решение да увеличи нивото на реимбурсация на лекарствата за сърдечно-съдови заболявания от април. Лекарства за сърце и кръвно от 52 групи вече ще се заплащат 100% от НЗОК, става ясно от публикуваното днес решение на Надзорния съвет на фонда и приложение към него. Решението е придружено от положителни становища на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

От НЗОК съобщиха, че повече от 600 хиляди хронично болни пациенти със сърдечно- съдови заболявания ще получават от аптеките предписаните от личните си лекари лекарства от тези групи напълно безплатно или с намалено доплащане. По правило НЗОК реимбурсира 100% само най-евтиния продукт от дадена група, а за по-скъпите лекарства в същата група пациентът доплаща. Въпреки това, доплащането за пациентите ще намалее след промяната, тъй като сега НЗОК покрива медикаментите за сърце и кръвно едва на 25%.

Сред лекарствата, които ще получат по-висока реимбурсация от НЗОК са АСЕ-инхибитори, бета-блокери, лекарства от групата на сартаните, диуретици и др. Масово тези лекарства са евтини и са с цени до 10 лева с малки изключения, но сега по-голямата част от цената им се поема от джоба на пациентите, а занапред основната финансова тежест ще поема НЗОК. Това ще стане възможно след решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за вписване на промените в Позитивния лекарствен списък.

С въвеждане на по-високото ниво на заплащане на лекарствените продукти за описаните групи лекарства за пациентите се очаква сериозен позитивен социален ефект, разширен достъп до терапия на сърдечно съдовите заболявания и намаляване на случаите за отказ от терапия по финансови причини, уточняват от НЗОК.

С тези лекарствени продукти се осъществява базова терапия за сърдечно съдовите заболявания, които са водеща причина за смъртност в България.

В дългосрочен план това би довело до положителен ефект за здравето на пациентите, предвид подобряване на условията за придържане към назначената им терапия, подчертават още от касата.

С решението да се поемат на 100% лекарствата за сърдечно-съдови заболявания на практика се прави малка стъпка към намаляване доплащането на пациентите.