С детски празник отбелязаха Международния ден на ромите в силистренското село Бабук

0
64


Детски празник “Слънцето свети за всички” бе проведен в силистренското село Бабук за Международния ден на ромите. Организатори на проявата са Община Силистра, Общинският съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, кметството в Бабук, народното читалище “Дочо Михайлов-1906” в селото.

Възпитаниците на читалището и ученици от Основно училище “Св. св.Кирил и Методий“ в село Калипетрово и Обединено училище „Св. Климент Охридски“ в село Професор Иширково изнесоха богата музикална програма. Празникът е част от културния календар на Община Силистра.

Провеждаме този празник от около 20 години. Той помага за интеграцията на ромските деца, за това да разберат колко е важно да завършат образованието си и да придобият професия. С тях работим и в читалището, помагаме им в учебния процес, учим ги на техните обичаи и традиции, защото е важно да познават културата си“, каза за БТА председателят на читалището в село Бабук Елена Радева.

Според данните от Националното преброяване през 2021 година ромите са 6,6 на сто от населението в Силистренско. Живеят предимно в селата.  Относителният дял на безработните спрямо икономически активните жители е близо 60 на сто. Имат ниско образование. Жилищните им условия са лоши. Разработена е стратегия за тяхната интеграция до 2030 година. Тя има шест приоритетни области за интеграционна политика като “Образование”, “Здравеопазване”, “Жилищни условия”, “Заетост”, “Върховенство на закона и недискриминация”, “Култура и медии”. 

/ХК/



Източник БТА