Добрич, 3 март /Юлия Христова, БТА/
С военни почести на Представителна част на Военноморските сили Добрич се поклони пред паметта на героите на Освобождението на България от османско робство. В деня на националния празник Трети март деца и възрастни се стекоха в мемориалния комплекс “Хан Аспарух”.

Вечна памет на храбрите мъже, направили съдбоносния избор да възродят България, заяви в словото си на тържеството кметът на Добрич Йордан Йорданов. Освобождението на българския народ е изстрадано и всяко кътче в страната пази паметта за героите, каза Йорданов като допълни, че историята не дава прошка за забрава и всяко поколение трябва само да отстоява свободата.
С тържествен ритуал в мемориалния комплекс бяха издигнати националният трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич.

Венци и цветя на признателност пред паметника на хан Аспарух бяха положени от общината, народни представители, от генералния консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, областната управа, Военноморските сили на република България, почетни граждани на Добрич.
Преди тържеството портрети на възрожденски дейци и революционери поведоха гражданите в шествие “Първите” към мемориалния комплекс. В празничния ден на една от алеите край паметника свободни артисти нарисуваха револвер и кама върху библия и изписаха “Свобода” с призива и съвременните българи – също като Васил Левски, да обичат родината и да смятат всяка казана дума за хвърлен камък.
Празникът оживи и централния градски площад “Свобода”, където ученически Почетен караул на паметта разказва за събития от Освободителната руско-турска война преди 143 години.

СНИМКИ: Светослав ПЕТКОВ