Днес – на Трети март, отбелязваме възкресението на българската държава, която близо 500 години беше без своя политическа и духовна свобода. На 3 март празнуваме най-големия национален празник в съвременната ни история –създаването на Третата българска държава.

След започналата Руско-турска война през 1877 г., обявена с манифест в Кишинев от император Александър II, на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната.

Войната завършва с победа на участниците в антиосманската коалиция, начело с Русия.Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

Тази дата не е избрана случайно.Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили.Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор.По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година.По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части – Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Днес няма как да не си спомним и за храбрите българи, борили се за свободата на страната ни – Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Георги Бенковски, Каблешков и хиляди още знайни и незнайни българи, сред които и опълченци от Добруджа.

Над 202 000 руснаци и над 55 000 българи са жертвите по време на Освободителната война. Над 35 000 мъже се завръщат от бойните полета като инвалиди, а изразходените за бойните операции средства от бюджета на Русия, надхвърлят над 1 милиард златни рубли.

Поклон пред паметна на всички паднали за възраждането изпод петвековно робство и пепелища на България исъздаването на Третата българска държава на Трети март 1878 година!

Поклон!!!