ПОКЛОН ПРЕД ТРЕТИ МАРТ – ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНСКО ИГО!

0
169

 

Всяка година на Трети март България отбелязва националния си празник – Деня на Освобождението на България от османските поробители и възкресението на Третата българската държава .

От 1396 до 1878 г. България е част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война от 1877-1878 г. страната ни получава независимост.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. От руска страна договорът е подписан от граф Н. Игнатиев.

Със силата на Санстефанския договор България става най-голямата държава на Балканите. Границите й трябвало да включват Южна Тракия (с излаз на Черно море), цяла Македония на югозапад и Добруджа на североизток. На запад територията на страната включвала източните територии на днешна Сърбия.

През лятото на 1878 г. в Берлин на конгреса на Великите сили в Европа по настояване на Австро-Унгария и Англия се преработва Санстефанският договор, орязват се границите на България. Няколко милиона българи остават извън своята независима държава. Това е причината България да приеме национална доктрина – обединението на разпръснатите от Берлинския договор български земи. За няколко десетилетия напред историята на страната е тясно свързана с тази доктрина.

Днес на Трети март издигаме националното знаме и  поднасяме венци на Паметника на Незнайния воин в София в памет на българите, загинали в борбите за освобождение на отечеството. Вечерта на площада пред паметника на Царя Освободител – Александър II –ще има тържествена заря. Признателни българи ще поднесат венци и цветя пред паметниците на падналите за освобождението на България руски, финландски и румънски воини в цялата страна.

Но най-величави винаги са събитията на връх Шипка, който в годините се превърна в символ на величавите битки за Освобождението на България от Османско робство и възкръсването на Третата Българска държава.

Защо от Османско иго?

След създаването на „Турско национално движение“, което под ръководството на Кемал Ататюрк печели Турската война за независимост (1919 – 1922 г.), султанската власт на т. нар. османлии е отменена на 1 ноември 1922 г. и последният султан Мехмед VI напуска страната на 17 ноември 1922 г. На 29 октомври 1923 Великото Народно събрание на Турция обявява създаването на Република Турция. По някаква ирония на съдбата Халифатът е премахнат на 3 март 1924 г.

В сложната и динамична днес геополитическа обстановка много приказки се изприказваха за Трети март. Да не ги припомняме, някои от тях са срамни, други са безпаметни, трети – откровени лъжи в полза на чужди интереси и отмиване на българската история.

Безспорен факт е, че ако го нямаше Трети март, ако го нямаше Санстефанският мирен договор, ако го нямаше Освобождението като венец на Руско-турската война, нямаше да възкръсне Трета българска държава, нямаше просто да я има днешна България, нямаше да го има дори 24 май в неговото величие. Нямаше да я има България – и на родолюбци, и на безродници.

Поклон пред паметта на всички, които през вековете имат принос за възкръсването на България!

Дълбок поклон!