Студенти и преподаватели от Философския факултет на Софийския университет гостуваха на Българската телеграфна агенция

0
80



Студенти и преподаватели от специалностите “Публични информационни системи“ и “Библиотечно-информационни науки“ на Катедрата “Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски‘‘ гостуваха на Българската телеграфна агенция (БТА) в рамките на Деня на отворените врати, съобщават днес от висшето училище.

Присъстващите бяха специално посрещнати от ръководството на БТА в лицето на заместник-генералния директор Евгения Друмева и ръководители на дирекции, отдели и проекти в мултимедийния център зала “Максим“.

Събитието, посрещането на студентите, полезната информация и снимките бяха организирани и предоставени от екипа на проекта за дигитализация на архивните фондове, и Гавраил Гавраилов – специалист за развитие на работната сила в Школа БТА, уточняват от Софийския университет.

Чрез документален филм и разкази на авторитетни експерти за техния личен професионален път беше разказана 125-годишната история на една от първите в света телеграфни агенции. По време на събитието беше представена и съвременната мисия, роля и дейност на Агенцията като национален независим информационен институт на Република България със своята мрежа от медийни центрове в България и чужбина.

Вниманието на студентите, изучаващи информационни науки, беше специално насочено към работата на отделите “Архив“, “Справочна“, библиотеката и дигитализационния център. Чрез организирана обиколка беше демонстрирана технологията на работа и техническото оборудване в служебните помещения на тези отдели.

Гостите имаха възможност да се запознаят със съдържанието на специализираните фондове на агенцията, която съхранява над девет милиона уникални снимки, както и всички бюлетини и издания от създаването й, до днес. Агенцията поддържа над 100 хиляди тематични справочни досиета за лица, събития и места.

Студентите бяха заинтригувани да се докоснат до първия информационен бюлетин на БТА, издаден на 16 февруари 1898 г. – годината на създаване на Агенцията. Представени бяха разнообразните възможности за работа и участие в стажантски програми в БТА и Школа БТА, допълват от СУ.

Специален акцент на срещата на студентите с екипа на БТА беше проектът за дигитализация на архивите, представен от Десислава Севова – директор на дирекцията “Архиви и справочна“, и Свобода Тодорова – ръководител на дигитализацията на историческия архив на БТА. Те представиха организацията и дейността на агенцията като участник по проекта “Дигитализация на музейни колекции, библиотеки и архиви“ на Министерството на културата от Националния план за възстановяване и устойчивост, по който вече работят студенти от катедрата.

Събитието, топлото посрещане, полезната информация и снимките бяха организирани и предоставени от екипа на проекта за дигитализация на архивните фондове, и от Гавраил Гавраилов – специалист за развитие на работната сила, в Школа БТА.



Източник БТА