• Според „Поредният популизъм са спекулациите за падане на цените на олиото и хляба. Това е политическо празнодумие, което не води до нищо”, категорична е Жекова

Не трябва да се драматизира ситуацията, а да се говори с числа. Това заяви Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика по повод вдигането на забраната за внос на зърно от Украйна и недоволството на земеделците у нас.

„За пшеницата – България е огромен нетен износител. При слънчогледа обаче ситуацията е друга.

„Ако проследим по години и месеци данните за нетен внос на слънчоглед и износът на слънчогледово олио – това са 2 скачени съда. Когато има повече внос на слънчоглед, има повече износ на олио”, обясни Богданов.

„За пшеницата имаше свободен внос и до днешна дата е свободен. Защо няма внос на пшеница – защото има много голяма българска продукция, която ще бъде изнесена”, каза Богданов.

„Не искат да признаят открито, че миналата година след началото на войната – първите седмици и месеци,  на световните борси имаше много рязък скок на цената и на пшеницата, и особено на слънчогледа, който стигна 1000 евро на тон. Някои хора вероятно си помислиха, че това ще е новото нормално и всичко под това им изглежда ниско”, каза Богданов.

„В момента цената на слънчогледа е по-ниска и във Франция. Ако гледате там котировките на тамошните тържища, те какво общо имат с вноса от Украйна?

На българския пазар, на който евентуално ще се появи някой камион, няма общо, но цената пак е с 60% по-ниско отколкото беше пикът миналата година.

Така че, нека да гледаме данните и да видим реално какво е състоянието и ако някъде конкретни производители имат конкретни щети, нанесени от скъпи торове, много голям разход за гориво – това е нормалната схема, която се прилага и за други браншове, и за селското стопанство”, заяви Богданов.

„Идеята, че може да върнем с подобна забрана цената от миналата година, е просто абсурдна. Популизмът е винаги удобното извинение. При неприятна пазарна ситуация винаги се търси начин да се сложи данък, да има забрана”, коментира Богданов.

„Печалбата от 2,5 милиарда лева е пръсната на 70 000 производители”, отговори Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„По данни на Министерството на финансите 2 милиарда са субсидиите. Ако 2 милиарда са субсидии и 2 милиарда са печалбите ни – означава, че тези печалби сме ги калкулирали само от субсидии”, каза Жекова.

„Използва се за база една добра година за сектор земеделие. Производството през 2022 и 2023 година е безумно скъпо – заради цена на торове, заради политиката, заради цена на горива.

Тоест ако на теб един декар слънчоглед ти струва между 120 и 150 лева производство без ренти, приходът ти, понеже климатичните условия са такива, е около 150 килограма, т.е. приходът ти на база лев ще бъде 105 лева, на база днешна цена.

Тогава имаме ли нужда от помощ в сектора? Имаме. И в този аспект искам да кажа, че вносът на пшеница не беше активен, защото нямаше достатъчно ценова разлика”, коментира Жекова.

Тя коментира още, че вчера ЕК е взела решение, което е поставило всички европейски производители в несъстоятелност.

„То е финансирането на 1,2 милиарда евро за транспортни разходи за тази стока, за да влезе. Нали осъзнавате в каква несъстоятелност ние ще изпаднем? Колко неконкурентоспособни ще бъдем ние?”, попита Жекова.

„Ако хората с майбасите получават незаконно пари, държавата да си свърши работата. И с това ще приключа. Ако от 70 000 човека, има 10 с „Майбах”, живи и здрави. Всички останали какво да правят? Ако държавата има някакъв проблем с тях, да се оправя. Да не ги поставя като пилон”, каза Жекова.

“Това с майбасите няма да го коментирам. Намерете тези хора и правете каквото искате. Аз в този разговор няма да участвам. Аз майбах нямам”, каза още Жекова

На думата Майбах откачихте, каза Виктор Николаев.

“Поставяте ме в някаква ситуация, в която аз нямам. Аз такъв нямам. Намерете тези хора и ги питайте”, продължи Жекова.

“Субсидията на декар зърнопроизводство е 20 лева. 13 лева получаваме от ЕК за спазване на зелените изискванията. Това е субсидията, която сме получили за 2022 г.”, обясни Жекова.

Жекова отвърна и на въпрос, дали браншът има господари, в които се концентрират субсидии и печалба, и имат свое лоби. “Къде е лобито на тезите големи в момента. Те ли си поръчаха затварянето”, каза тя.

„Поредният популизъм са спекулациите за падане на цените на олиото и хляба. Това е политическо празнодумие, което не води до нищо”, категорична е Жекова.

Тя поясни, че с протестните действия ще покажат на хората кои са, за да могат да ги видят и чуят.  https://blitz.bg