Станимир Видев гостува във варненската галерия „Папийон“ с изложбата „Почти абстрактно“

0
75



Пловдивският художник Станимир Видев гостува във варненската галерия „Папийон“ с изложба живопис „Почти абстрактно“. Това е неговата четвърта самостоятелна изява в пространството. 

Според галеристката Виктория Митева, всяка изложба на Видев е различна, макар че картините си приличат. Както и преди, колекцията му дойде почти подредена, защото платната са по двойки, които се допълват и подхождат, обитавайки например топла и студена гама, обясни тя. По думите й в творбите цветните петна са сложни и имат мъжки характер, а присъщото на автора наслояване и отнемане е белег на емоции и страст.

Пред БТА художникът призна, че работи с много отнемане на боя от платното. „Принципът на изграждане на живописта е да намериш сили да махнеш това, което ти харесва, защото иначе се въртиш само около него и изсушаваш работата. Това е пастьозна живопис, за да продължиш, трябва да отнемеш и после пак да сложиш“, каза той.

Названието на изложбата „Почти абстрактно“ е термин в живописта, който Видев намира за много приложим към идентификацията на неговото творчество. Той посочи, че не знае точно какъв е стилът му, защото изобразява фигури и архитектурни пейзажи, но опитвайки се да ги разбие. Интересна за него е сянката, тъй като в нея намира повече неща. „Светлината е ярка, силна, там не може да се види много, магията става в сянката“, сподели авторът и допълни, че самият процес на творчество при него преминава в ателие с по-глухо осветление.

Видев дълго мисли нещата си преди да ги нарисува. „Всяка сутрин се събуждам с идеята, че съм узрял да го направя, технологично съм подготвен, но чакам правилния момент, който се води преди всичко от емоциите“, каза той. Попитан откъде идват при него емоциите, той отговори, че източникът е само болката. „Доволен художник няма. Доволните са приложници“, допълни авторът. 

Станимир Видев е завършил Художествената гимназия в Казанлък и живопис в Националната художествена академия. Членува в Съюза на българските художници и в Съюза на пловдивските художници. Има повече от 30 самостоятелни изложби, а негови картини са собственост на Националната художествена галерия, музеи и частни колекции, вкл. „Юго Вутен“. Участва в изложби на българското изкуство в Русия, Нидерландия, Германия, Гърция, Малта, Италия, Белгия и Китай и в международни панаири на изкуството в САЩ, Швейцария, Турция. Три пъти е носител на наградата на Съюза на пловдивските художници, на наградата на Община Плевен на Петото биенале на малките форми и на награда за живопис в Пьохларн, Австрия.

 



Източник БТА