Среща дискусия за архитектурното наследство се проведе във видинското село Ново село

0
68



Среща дискусия за архитектурното наследство се проведе във видинското село Ново село. Целта на проекта „Архитектурни съкровища в българските села – презентация“ е да се издирят къщи съкровища, които се крият по селата, да се заснемат, като снимките се обединят във виртуална библиотека. Това каза за БТА архитектът Елена Стойчева, която е един от организаторите.

По думите ѝ подреждането и класифицирането на фотографиите ще помогне да се направят изводи за това, какво ценно наследство имаме в селата. Всеки район има специфично културно наследство. Къщите са построени под външни влияния, който са навлизали в България, но са се смесвали и с локални такива. Всяко село има нещо уникално, специфичен стил, който си заслужава да се запази, обясни Стойчева. 

Идеята на срещите дискусии с местните общности е да се чуе мнението на хората. Вече са проведени три дискусии в Търновско. Срещата в Ново село е четвъртата поред, допълни тя. За щастие има ентусиазирани хора, има нарастващ интерес у младите хора да опазят това културно наследство. Нашата цел е създадем осъзнатост, да обърнем поглед към тези сгради като нещо позитивно, като нещо красиво, с което можем да се гордеем, уточни Елена Стойчева.

В дискусията своя презентация представи и арх. Румен Джагаров, който реставрира стара къща – плетарка в Ново село. Гости на проявата бяха Белла Антова и Зорница Мартинова от платформата за събития “Естетика”, които представиха изложба от снимки на стари селски къщи от Видинско.

Местен партньор на събитието е народно читалище “Земеделец – 1874”.

Проектът „Архитектурни съкровища в българските села – Презентация“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Разпространение“ 2023. 

/ЛРМ/



Източник БТА