Срещата на началниците на щабовете на EКОВАС ще се проведе на 17 и 18 август в Гана

0
227

©

Началниците на Генералните щабове на Въоръжените сили на държавите от Икономическата общност на Западна Африка (EКОВАС) ще проведат извънредна среща на 17 и 18 август в Акра, столицата на Гана, предава RFI.

“Беше потвърдена нова дата за спешна среща на началниците на отбранителните щабове на EКОВАС, която ще се проведе на 17 и 18 август в Акра, Гана. Регионалната организационна комисия отправи покана към министрите на отбраната, като ги помоли да позволят на командирите да участват. Те са получили мандат от държавните глави за незабавно активиране и разполагане на резервни сили за намеса в Нигер“, отбелязва медията.

В четвъртък, 10 август, в Абуджа се проведе извънредна среща на върха на EКОВАС относно ситуацията в Нигер. Съобщава се, че организацията е инструктирала комитета на началник-щабовете на отбраната незабавно да активира резервните сили за възстановяване на конституционния ред в Нигер.

В края на юли армията на Нигер обяви по националната телевизия отстраняването на президента Мохамед Базум от власт. Западът и регионалната организация ЕКОВАС осъдиха преврата. В началото на август членовете на организацията приеха план в случай на военна намеса в Нигер.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник