ЕКАТЕРИНА ДИМОВА ОТНОВО БЕШЕ БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ НА ЧУК

Екатерина Димова (Черно море 2005, Балчик) заслужи титлата на чук за четвърта поредна година на Националния шампионат по хвърляния в Балчик. Тя триумфира с постижение от 48.72 метра. Нейни подгласнички станаха Виктория Василева (Спорт Атлетик, Разград) с 43.18 метра и шампионката от 2016 година Антония Щерева (КЛАСА) с 40.74 метра, като двете си размениха местата на почетната стълбичка в сравнение с миналия сезон.

Най-добрата ни девойка на гюле Яна Копчева (Тракия, Пловдив) нямаше проблеми с победата на диск. Плевенчанката, която тренира в Пловдив, се наложи 41.40 м. Втора е Съланур Ташдемир (Спорт Атлетик, Разград) с 32.26, а Лидия Борисова (Георги Дъков, Плевен) е бронзова медалистка с 28.78.

Деян Гемижев (Ивайло 93, Велико Търново) заслужи категорично златото на диск с 55.13 метра. Той изпревари с повече от 9 метра защитаващия титлата си от миналия сезон Боян Костов (АК Враца), който остана втори с 46.06 метра. Бронза взе Христо Банков (СКЛА Добрич) с 43.86 метра.

Общо 158 атлети от 30 клуба от цялата страна участваха в отделните възрастови групи на надпреварата през уикенда в Балчик.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА И ОСЪМ ЗАВЪРШИХА НАРАВНО

Отборите на Добруджа и Осъм (Ловеч) завършиха наравно – 28:28, в мач от 17-ия кръг на мъжката „А” хандбална група. За съжаление на феновете в Добрич, срещата се проведе в Каварна, тъй като в областния град няма подходяща отоплена зала. До края на редовния сезон остава един кръг, а „жълто-зелените” все още не са играли домакински мач в зала „Русалка” от началото на шампионата.

През първото полувреме момчетата на Георги Андреев бяха по-добрият отбор и на почивката водеха с 3 гола – 15:12. След това тимът от Ловеч установи игрово надмощие и на свой ред поведе в резултата с три гола. В крайна сметка добруджанци успяха да изравнят в края на срещата и съперниците поделиха точките.

След този мач Добруджа остава на седмо място в класирането с актив от 11 точки и тази година няма да играе в плейофите за разпределяне на отличията.

 

* „А” ХАНДБАЛНА ГРУПА – МЪЖЕ

СЕДЕМНАДЕСЕТИ КРЪГ

Осъм (Ловеч) – Добруджа (Добрич) 28:28 (12:15)

Пирин (Г. Делчев) – Чардафон (Габрово) отложен

Локо (Г. Оряховица) – Локо (Варна)         29:31 (16:13)

АСТИ-91 (Хасково) – Спартак (Варна)      30:37 (14:24)

НСА (София) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Локо (Вн) 16 13     0       3       500:369     26
  2. Пирин 14 11     0       3       441:343     22
  3. Осъм 15 10     1       4       441:385     21
  4. Чардафон 14 10     1       3       368:324     21
  5. Спартак 15 8       0       7       437:406     16
  6. Локо (ГО) 15 6       1       7       412:406     13
  7. Добруджа 14 6       1       7       396:405     11
  8. АСТИ-91 15 1 0       14     370:537     2
  9. НСА 14 0       0       14     285:470     0

 

ПРОГРАМА ЗА ОСЕМНАДЕСЕТИ КРЪГ

21 март 2020 г. (събота) – 15:00 ч.

Добруджа (Добрич) – Локомотив (Г. Оряховица)

НСА (София) – АСТИ-91 (Хасково)

21 март 2020 г. (събота) – 17:00 ч.

Спартак (Варна) – Пирин-64 (Г. Делчев)

21 март 2020 г. (събота) – 17:30 ч.

Чардафон (Габрово) – Осъм (Ловеч)

Локомотив (Варна) – почива

КУБРАТ ПУЛЕВ С НОВ ТРЕНЬОР ОТ САЩ ЗА БИТКАТА С ДЖОШУА

Кубрат Пулев последва примера на Тайсън Фюри и нае американски треньор за боя си за световната титла в тежка категория. Новият човек в ъгъла на българина е Джо Гусен, световноизвестен специалист от Южна Калифорния, който през годините е водил боксьори като Ридик Боу, Джон Молина, Шейн Мозли, Диего Коралес и много други. „Ще съм на ринга с Кубрат Пулев, вече съм негов треньор – обяви Гусен. – Сега заминавам за България, а след това пътуваме за пресконференцията в Лондон. Нямам търпение да започнем работа. Пулев е страхотен боксьор. Има само една загуба, и то от Кличко.“

Промоутърът Боб Аръм вярва, че новият треньор може да помогне на Кобрата да поднесе изненада срещу Джошуа, както друг негов боксьор – Тайсън Фюри, направи срещу Дионтей Уайлдър. Кралят на циганите нае американеца Шугър Хил Стюард, който му помогна да промени стила си и да нокаутира Бронзовия бомбардировач. „Джо е страхотен и вярвам, че под негово ръководство Кубрат ще е сто процента готов да изуми света на 20 юни“, заяви Аръм.

През това време Джошуа вече планира следващите защити на четирите си титли в тежка категория. Ако победи Пулев, британецът ще се изправи срещу задължителния претендент на Световната боксова организация (WBO) Олександър Усик през есента. Финландският ветеран Роберт Хелениус пък изненадващо се добра до същия статут в Световната боксова асоциация (WBA), след като спечели с технически нокаут в четвъртия рунд срещу полския фаворит Адам Ковнацки. Чарлз Мартин, срещу когото Джошуа спечели първата си титла на IBF, пък се изкачи до №2 в ранглистата и се нареди на опашката след Пулев, когато дойде ред на федерацията да излъчи претендент. sportal.bg

СОФИЯ КЕНИН ГРАБНА ТРОФЕЯ В ЛИОН

Водачката в схемата София Кенин (САЩ) спечели титлата на турнира по тенис от сериите “Интернешънъл” на WТА на твърди кортове в зала във френския град Лион с награден фонд 275 хиляди долара. Шампионката от Откритото първенство на Австралия победи на финала Ана-Лена Фридзам (Германия) с 6:2, 4:6, 6:4 за 1:50 часа. За 21-годишната Кенин това е пета титла в кариерата.

Американката направи два пробива по пътя си към успеха в първия сет.  Във втората част Фридзам взе подаването на съперничката си два пъти и изравни резултата. В решаващия трети сет Кенин поведе с 4:1 и въпреки че германката намали изоставането си на 4:5, световната номер 5 Кенин затвори срещата с третия си мачбол.

За Фридзам това беше втори финал в кариерата, но тя няма спечелен трофей.

КОРОНАВИРУСЪТ ПРОВАЛИ ТУРНИРА В ИНДИЪН УЕЛС

Тенис турнирът в Индиън Уелс, който трябваше да започне тази седмица, беше отложен, след като в долината Коачела беше потвърден случай на новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес. Департаментът по обществено здраве на окръг Ривърсайд обяви извънредна ситуация в градовете, разположени в пустинята на 110 мили източно от Лос Анджелис, включително в Индиън Уелс, където в сряда трябваше да започне двуседмичният комбиниран турнир на АТР и WTA.

Директорът на надпреварата Томи Хаас заяви, че организаторите са готови турнирът да се проведе на други дати и ще проучат възможностите за това.

В Мастърс-а от сериите 1000 трябваше да участва и първата ракета на България Григор Димитров, но изглежда и на него ще се наложи да почива и да наблегне на тренировките, докато стане ясно дали ще се намери вариант за провеждането на надпреварата.

ОТМЕНИХА И МАРАТОНА НА РИМ

Поредно голямо спортно събитие беше отменено заради разпространяващия се коронавирус. Маратонът на Рим, който трябваше да се проведе на 29 март, беше отменен.  “Организирането на маратон, независимо дали в Рим, Ню Йорк или другаде, е свръхчовешко усилие”, заяви маркетинг директорът на Римския маратон Даниеле Куинзи пред CNN. „И макар че отмяната на състезанието само 24 дни преди неговото провеждане е удар в сърцето за бегачите не успяхме да направим друго”, допълни Куинзи.

В изявлението на организаторите се казва, че решението е изцяло съобразено с препоръките на здравните власти и правителствената наредба. Таксите за регистрация, платени от бегачите, ще се трансферират за догодина и ще гарантират участие на следващото издание през 2021 г., когато участниците ще получат по два медала – единият от тях “като символ на устойчивост и постоянство”, а другият – “като метафора за двойна победа”.

ЕЛИНА СВИТОЛИНА Е ШАМПИОНКА В МОНТЕРЕЙ

Водачката в схемата Елина Свитолина спечели турнира на твърда настилка в Монтерей (Мексико), който е с награден фонд от 250 000 долара. Украинката стигна до труден успех срещу номер 9 в схемата Мари Бузкова (Чехия) на финала – 7:5, 4:6, 6:4, след близо три часа игра.

Свитолина загуби още откриващото си подаване в първия сет, но след това успя да изравни за 2:2. Развръзката настъпи в 12-я гейм, когато украинката получи шанс за брейк и се възползва, с което измъкна първия сет. Мари Бузкова намери сили и успя да изравни резултата. Във втората част тя надделя с 6:4, след като постигна пробив при 3:3.

Решаващата трета част бе изключително драматична. Двете състезателки си размениха по два пробива, но Свитолина показа по-здрави нерви и успя при 5:4 в своя полза да затвори мача.