ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
1090

 

ЛУДОГОРЕЦ ДРЪПНА С ДЕВЕТ ТОЧКИ НА ВЪРХА

Отборът на Лудогорец победи с категоричното 5:1 Дунав в последния мач от 24-ия кръг на efbet Лига. “Орлите” не срещнаха особени проблеми с тима от Русе, въпреки че в самото начало на мача губеха с 0:1.

Наставникът на “орлите” Павел Върба направи някои промени в състава в сравнение с четвъртфинала за Купата на България срещу Левски. На вратата отново бе Владислав Стоянов, а в защита пред него действаха Талеб Тауата, Драгош Григоре, Козмин Моци и Станислав Манолев. В халфовата линия бяха Стефан Баджи и Светослав Дяков, а малко по-напред от тях – Марселиньо. По двете крила действаха Каули и Мавис Чибота. На върха на атаката пък бе Клаудиу Кешерю. За Дунав изненадващо на вратата застана бразилецът Хуго Гумиеро, а атаката бе водена от Григор Долапчиев.

Резултатът бе открит от гостите още в петата минута. Тогава вратарят Владо Стоянов направи грешка, която костваше попадението. Стражът получи топката от свой съотборник и при опита си да я изрита напред, нацели главата на Григор Долапчиев, като кълбото влетя директно във вратата. В 13-ата минута резултатът бе изравнен. При едно разбъркване в наказателното поле Свилен Щерев опита да овладее топката, но това се оказа пас за Мавис Чибота, който без да се бави, направи 1:1. След половин час игра домакините постигнаха пълен обрат. Марселиньо намери по отличен начин Талеб Тауата по левия фланг, който пък подаде на Кешерю в малкото наказателното поле и румънецът нямаше как да сбърга. Две минути по-късно дойде и третото попадние за Лудогорец. При едно центриране Петко Цанков опита да изчисти, но всъщност насочи топката към собствената си врата. Вратарят Гумиеро изби, но кълбото стигна точно на крака на Марселиньо, който от малък ъгъл вкара за трети път във вратата на Дунав. В 39-ата минута резултатът стана 4:1. Чибота намери в наказателното поле Кешерю, който с премерен удар покачи разликата в полза на “орлите”.

През втората част Лудогорец продължи да контролира напълно ситуацията на терена. Няколко пропуска направиха Тауата, Каули и Чибота, но все пак десетина минути преди края дойде и петото попадение. Хубава комбинация между Баджи и Кешерю позволи на румънеца да изведе сам срещу вратаря резервата Жоржиньо. Крилото технично прехвърли стража на “драконите”, което означаваше 5:1.

С победата си Лудогорец вече има преднина от цели девет точки на върха на класирането. “Орлите” освен това са с мач по-малко от триото преследвачи – Левски, Локомотив (Пловдив) и ЦСКА-София, които са с 46. Така разградчани вървят уверено към поредната си шампионска титла, след като и конкурентите правят всичко възможно да губят точки на неочаквани места. Дунав от своя страна продължава битката си за оцеляване. Русенци са с 18 точки на 13-а позиция и ще разчитат на мачовете във втората осмица, за да се пребоеят за спасение.

 

* ПЪРВА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXIV КРЪГ

Черно море (Варна) – Царско село (София) 1:0

Етър ВТ (В. Търново) – Арда (Кърджали)      1:1

Локомотив (Пловдив) – Витоша (Бистрица)  1:1

ЦСКА (София) – Берое (Стара Загора) 2:0

Славия (София) – Ботев (Пловдив)      2:1

Ботев (Враца) – Левски (София) 0:0

Лудогорец (Разград) – Дунав (Русе)    5:1

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Лудогорец 23     16     7      0      42:10        55
  2. Левски 24 13     7      4      40:17        46
  3. Локо (Пд) 24     13     7      4      46:22        46
  4. ЦСКА 24     13     7      4      39:16        46
  5. Славия 24 12     6      6      31:23        42
  6. Черно море 24     9      10     5      30:21        37

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Берое 24     12     1      11     37:32        37
  2. Ботев (Пд) 24     8      6      10     25:27        30
  3. Арда 23     7      8      8      25:29        29
  4. Етър 24 5      9      10     26:40        24
  5. Царско село 24 6 4      14     22:39
  6. Ботев (Вр) 24 4      7      13     20:45        19
  7. Дунав 24 4      6      14     18:44        18
  8. Витоша 24 1      3      20     15:51        6

 

ПРОГРАМА ЗА XXV КРЪГ

13 март 2020 г., петък, 17:30 ч.

Царско село (София) – Славия (София) – пряко по Диема спорт

14 март 2020 г., събота, 12:30 ч.

Дунав (Русе) – Арда (Кърджали) – пряко по Диема спорт

14 март 2020 г., събота, 14:45 ч.

Локо (Пловдив) – Етър (В. Търново) – пряко по Диема спорт

14 март 2020 г., събота, 17:15 ч.

Левски (София) – Лудогорец (Разград) – пряко по Диема спорт

15 март 2020 г., неделя, 12:45 ч.

Ботев (Пловдив) – Ботев (Враца) – пряко по Нова спорт

15 март 2020 г., неделя, 15:15 ч.

Берое (Ст. Загора) – Черно море (Варна) – пряко по Диема спорт

15 март 2020 г., неделя, 17:45 ч.

Витоша (Бистрица) – ЦСКА (София) – пряко по Диема спорт

 

РЕАЛ (МАДРИД) СЕ СГРОМОЛЯСА В СЕВИЛЯ И ОСТАВИ БАРСА НА ВЪРХА

Отборът на Реал (Мадрид) сдаде челната позиция в Ла Лига след поражение с 1:2 при гостуването си на Бетис в схватка от 27-ия кръг. Загубата идва седмица след Ел Класико, което завърши с победа за “белите”. След двубоя на “Бенито Вийямарин” Барса отново взе преднина на върха от две точки пред своя голям съперник.

Наставникът на “белите” Зинедин Зидан заложи на Лукас Васкес и Винисиус Жуниор до Карим Бензема. Едер Милитао зае мястото на Даниел Карвахал. Треньорът на севилския тим Руби подреди 4-1-4-1 с Лорен Морон в атака. Набил Фекир и Хоакин Санчес получиха задачи по двата фланга.

Домакините действаха по-активно в първите няколко минути, но след това гостите от “Сантиаго Бернабеу” овладяха топката и заредиха атаки към Жоел Роблес. В 26-ата Каземиро загуби на ръба на позволеното от Набил Фекир. Секунди по-късно бразилецът фаулира своя съперник и по чудо се размина без картон. В 39-ата минута Хоакин Санчес и Емерсон разиграха хубаво отдясно, ветеранът получи топката в наказателното поле, ала беше блокиран от Рафаел Варан. След изпълнение на корнера Серхио Рамос направи грешка в опита да си поведе топката на излизане от наказателното поле. Емерсон я овладя и двамата се сблъскаха, като домакините претендираха за дузпа. Сидней отправи безмилостен шут в близкия горен ъгъл. Куртоа беше изненадан и нямаше време за реакция на “бомбата” – 1:0 за “зелено-белите”. В добавеното време на първото полувреме гостите от “Сантиаго Бернабеу” изградиха контраатака. Бензема подаде вляво за набиращия скорост Винисиус. Бразилецът стигна до наказателното поле и центрира към Марсело и Лука Модрич. Защитникът на Баломпие Сидней действа безобразно и изрита крака на Марсело – дузпа. Бензема реализира с хладнокръвен удар за 1:1 в последния дъх на полувремето.

В 55-ата Хоакин направи изключителен пропуск. Гостите бяха хванати на контраатака след прекрасен рейд на Набил Фекир. Офанзивният халф на севилци подаде вертикално към Лорен Морон, който чукна топката за Хоакин. Ветеранът преодоля вратаря и трябваше само да насочи в мрежата или да подаде точно към свободния Морон. Вместо това той чукна топката и позволи Лука Модрич да я избие от голлинията. В 70-ата тимът от “Бернабеу” създаде първата си голова възможност. Модрич шутира, Жоел Роблес изби, а Ферлан Менди отправи много техничен удар, при който топката се фалцира и се отби от напречната греда. При добавката Бензема не успя да стреля точно. В 75-ата минута Фекир направи пореден изумителен рейд. Този път той преодоля с лекота Милитао, напредна и подаде встрани за Морон. Последва високо центриране на дъгата, при което Андрес Гуардадо беше на сантиметри от гола на сезона. Мексиканецът шутира мощно от въздуха и топката облиза сглобката на вратата. В 82-ата върналият се назад Бензема сбърка подаването, Рамос се поколеба, докато Гуардадо действаше бързо и изведе резервата Кристиан Тейо. Бившият футболист на Барселона напредна сам срещу вратаря и насочи топката технично в близкия ъгъл за 2:1.

Така Реал записа второ поредно поражение при гостуване след 0:1 от Леванте преди две седмици. sportal.bg

 

ЮВЕНТУС СЕ ВЪРНА НА ВЪРХА СЛЕД УСПЕХ В ДЕРБИТО НА ИТАЛИЯ

Шампионът Ювентус победи Интер с 2:0 в поредното издание на Дерби д’Италия и се завърна на върха в Серия „А” с аванс от 1 точка пред втория Лацио, докато “нерадзурите” изостанаха с 9 от върха.

Треньорът на Ювентус Маурицио Сари направи редица промени в състава, като най-значимата бе изваждането на Миралем Пянич от стартовия състав. Вместо него в игра от първата минута започна Родриго Бентанкур, който се отплати за доверието. Треньорът на Интер Антонио Конте, който се завърна за първи път на “Алианц Стейдиъм”, откакто напусна Ювентус, също направи голяма промяна, като не пусна като титуляр Кристиан Ериксен. Голямата новина в състава на гостите бе завръщането на Самир Ханданович на вратата.

Ювентус започна много активно мача, като в седмата минута се стигна до първото опасно положение пред вратата на Интер. Де Лихт успя да нанесе удар с глава, но Ханданович спаси. В 11-ата минута и Кристиано Роналдо опита мерника си, но топката попадна право в тялото на вратаря на Интер. Обръчът около вратата на “нерадзурите” се затягаше и Ханданович отново се намеси хубаво след силен удар по земя на португалеца. В 20-ата Де Лихт отново стреля с глава след корнер, но топката мина над вратата. В ответната атака Антонио Кандрева опита да изненада стража на Ювентус Шчесни с удар отдалеч, но не му достигна малко точност.

Постепенно играта се поизравни и Интер също стигна до своите шансове пред вратата на домакините. В 32-ата минута “нерадзурите” стигнаха до удобна възможност, след като Лаутаро Мартинес спечели пряк свободен удар на границата на наказателното поле, но от него не последва нищо. В 35-ата минута Марсело Брозович отправи мощен удар от дистанция, но Шчесни беше на мястото си. В 37-ата Роналдо стреля от фаул, но топката беше изчистена в корнер. При последвалото изпълнение Бонучи отправи удар с глава, но над вратата. Това беше и последната интересна ситуация през първите 45 минути.

Втората част започна с по-силна игра на гостите, които владееха повече топката, но домакините упражняваха висока преса и ги държаха далеч от вратата си. Така се стигна до 55-ата минута, когато след разбъркване пред вратата на Ханданович Аарън Рамзи успя да прати топката в мрежата за 1:0. Десетина минути по-късно Роналдо стреля от пряк свободен удар, но топката беше изчистена в ъглов удар. Така се стигна до 67-ата минута. Родриго Бентанкур намери с далечно подаване Пауло Дибала на фланга, аржентинецът се придвижи в наказателното поле, където взаимодейства с Рамзи, а след това елиминира Ашли Йънг и с удар по земя прати топката в мрежата за 2:0. Ювентус се разигра и търсеше трети гол, докато гостите първоначално не намираха отговор на затрудненото си положение. В игра влезе първо Алексис Санчес, а след това и Кристиан Ериксен, което пораздвижи играта на “нерадзурите”, но Ювентус се бранеше добре. Гостите се опитаха да стигнат поне до почетен гол, но това така и не се случи. Вместо това Роналдо можеше да вкара трети гол във вратата на Интер. Първо португалецът отправи красив удар от дистанция, а след това не се възползва от подаване на Дибала в наказателното поле.

 

РОНАЛДО ИЗИГРА СВОЯ МАЧ НОМЕР 1000 В КАРИЕРАТА СИ

35-годишният Кристиано Роналдо твърди, че се надява да изиграе още 1000 мача в кариерата си, след като в неделя достигна кота 1000 при победата с 2:0 над Интер в голямото дерби от Серия “А”. Португалецът има 725 гола и 253 асистенции, като 99 от тези попадения са за националния отбор на неговата родина.

В богатата си кариера Роналдо игра още за Спортинг (Лисабон), Манчестър Юнайтед и Реал (Мадрид). През 2016 г. спечели Европейското първенство с националния отбор на Португалия. Той е петкратен носител на трофея в Шампионската лига и голмайстор №1 в историята на турнира. До момента CR7 има и пет “Златни топки”. “Това е добро постижение. 1000 мача означава, че отдадеността, трудолюбието и талантът се отплащат. Не е лесно да достигнеш тази кота на 35 години. Благодаря на всичките си съотборници, треньори, на семейството ми, моите приятели и всичките ми фенове, които ми помогнаха за това постижение. Толкова съм щастлив. Хубаво е, но се надявам да изиграя още 1000 мача”, заяви Кристиано Роналдо след двубоя с Интер.

 

АЯКС СЛОЖИ КРАЙ НА ЛОШАТА СЕРИЯ

Водачът в холандското първенство Аякс постигна важна победа при визитата си на Хееренвеен. Грандът от Амстердам се наложи с 3:1, а два от головете бяха дело на Душан Тадич. Това беше първа победа за Аякс в последните три кръга, след като съставът на Ерик тен Хаг претърпя загуби от Хераклес и АЗ Алкмаар. Лошата серия включваше и отпадания в Лига Европа от Хетафе и в турнира за Купата на Холандия от Утрехт.

Тадич откри резултата в 57-ата минута, когато технично копна топката над стража на домакините Шеръл Флоранъс. Само три минути по-късно сръбският национал удвои от около метър, а не след дълго се разписа и Куинси Промес. Бившата звезда на Спартак (Москва) опъна мрежата с добавка след спасяване на вратаря на Хееренвеен. Мичъл ван Берген реализира единствения гол за домакините.

В друг мач от 26-ия кръг АЗ Алкмаар разгроми АДО Ден Хааг с 4:0 и има 56 точки, колкото е и активът на Аякс. Емен спечели с 3:0 срещу ВВВ-Венло, а Витес надви с 1:0 Твенте.

 

ТЕВЕС ПРАТИ В ЕКСТАЗ БОКА ХУНИОРС, СЛЕД КАТО ИЗМЪКНА ТИТЛАТА ОТ РИВЪР ПЛЕЙТ

Новият шампион на Аржентина се казва Бока Хуниорс, който измъкна титлата от ръцете на Ривър Плейт в последните минути на сезон 2019/2020 година. Митичният стадион “Ла Бомбонера” изживя поредна легендарна вечер в своята история, която доведе до 34-ата титла на “генуезците”. Капитанът Карлос Тевес донесе победата с 1:0 над водения от Диего Армандо Марадона Химнасия Ла Плата в мача от 23-ия последен кръг на местната Суперлига. Карлитос беше точен със силен удар в 72-ата минута, пращайки в екстаз феновете на най-обичания тим в Аржентина.

През това време лидерът до този момент в шампионата и вечен враг на “синьо-жълтите” – Ривър, стигна само до 1:1 при гостуването си на Атлетико Тукуман. Хавиер Толедо даде аванс на домакините в 19-ата минута, а Матиас Суарес изравни в 35-ата минута и този резултат не се промени до последния съдийски сигнал. Така Бока изпревари “милионерите” и триумфира с 48 точки, докато “червено-белите” завършиха сезона с 47 точки, пропускайки уникален шанс да спечелят първата си титла в Аржентина от 2014 година.

 

БОРУСИЯ ПОСТАВИ ВИСОКА ЦЕНА НА САНЧО

Борусия (Дортмунд) ще иска за голямата си звезда Джейдън Санчо 140 милиона евро. Според “Билд” това е цената, на която към днешна дата “жълто-черните” оценяват 19-годишния суперталант. Сумата дори може да се увеличи до края на сезона, ако Санчо продължава да играе на същото високо ниво до края на кампанията.

Санчо има 14 гола и 14 асистенции в 22 мача в Бундеслигата през този сезон. Манчестър Юнайтед, Челси и Ливърпул проявят най-голям интерес към английския национал, за когото се твърди, че със сигурност ще напусне Борусия през лятото, въпреки че от “Сигнал Идуна Парк” твърдят обратното.

 

БАВАРЦИТЕ С ОФЕРТА ЗА ДИЕГО СИМЕОНЕ

Треньорът на Атлетико (Мадрид) – Диего Симеоне, изненадващо може да поеме шампиона на Германия – Байерн (Мюнхен), пише Don Balon. Според изданието съществува вероятност Чоло да напусне столичани след края на сезона и да замени Ханзи  Флик начело на баварския колос, чийто договор с мюнхенци е до лятото.

Диего Симеоне застана начело на Атлетико през 2011 година и договорът му е до 2022 година. Под негово ръководство мадридчани спечелиха Примера Дивисион, Купата на Испания и по два пъти Лига Европа и Суперкупата на Европа.

В Германия отдавна се твърди, че бъдещето на Флик зависи до голяма степен от това колко далеч ще стигне Байерн в Шампионската лига. Специалистът все още няма опит като наставник в големи мачове и затова шефовете на Байерн се оглеждат за алтернатива.