СПОРТНА ПАНОРАМА

0
961

РАДО НЕЙКОВ СПЕЧЕЛИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ В БУРГАС

Отлично се представиха състезателите на Добруджа на проведения в Бургас  плувен турнир “Shark Swimming Cup”, в който взеха участие над 600 плувци от 42 клуба. Макар че бяха с една година по-малки от съперниците си, възпитаниците на Веселин Нейков демонстрираха класа и спечелиха четири медала. Радо Нейков триумфира с титлата в коронната си дисциплина – 50 м бътерфлай. При момичетата, родени през 2007 г., Преслава Йорданова стана втора на 50 м бруст и трета на 50 м кроул. Лъчезара Апостолова завърши четвърта на 100 м бътерфлай, а Елеонора Ламбова – седма в същата дисциплина. Калоян Сърбов стана трети на 100 м кроул, а Георги Димитров се класира на осмо място в същата дисциплина. Витомир Новачев зае 6-о място на 50 м гръб.

Треньорът на нашите плувци Веселин Нейков сподели, че е изключително доволен от представянето на своите състезатели. „Много се радвам, защото те сега влизат в тази възраст и на практика се състезават с по-големи от тях деца. И въпреки това показват много добри резултати”, каза още треньорът.

Следващото състезание за плувците на Добруджа е на 4-5 април, когато в Добрич ще се проведе традиционният плувен турнир „Бялата лястовица”.

ГРИГОР И НАДАЛ ЗАРАДВАХА ТЕНИС ФЕНОВЕТЕ С ЕДИН ПО-РАЗЛИЧЕН МАЧ

Единственият българин в световния тенис елит Григор Димитров загуби с 5:7, 3:6 от испанската суперзвезда Рафаел Надал в демонстративен мач, игран в Атланта (САЩ). Всички събрани приходи от благотворителния двубой са за Фондацията на Надал, както и за Националната тенис фондация на САЩ, организирала събитието.

В срещата нямаше система “ястребово око”, а двамата тенисисти демонстрираха качествата си пред публиката, но и направиха неочаквано за всички шоу. Димитров повика зрител от трибуните, който зае мястото му в едно от разиграванията, а хасковлията седна на неговата седалка на първия ред. В мача бяха включени и няколко деца.

Това е втора победа в рамките на четири дни за 19-кратния шампион от турнирите от “Големия шлем” срещу най-добрия български тенисист. Миналата седмица Надал спечели в два сета срещу Димитров на полуфиналите в турнира в Акапулко по пътя си към трофея. “Не може да се играе тенис вечно, но приятелството е за цял живот. Григор е мой приятел. Той дойде у дома в Майорка и ходихме на риболов заедно. Определено е един от играчите, които е приятно да наблюдаваш. Приятелството ни си остава и извън спорта”, заяви испанският тенисист, който заема второ място в световната ранглиста.

Очаква се Григор Димитров и носителят на 19 титли от “Големия шлем” да участват в турнира в Индиън Уелс, започващ на 12 март. “Рафа е изключителен човек. Изкарал съм много време с него – на корта и извън него. Тренирали сме, били сме заедно на доста места. Научил съм много неща от него. Имах труден период преди време и тогава тренирахме заедно. След това формата ми се подобри значително, защото около него е позитивно. Той ми води в общия баланс на мачовете между нас, но се надявам един ден да го настигна”, коментира 28-годишният хасковлия. sportal.bg

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ: НАДЯВАМ СЕ ДА ПОМОГНА НА ВЕРОНА ДА СЕ КЛАСИРА ЗА ПЛЕЙОФИТЕ

Българската волейболна звезда Матей Казийски, който преди няколко дни се присъедини към италианския Калцедония (Верона), направи първи тренировки с тима, който е воден от Радостин Стойчев. Казийски направи и първи коментар за ситуацията в отбора, като сподели, че ще даде своя принос и се надява да помогне да се класират за плейофите. “Беше удоволствие да имам такова хубаво посрещане на летището веднага след кацането ми. Очевидно е, че това, че в отбора има мои сънародници, е повлияло на решението ми да се върна тук. Но и това да се докосна до финалната фаза на първенството, която ще бъде истинска война, но целта е висока. Ситуацията не е перфектна, но се надявам да дам своя принос към отбора и да помогна да се класираме за плейофите. Ще видим какво можем да направим, но ще дам най-доброто от себе си и мисля, че така можем да се надяваме на добри резултати”, призна Казийски след първата тренировка с Верона.

35-годишният посрещач може да направи своя повторен дебют за тима при гостуването на Топ Волей (Чистерна) в събота (7 март) в мач от 23-ия кръг на редовния сезон в италианската Суперлига.

ОЛИМПИАДАТА В ТОКИО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТЛОЖЕНА

Олимпийските игри в Токио може да бъдат отложени за края на 2020 година заради коронавируса. Договор между Токио и Международния олимпийски комитет (МОК) позволява тази опция, съобщи японският олимпийски министър. “Договорът казва Игрите да се проведат до края на 2020 г. Това може да бъде интерпретирано като позволение за отлагане. Правим всичко по силите си, за да осигурим провеждането на Игрите по план”, каза Сейко Хашимото в местния парламент.

Правото Игрите да бъдат отменени, принадлежи на МОК и единствено от Международния олимпийски комитет могат да вземат подобно решение.

По план Олимпиадата в Токио трябва да се проведе от 24 юли до 9 август.

ЪРВИН НГАПЕТ ПРОДЪЛЖИ ДОГОВОРА СИ СЪС ЗЕНИТ (КАЗАН)

Посрещачът Ървин Нгапет ще остане в казанския Зенит. 29-годишният французин подписа споразумение до края на следващия сезон, съобщава клубът в официалния си сайт.

Нгапет е волейболист на Зенит от 2018 г. Заедно с Казан той спечели две купи на Русия, стана сребърен медалист в Шампионската лига през 2019 г. и в първенството на Русия. Като част от френския национален отбор той стана шампион на Европа, както и двукратен победител в Световната лига.

В края на миналата година Нгапет бе задържан в Бразилия заради сексуален тормоз. Малко по-късно той бе освободен под гаранция.

ДУПЛАНТИС ПОТВЪРДИ УЧАСТИЕ В ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА В ЛОНДОН

Новият световен рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис вече потвърди участие на Диамантената лига в Лондон, която ще се проведе на 5 юли 2020 г. 20-годишният швед пази добри спомени от Олимпийския стадион в Лондон, след като през 2017 г. стана най-младият финалист на световно първенство в историята, а през 2018 г. спечели и европейската титла в Берлин. “Страшно развълнуван съм, че ще се върна в Обединеното кралство, за да участвам на Диамантената лига в Лондон. Спомените ми от тази страна са, че се състезавах на първото си световно първенство пред хиляди хора, а преди няколко седмици подобрих и световния рекорд в Глазгоу – незабравими са”, каза Дуплантис.

epa07362180 Alexis Pinturault of France in action during the men’s Alpine Combined Slalom race at the FIS Alpine Skiing World Championships in Are, Sweden, 11 February 2019. EPA/CHRISTIAN BRUNA

ПЕНТЮРО ОТВЯ КОНКУРЕНЦИЯТА В ГИГАНТСКИЯ СЛАЛОМ В ХИНТЕРЩОДЕР

Френската звезда в алпийските ски Алекси Пентюро изживя страхотен състезателен уикенд в Хинтерщодер, печелейки за трети път в кариерата си гигантския слалом на пистата “Ханес Тринкъл”. Французинът бе начело след първия манш и остана на върха след втория с общо време 2:41.96 минути. Втори на 0.45 секунди се нареди хърватската надежда Филип Зубчич, а трети завърши друг претендент за големия кристален глобус – Хенрик Кристофершен с пасив от 0.72 секунди.

Профилът на пистата предполагаше в първата й третина (по-висок наклон) състезателите да набират скорост, която след това да пренесат в останалата част, където трасето е по-равнинно. Последният завой преди началото на въпросната по-плоска част бе много тежка задача за първите десетима спускащи се във втория манш, така че следващите им колеги трябваше да се съобразяват с него. Бабунките и други неравности, които се увеличаваха с времето, също пречеха на състезателите да трупат времеви аванс в заключителните метри на склона.

Кристофершен бе един от малцината, които всъщност пресякоха финалната права в “зеления сектор”, след като на последната контрола изоставаха от временния лидер (в неговия случай това бе младият швейцарец Марко Одермат). Топ 10 допълниха именно Одермат, Лука де Алипрандини (Италия), Александър Омод Килде (Норвегия), Лоик Меяр (Швейцария), Щефан Люц (Германия), Матьо Фавръ (Франция) и Лейф Кристиан Нестволд-Хауген (Норвегия).

Кошмарен втори манш преживя досегашният лидер в класирането в дисциплината Зак Кранец, който бе трети след първото спускане, но при второто остана извън 13-те. Той вече е четвърти в подреждането през сезона на гигантския слалом.

В генералното подреждане в гигантския слалом вече водач е Кристофершен с 394 точки, следван от Пентюро с 388 и Зубчич с 368, като Кранец е с 364. Пентюро вече е водач в Световната купа девет състезания преди края с 1148 точки, следван от Омод Килде с 1122 и Кристофершен с 1041.

САБАЛЕНКА СРАЗИ КВИТОВА НА ФИНАЛА В ДОХА

Арина Сабаленка (Беларус) спечели титлата на силния турнир по тенис на твърди кортове в Доха (Катар) с награден фонд 2,9 милиона долара. Деветата поставена в схемата Сабаленка победи на финала шампионката от 2018 година и номер 8 Петра Квитова (Чехия) с 6:3, 6:3 за 74 минути.

За Сабаленка това е трета титла за последните шест месеца и шеста в кариерата й от турнирите на WТА. Беларускинята направи един пробив по пътя си към успеха в първия сет, а във втората част взе два пъти подаването на съперничката си и затвори срещата с четвъртия си мачбол. Квитова пропусна 5 брейкпойнта в началото на втората част и това изглежда я пречупи.

21-годишната Сабаленка наниза 7 аса и завърши с 21 печеливши удара, като допусна само 15 непредизвикани грешки. Тя е в серия от 11 поредни победи от турнирите от Premier 5, след като взе титлата в Ухан (Китай) през септември миналата година.