ДВЕ ДОБРУДЖАНКИ ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ В ТУРНИРА „СТРАНДЖА”

С участието на около 300 боксьори от 30 държави вчера започна 71-вият турнир за Купа „Странджа“. Най-старата боксова надпревара в Европа ще продължи до събота в столичната зала „София“. За първите дни входът е свободен, а за полуфиналите в петък и финалите в събота е с билет от 10 лв. Събраните средства ще бъдат дадени на победителите.

България ще бъде представена от 10 състезатели при мъжете и 7 при жените. Сред тях са две добруджанки – Златислава Чуканова в категория до 51 кг и  Аслъхан Мехмедова в категория до 60 кг. В сайта на Федерацията пише, че при жените няма да участва добричлийката Стойка Петрова, която ще получи право да се състезава отново на 21 февруари, когато изтича административният срок на УАДА за завръщане на отказал се състезател.

СЪСТАВИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА КУПА „СТРАНДЖА“

Мъже

Даниел Асенов – 52 кг

Боян Асенов – 57 кг

Кирил Русинов, Венсан Киркоров и Стилиян Христов – 63 кг

Иван Атанасов – 69 кг

Симеон Чамов – 75 кг

Благой Найденов и Кристиян Николов – 81 кг

Радослав Панталеев – 91 кг

Петър Белберов – над 91 кг

Жени

Габриела Димитрова, Златислава Чуканова и Севда Асенова – 51 кг

Станимира Петрова – 57 кг

Деница Елисеева и Аслъхан Мехмедова – 60 кг

Мелис Йонузова – 69 кг

 

ЦВЕТАН СОКОЛОВ И ЗЕНИТ С ШОКИРАЩА ЗАГУБА, СЛЕД КАТО ВОДЕХА С 14:9 В ТАЙБРЕКА

Националът Цветан Соколов и неговият Зенит (Казан) претърпяха неочаквано и драматично поражение в отложен мач от 1-ия кръг в Шампионската лига. Волейболистите на Алексей Вербов отстъпиха като домакини на полския Ястжембски Венгел (Ястжембие Здруй) с 2:3 (25:18, 16:25, 25:20, 22:25, 14:16) в мач от Група „С”, който се игра пред 3200 зрители в Двореца на спорта “Санкт Петербург” в Казан.

Двата отбора и размениха по два гейма, след което мачът влезе в тайбрек. Там поляците поведоха, но след това руският вицешампион взе инициативата и доминираше до 14:9. Това бе повратният момент – играчите на сръбския национален селекционер Слободан Ковач направиха серия от 7 поредни точки, с което решиха и развоя на срещата, след успешна атака на Томаш Форнал. Огромен принос за успеха на полския клуб имаха резервите Якуб Буцки с 11 точки (1 ас, 1 блок, 56% ефективност в атака) и Жулиен Линеел със 7 точки (1 ас, 1 блок, 38% ефективност в атака).

Зенит е трети във временното класиране с 5 точки (1 победа, 2 загуби), Ястжебски Венгел е лидер в класирането с 8 точки (3 успеха).

Цветан Соколов бе най-резултатен за Зенит с 22 точки (2 блока, 56% ефективност в атака), Максим Михайлов (1 блок, 45% ефективност в атака) и Ървин Нгапет  (2 аса, 1 блок, 47% ефективност в атака) се разписаха с по 18 точки. За Ястжембски Ветгел Томаш Форнал реализира 18 точки (2 аса, 1 блок, 45% ефективност в атака). Юрий Гладир добави 13 точки (2 аса, 4 блока, 54% ефективност в атака).

В следващия кръг Зенит среща белгийския шампион Грийнярд (Маасейк) на 29 януари. Волейболистите на Слободан Ковач ще играят тогава с Халкбанк (Анкара) и Георги Сеганов.

ЦЗЮ ВЪНЦЗЮН НА ТОЧКА ОТ ЗАЩИТА НА СВЕТОВНАТА СИ ТИТЛА

Китайката Цзю Вънцзюн се доближи само на точка от това да защити световната си титла по шахмат при жените, след като в десетата партия от мача с рускинята Александра Горячкина спечели с черните фигури и поведе с 5,5:4,5. За Вънцзюн това бе втори пореден успех и с него тя излезе начело за втори път в мача. Китайката водеше с 2,5:1,5 точки и след четвъртата партия.

Носена от инерцията на успеха в партия номер 9, Вънцзюн изигра силна партия и след като Горячкина пропусна добри възможности да си осигури поне реми в мителшпила, в топовния ендшпил китайката нанесе решителен удар. Причина за това се оказа много по-активният й цар, който успя да навлезе дълбоко в полето на белите и Горячкина бе принудена да се предаде на 62-рия ход.

Вчера двете шахматистки имаха почивен ден, а днес и утре ще се играят решителните две партии. В случай на равенство ще се премине към тайбрек при съкратени времеви контроли.

Мачът за световната титла по шахмат се провежда в Шанхай и Владивосток, а наградният му фонд е 500 000 долара. sportal.bg

ФЕДЕРЕР С ЕКСПРЕСНА ПОБЕДА НА СТАРТА И С РЕКОРД

Роджър Федерер стартира с убедителна победа участието си на Откритото първенство на Австралия. Швейцарецът се наложи в три сета над американеца Стив Джонсън с 6:3, 6:2, 6:2 за 1:27 часа игра. Маестрото, който е шесткратен шампион в Мелбърн, пласира 11 аса и осъществи пет пробива от девет възможности.

Той спечели първите три гейма в двубоя, което беше достатъчно да затвори частта след 6:3. Във втория сет швейцарският ветеран реализира два поредни пробива за 4:0, а малко по-късно резултатът бе вече 6:2 в негова полза. По идентичен начин се разви и третата част, в която Федерер осъществи два поредни пробива за 4:1, а след това спечели и срещата след 6:2. “Много съм щастлив – бяха първите думи на Федерер след успеха. – Тренирах много здраво по време на паузата, точно както го правя всяка година. Най-добрата новина за мен беше, че нямах никакви спънки по време на подготовката. Тренирах добре, чувствах се добре и се радвам, че днес това се видя и на корта.”

Роджър установи рекорд по брой участия на Откритото първенство на Австралия – 21. До този момент той делеше първото място в своеобразната класация с Лейтън Хюит (20). “Първите три кръга ще бъдат ключови за мен за плана ми да вляза във форма. Днес всичко се получи отлично. Рано правех пробиви във всеки сет и играх освободено. Най-важно сега е да остана спокоен”, коментира Федерер.

38-годишният швейцарец ще опита да стане първият тенисист на тази възраст с трофей на турнир от Големия шлем. Той е в една четвъртина на схемата с Григор Димитров, като дуел между двамата е възможен на осминафиналите. Във втория кръг Федерер ще срещне победителя от двубоя Кентен Алис (Франция) – Филип Крайнович (Сърбия).

МЕДВЕДЕВ И КИРЬОС ПРЕОДОЛЯХА ПЪРВИЯ КРЪГ

Поставеният под №4 Даниил Медведев загуби сет, но не допусна изненада във втория ден на Australian Open. Руснакът спечели мача си от първия кръг срещу американеца Франсис Тиафо с 6:3, 4:6, 6:4, 6:2. Медведев записа 13 аса и 12 двойни грешки в продължилия 2 часа и 36 минути двубой на “Род Лейвър Арина”. Финалистът от US Open направи по 42 уинъра и непредизвикани грешки срещу №50 в световната ранглиста, който миналата година достигна до 1/4-финалите, след като на 1/8-финалите победи Григор Димитров.

Надеждата на Австралия при мъжете Ник Кирьос също продължава напред. Поставеният под №23 Кирьос надигра италианеца Лоренцо Сонего в мач с два тайбрека, в който австралиецът не пропусна да направи атрактивни отигравания. Кирьос спечели с 6:2, 7:6 (3), 7:6 (1) и във втория кръг очаква един измежду ветераните Пабло Куевас (Уругвай) и Жил Симон (Франция).

Поставеният под №11 Давид Гофен (Белгия) пък затвърди добрата си форма в началото на сезона, като разби с 6:4, 6:3, 6:1 французина Жереми Шарди.

ЛЪВИЦАТА НЕ УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ ЕВРОПЕЙСКАТА ТИТЛА

Иванка Иванова – Лъвицата не успя да спечели европейската титла по бокс за професионалисти в категория суперпетел. Тя загуби със съдийско решение от Мари Ромеро (Испания) на галавечер в Пуерто Лумбрерас (Испания). 10-рундовата битка беше основният мач на шоуто. „Шашнах се на ринга. Не играх, както си знам – каза след срещата Лъвицата. – Съперничката игра мръсно. Буташе и влизаше с глава. Момичето си взе мача. В последния рунд тя падна във въжетата.“

Ромеро спечели втора поредна титла. През миналата година тя завоюва интерконтиненталния пояс след успех с нокаут над непобедената Билгенур Арас в Германия.

Още отсега Иванка Иванова планира ново участие през април. Тя иска да зарадва феновете в родния си град Гълъбово. Очаква се точно там да се проведе четвъртото издание на галавечерта „Боксов сблъсък“. sportal.bg

ЕЛИ ВАСИЛЕВА И НОВАРА С ПЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ИТАЛИЯ

Капитанката на националния ни волейболен отбор Елица Василева и нейният Игор Горгондзола (Новара) постигнаха 5-а поредна и общо 11-а победа в италианската Серия А1. Василева и компания надиграха като гости Банка Валзабина Милениум (Бреша) с 3:0 (25:19, 25:22, 25:21) в среща от 15-ия кръг на шампионата, играна пред около 2500 зрители в зала “Пала Джими Джордж”.

По този начин Новара продължава да е на 3-о място във временното класиране с 32 точки след 11 победи и 4 загуби. В следващия 16-и кръг вицешампионките на Италия са домакини на Лардини (Филотрано). Мачът е в неделя (26 януари) от 18,00 часа българско време.

Ели Василева игра цял мач за Новара и завърши със 7 точки (1 блок, 30% ефективност в атака и 75% позитивно посрещане). Най-полезна беше опитната сръбкиня Йована Бракочевич с 16 точки (1 блок, 1 ас и 47% ефективност в атака) за победата. За тима на Бреша Камила Мингарди реализира 14 точки.