КПКОНПИ разследва шефа на НСО и бивш директор на БНР

0
939

Антиокурпционната комисия образува производства за установяване на конфликт на интереси срещу началника на НСО, бившия шеф на БНР, ректора на икономическия университет във Варна, двама общински съветници в Пазарджик и заместник-кмета на Сливен. Това съобщиха от Комисията, цитирани от БТА.

Производството срещу началника на Националната служба за охрана е по сигнал за преназначаване без конкурс на длъжност “началник сектор” на лице, с което е в близки отношения, както и за извършени други такива преназначавания на по-високи длъжности в службата.

Срещу бивш генерален директор на БНР има сигнал, че е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ.

За двамата общински съветници има сигнал, че са в управленския орган на спортни клубове, които получават пряко финансиране от бюджета на общината, а самите те, като общински съветници, са участвали в заседание на Общинския съвет, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания /

Срещу ректора на икономическия университет във Варна има сигнал, че е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи – възнаграждения за заеманите длъжности/ръководители и на катедри и научни звена в университета.

В комисията има и сгинал срещу заместник-кмета на Сливен, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона.

КПКОНПИ установила конфликт на интереси по отношение на главния архитект на Благоевград. Той издавал разрешения за строеж в свой и в частен интерес /на свързани с него лица/. С решението на главния архитект са наложени и две глоби от по 5000 лв.

https://www.vesti.bg