ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЩЕ ИГРАЕ С „АКУЛИТЕ” В ОБЗОР

Футболистите на Черноморец (Балчик), които се стягат за срещите от втория дял на първенството във Втора професионална лига, проведоха вече две контроли. В първата завършиха наравно 1:1 с елитния Черно море, като срещата се проведе на стадион „Тича” във Варна. След това момчетата на Георги Иванов-Геша загубиха от Нефтохимик (Бургас) с 2:1.

За края на тази седмица тимът от Белия град има уговорена контрола с другия тим от Бургас – Черноморец, който играе в третия ешелон. Срещата с „акулите” от Бургас ще се проведе на 25 януари, събота, в Обзор.

По време на зимната си подготовка балчиклии ще имат още една контрола с Черно море – на 5 февруари, а три дни след това е проверката им с лидера в Североизточната трета лига – Добруджа.

Първенството във Втора лига ще бъде подновено в средата на февруари с мачовете от 19-ия кръг. Тогава, на 16 февруари, Черноморец ще приеме състава на  Локомотив (Горна Оряховица).  Във временното класиране отборът на Балчик е 12-и с 19 точки, а „железничарите” са осми в подреждането с 26 точки.

 

БАЙЕРН РАЗМАЗА ХЕРТА И ВЕЧЕ ИМА САМО ЕДИН СЪПЕРНИК ПРЕД СЕБЕ СИ

След силно второ полувреме Байерн (Мюнхен) се наложи с убедителното 4:0 над Херта (Берлин) като гост в първия си двубой за Новата година в Бундеслигата и излезе на втора позиция в класирането, задминавайки Борусия (Мьонхенгладбах). Начело с 4 точки аванс продължава да бъде РБ (Лайпциг).

В продължение на час игра шампионите не успяваха да пробият защитата на домакините, но след това набързо си гарантираха трите точки. Томас Мюлер откри в 60-ата минута, Роберт Левандовски удвои от дузпа в 73-ата, след още три се разписа и Тиаго Алкантара, а в 84-ата попадение добави и Иван Перишич. Само след три кръга баварците приемат Разенбалшпорт, а преди това на “червените бикове” им предстоят тежки мачове срещу Айнтрахт (Франкфурт) и Гладбах.

Треньорът Ханзи Флик остави Серж Гнабри на пейката, а титуляр вместо него беше Иван Перишич, който беше над всички. Йошуа Кимих беше наказан, а петима играчи са с контузии. Домакините са чак на 14-а позиция. В последния момент Юрген Клинсман успя да поднови треньорския си лиценз и водеше тима от пейката. Той заложи в атака на триото Джавайро Дилросън, Доди Лукебакио и Дейви Зелке. Титуляр беше новото попълнение в халфовата линия Сантиаго Аскасибар.

Още с първия съдийски сигнал Байерн натика тима на Херта в неговата половина. В 7-ата минута Томас Мюлер не успя да засече добро подаване, което със сигурност щеше да доведе до чиста възможност. Последваха минути без никакви положения и пред двамата вратари, тъй като футболистите често бъркаха при подаванията. След 20-ата минута играчите на Клинсман успяха да изнесат играта по-напред. В 25-ата Левандовски можеше да открие, след като се пребори с Дедрик Боята и се озова едно на едно с Руне Ярстайн, но не намери целта. Шансовете продължиха да са рядкост, а в края на полувремето Перишич се размина с попадение.

Началото на второто полувреме не се различаваше от това на първата част. Защитата на Херта действаше стабилно, което принуждаваше шампионите да центрират. В 58-ата Боята спаси изстрел към вратата, а след това Перишич не успя да засече добре с глава. В 60-ата обаче Перишич си свърши перфектно работата, като свали топката към Мюлер, който от упор порази мрежата на Ярстайн за 1:0 в полза на Байерн. В 63-ата гостите започнаха да се радват за втори път след попадение на Левандовски, но то не беше признато заради нарушение на поляка срещу вратаря при борбата за високата топка. Независимо че вече губеше в резултата, тимът от Берлин с нищо не успяваше да затрудни противника си. В 73-ата “червените” дори удвоиха преднината си. Тогава Люкас Клюнтер задържа Леон Горетцка в наказателното поле, а Лева с лекота реализира отсъдената дузпа. Това не беше всичко, защото след още три минути Байерн стигна до нов гол. Тогава Тиаго заби кълбото под гредата и резултатът набъбна до 3:0. Домакините вече се бяха предали и в 84-ата дойде ред и на Перишич да ознаменува с гол доброто си представяне. Хърватинът реализира с глава след центриране на Мюлер. Едва след това тимът на Херта стигна до чиста ситуация, но Мануел Нойер спаси удар на Паскал Кьопке.

 

ЛУКАС ПОДОЛСКИ НАПУСКА ЯПОНИЯ

Договорът на бившия германски национал Лукас Подолски с тима Висел Кобе няма да бъде подновен и той е свободен да си търси нов отбор, съобщи японският футболен клуб. 34-годишният Подолски, който преди дни спечели Купата на Императора с тима на Висел, има договор до края на януари.

Според медии в Турция бившият играч на Байерн (Мюнхен) и Интер ще подпише с местния Анталияспор. Друг вариант пред Подолски е завръщане в родния му клуб Кьолн, но тази възможност е малко вероятна. Самият играч наскоро заяви, че все още има желание да играе.

 

ХЪРВАТИН ПОДЛУДИ “САН СИРО”, МИЛАН НАДВИ ДРАМАТИЧНО УДИНЕЗЕ

Отборът на Милан измъкна изключително драматична победа с 3:2 над Удинезе в мач от 20-ия кръг на Серия “А”. Над 60 000 дойдоха на “Сан Сиро”, за да видят първия мач на Златан Ибрахимович като титуляр пред неговите тифози, очаквайки и негов гол, но героят беше друг – Анте Ребич. Хърватинът, който е сред големите разочарования от лятната селекция, влезе на почивката и с първото си докосване изравни резултата за 1:1, а в 93-ата минута донесе и трите точки на гранда от Милано. През първата част Йенс Ларсен бе дал аванс в 6-ата минута на гостите, а Тео Ернандес от воле донесе пълен обрат на “росонерите” в 72-ата минута, но в 85-ата минута Лазаня с глава направи 2:2.

Секунди преди края хърватският нападател обаче подлуди публиката на “Меаца”. Така Милан записа първи успех в калчото на своя стадион от 31 октомври, когато надви с 1:0 СПАЛ, след което последваха поражение от Лацио (1:2) и равенства с Наполи (1:1), Сасуоло (0:0), Сампдория (0:0).

Златан Ибрахимович вече отбеляза първото си попадение при успеха с 2:0 над Каляри преди седмица, но търсеше първи гол под “Курва Суд”. Отново партньор в атака му бе Рафаел Леао, който също се разписа в Сардиния.

Вратарят Джанлуиджи Донарума се завърна на вратата, след като пропусна победата с 3:0 над СПАЛ за Купата на Италия през седмицата. Конти, Симон Каяр, който дебютира в първенството с “росонерите”, Алесио Романьоли и Тео Ернандес бяха в защита. Бонавентура, Кесие, Исмаел Бенасер и Самуел Кастийехо бяха четиримата зад двамата нападатели в схемата 4-4-2.

Гостите търсеха четвърти пореден успех в калчото, както и втори поред през този сезон срещу Милан. Досега само веднъж в историята “фриуланите” са спечелили и двата си мача през сезона срещу “росонерите” в Серия “А” – сезон 2016/2017 година. В първия кръг Удинезе победи с 1:0 на “Дачия Арена”. Йенс Ларсен беше точен в 6-ата минута, след като се възползва от сериозна грешка на Донарума. Вратарят излезе неразчетено извън наказателното поле, като позволи на датчанина да се разпише от малък ъгъл. Попадението стресна домакините, които в 16-ата минута се разминаха и с втори гол, тъй като Лазаня не уцели вратата от отлична позиция. Милан опита да върне гола, но така и не успя да стигне до чиста голова позиция. На почивката Ребич влезе на мястото на Бонавентура и изравни в 48-ата минута. Това бе негов първи гол за клуба и първи в Серия “А” от 1540 дни, когато се разписа с Фиорентина през 2015 година. Последваха четири страхотни спасявания на Донарума след почивката. Левият защитник Тео Ернандес от воле донесе пълен обрат в 72-ата минута. Бранителят вкара своя пети гол в калчото през тази кампания, като стана първият защитник от времето на Кристиян Панучи през 1995/96 година, който прави това в клуба. В началото на века и Сержиньо в ерата на Карло Анчелоти направи подобно нещо, но той играеше и ляво крило в дадени мачове. Капитанът на Удинезе Лазаня обаче изравни с глава в 85-ата минута. Интересното е, че това беше пети пореден гол на “Сан Сиро” за нападателя срещу Милан или Интер. В оставащите минути и двата тима търсеха победата. Късметът този път беше на страната на домакините, които стигнаха до успеха след нов гол на Редич – той преодоля бранител и с диагонален изстрел прати топката в мрежата за крайното 3:2.

Така Милан има вече 28 точки и заема осма позиция. Удинезе остана на 13-о място с 24 точки. “Росонерите” гостуват на Бреша, а “фриуланите” имат визита на Парма в следващия кръг.

 

ОЛИВИЕ ЖИРУ ЩЕ ИГРАЕ В ИНТЕР

Интер и Челси са си стиснали ръцете относно Оливие Жиру, който още този месец ще премине в италианския клуб срещу 5 млн. евро, съобщава популярният журналист Джанлука Ди Марцио. Отделно в договора има клауза, според която англичаните ще получат още 1 млн. евро, ако тимът на Антонио Конте се класира за участие в Шампионската лига през следващата кампания, което изглежда много вероятно.

Междувременно се появиха информации, че интерес към световния шампион има и от страна на Астън Вила, но клубът от Бирмингам подписа с друг нападател – Мбуана Самата от Генк.

 

МБАПЕ: ЛИВЪРПУЛ Е КАТО МАШИНА, КОЯТО НЕ СПИРА

Световният шампион Килиан Мбапе е очарован от играта на Ливърпул. Тимът на Юрген Клоп не спира да побеждава и вече не помни кога за последно загуби. “Това, което Ливърпул прави в момента, е невероятно. Та те са като машини! Отборът напипа точния ритъм и изглежда като готов да не спира. Тимът няма нито една загуба. Когато ги наблюдаваш, всичко изглежда толкова лесно, но в действителност не е така. Тези футболисти са съсредоточени, играят през три дни и само побеждават, побеждават и побеждават. Сега проблемът е, че всички гледат Ливърпул и всички се питат какво можем ние да направим срещу този противник”, заяви Мбапе в интервю за BBC.

Преди време Клоп каза, че харесва френския национал, но няма как да си позволи такъв трансфер. За Мбапе Пари Сен Жермен плати на Монако 180 млн. евро, а сега ще трябва да доплати 35 млн. заради клауза в договора.

Младокът обаче не спира да бъде спряган за Реал (Мадрид). Според Мбапе това не е добре за клуба му. “Януари е – този месец от сезона, в който парите “говорят”. Представете си, че ви отговоря по някакъв начин на въпросите за интереса на други клубове към мен. Тогава всички ще започнат да коментират, а това не е хубаво за ПСЖ. На 100% съм отдаден на отбора си и искам да помогна на клуба да продължи да се развива и да печели трофеи. Пристигнах тук на 18 години, когато не бях суперзвезда, а само един талант. Сега вече съм суперзвезда и то е благодарение на ПСЖ и френския национален тим. Ето защо не е добра идея точно сега да говоря за бъдещето си. В края на сезона ще видим, но засега мисля само за представянето си на терена”, добави Мбапе.

 

РЕАЛ (МАДРИД) И БАЙЕРН НАПРАВИХА СВЕТКАВИЧНА СДЕЛКА

Реал (Мадрид) и Байерн (Мюнхен) се споразумяха за преотстъпването на Алваро Одриосола в шампиона на Бундеслигата. 24-годишният десен бек не взе участие във вчерашната тренировка на “белите”, защото се подготвяше за заминаване за Германия. Новината беше съобщена от куп медии като Bild, AS, Onda Cero и др.

Одриосола е част от Реал (Мадрид) от 2018 година, но получава много малко шансове за изява заради постоянството в играта на Даниел Карвахал.

Съставът на Байерн бе засипан от серия контузии на основни играчи, най-вече в защита. Освен това с евентуалното привличане на бившия играч на Реал Сосиедад ще се даде възможност на Йошуа Кимих да играе само в центъра на терена.

Добрата новина за наставника на баварците Ханзи Флик е възстановяването на френския национал Люка Ернандес, който пропусна последните три месеца заради травма в глезена. От понеделник той вече тренира пълноценно.

 

АТЛЕТИКО ЗАБРАВИ ЗА КАВАНИ И ВЕЧЕ ИМА НОВА ЦЕЛ

Отказът на Пари Сен Жермен да продаде Единсон Кавани за 10 млн. Евро, накара Атлетико (Мадрид) да насочи интереса си към друг нападател. Според Mundo Deportivo “рохибланкос” подготвят оферта за Чими Авила от Осасуна, чиято откупна клауза е 25 млн. евро.

Аржентинецът пристигна в Ла Лига само преди няколко месеца, но вече има 10 гола и 3 асистенции в 20 двубоя на клуба от Памплона. През лятото Осасуна плати за него на Сан Лоренцо само 2,7 млн. евро, но едва ли толкова лесно ще се изкуши да го продаде. Ръководството даже иска да убеди Авила да подпише нов контракт, в който клаузата да бъде завишена.