ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА С 3:0 ОТ ШАМПИОНИТЕ

Шампионът Нефтохимик 2010 (Бургас) записа 4-та поредна и общо 10-а победа в Efbet Супер Волей. Воденият от Мартин Стоев тим надигра категорично у дома Добруджа 07 с 3:0 (25:13, 25:15, 25:13) в мач от 14-ия кръг на първенството, игран в зала “Младост”, информира sportal.bg. Така шампионите ще останат 3-ти във временното класиране с 10 победа, 4 загуби и 31 точки. Добруджа продължава да е на предпоследното 11-о място с 3 победи, 11 загуби и 11 точки. В следващия кръг Нефтохимик гостува на Берое 2016 (Стара Загора), докато добричлии приемат Раковски 1964 (Севлиево). И двата мача са в сряда (7 февруари) съответно от 19,00 и 18,00 часа.

Шампионите от Нефтохимик доминираха изцяло в първия гейм и без проблем поведоха след разгромното 25:13. Във втората част гостите от Добруджа взеха лек аванс отначало, но не успяха да удържат темпото и Нефтохимик отново взе нещата в свои ръце и увеличи предимството си на 2:0 след 25:15. В третия гейм шампионите тръгнаха ударно с 5:0, след което не оставиха особен шанс за съпротива и записаха чиста победа след ново 25:13 и 3:0.

Над всички за Нефтохимик бе Розалин Пенчев с 15 точки (1 блок, 1 ас, 65% ефективност в атака) за победата и заслужено бе обявен за MVP на мача. Венцислав Рагин се отчете с 9, а Иван Раич и Бранимир Грозданов приключиха с по 7 точки за успеха. За тима на Добруджа единственият с двуцифров актив бе Маркус Уускари с 10 точки.

Съставът на Нефтохимик: Светослав Станков 6, Иван Раич 7, Бранимир Грозданов 7, Розалин Пенчев 15, Венцислав Рагин 9, Красимир Георгиев 4 – Николай Тодоров-либеро (Ясен Петров, Симеон Добрев-либеро, Стеван Симич 2, Денис Чавдаров 1, Виктор Недялков 1, Георги Петров 2).

Съставът на Добруджа: Стефан Георгиев 2, Маркус Уускари 10, Николай Иванов 7, Даниел Павлов 5, Филип Херман, Светослав Арнаудов 2 – Самуил Василев-либеро (Георги Иванов 1, Димитър Димитров, Антонио Дончев).

 

ДАМЯН КОЛЕВ БЕ ТИТУЛЯР ЗА ЛЕВСКИ, „СИНИТЕ” СПЕЧЕЛИХА ДЕРБИТО С МОНТАНА

В най-оспорвания и интерес мач от кръга на волейболното първенство ефбет Супер Волей при мъжете Левски победи Монтана с 3:2 (25:21, 25:18, 23:25, 25:27, 15:9) при гостуването си, като мачът продължи повече от два часа. Титуляр в състава на „сините” бе либерото Дамян Колев. Добричлията игра силно и има голяма заслуга за успеха.

Тимът на Левски, който бе без контузения си титулярен разпределител Симеон Николов, бе убедителен и спечели първите два гейма. Монтана определено бе по-добрият отбор в третия и намали резултата. Най-драматична бе четвъртата част, в която “сините” водеха с 4-5 точки на моменти, както и с 23:20 в края. Левски имаше и мачбол при 24:23, но го проигра. В крайна сметка Монтана взе драматично гейма с 27:25 и прати мача в тайбрек.

В него обаче тимът от София бе по-концентриран и спечели след 15:10.

Така Левски взе реванша за загубата от Монтана в София. “Сините” са на второ място в класирането – на две точки зад лидера Дея спорт.

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) И ЯНТРА ЗАВЪРШИХА НАРАВНО

Отборите на Черноморец (Балчик) и Янтра (Габрово) завършиха наравно – 1:1 в приятелска среща, играна в село Оброчище.

Тимът от Белия град поведе в 34-ата минута на срещата след атака отдясно и успореден пас, който беше засечен от Пауло Соуса. Янтра имаше няколко възможности за гол, но не успя да ги реализира. Удар със странична ножица на Дани Младенов беше избит от вратаря. Стражът на Черноморец отрази и шут на Тони Иванов, а изстрел на Кристиан Грозданов мина покрай вратата му.

През втората част габровският тим имаше превъзходство и в 62-ата минута успя да възстанови равенството. Ивайло Михайлов изпълни бързо фаул в центъра на терена и изведе Лъчезар Йорданов сам срещу вратаря на домакините. Новото попълнение на Янтра не сбърка и реализира за 1:1. В последните 20-ина минути с влизането на Дани Гаджев и Айвън Ангелов надмощието на габровци стана осезаемо и играта се пренесе изцяло в половината на Черноморец, но друг гол не падна и срещата приключи наравно.

ВИКТОР ИВАНОВ Е ШАМПИОН С НОВ РЕКОРД

Националният шампионат за момичета и момчета под 14 години се проведе в София на 3 февруари. Битката за титлата на трибой при момчетата се реши на 800 м, а победител стана Виктор Иванов от СКЛА Добруджа. Възпитаникът на Милен Петров и Силвия Петрова подобри старото най-добро постижение от 210 точки на 227. Негов подгласник с постижение отново над стария рекорд бе Борис Фусков (КЛАСА), който набра 211 точки, а бронзът бе за Йоан Радев (Атлетик, Хасково) – 200 т.

Иванов и Фусков показаха равен резултат на 60 м – 7.91, а Теодор Стоименов (Локомотив, Пловдив) също слезе под 8 секунди със 7.98. Фусков, който тренира при олимпийската шампионка на троен скок от Сидни 2000 Тереза Маринова и шампионката на овчарски скок Полин Митова, бе най-силен на скок дължина с 5.66. Иванов изостана само на 9 точки от него с 5.43, а още четирима скочиха над 5 метра.

В бягането на 800 м Виктор направи с почти 20 секунди разлика на Борис с първо време – 2:21.46 срещу 2:42.03 на конкурента си. Йоан Радев направи силно бягане с 2:24.46, което му донесе бронза, а Стоименов остана само на 2 точки зад него със 198 т.

Точно 100 момчетата завършиха надпреварата от 115 стартирали. atletikabg.com

БОКСЬОРИ ОТ ЧЕТИРИ КОНТИНЕНТА СЕ КАЧВАТ НА РИНГА ЗА КУПА “СТРАНДЖА”

Тежки сблъсъци и непредвидими двубои очакват зрителите на 75-ото издание на Купа „Странджа“. Най-старият международен боксов турнир в Европа започна в неделя и ще продължи до 11 февруари в зала „София“.

Тазгодишната надпревара се очаква да е изключително оспорвана, а за това свидетелстват заявките, изпратени към БФ Бокс. Представители на 4 континента – Европа, Азия, Африка и Северна Америка, ще се качат на ринга, за да кръстосат ръкавици. Около 300 боксьори от близо 30 страни ще вземат участие в турнира. Сред тях са традиционно силни нации като Армения, Китай, Франция, Индия, Ирландия, Тайланд, Турция, Украйна и Узбекистан.

България ще бъде представена от 14 боксьори при мъжете и жените. Националните ни треньори залагат на най-доброто, като ще използват Купа „Странджа“ и като етап от подготовката за квалификационните турнири по пътя към Олимпийските игри в Париж през лятото. Сред тях е Станимира Петрова (кат. до 54 кг), която спечели анкетата за Спортист №1 на Добрич за 2023 г. Освен нея на ринга ще се качат още три представителки на добричката боксова школа – Златислава Чуканова (50 кг), Светлана Каменова (57) и Аслъхан Мехмедова (60).

ДИМИТЪР БЕРБАТОВ ИДВА В ДОБРИЧ ЗА СРЕЩА С КЛУБОВЕТЕ

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов и екипът му ще бъдат на 7 февруари в Добрич, за да се срещнат с футболните клубове от региона. Целта на визитата е да се обсъдят най-големите проблеми на футбола у нас, както и предизвикателствата пред клубовете.

Както е известно, на 15 март ще се проведе дългоочакваният извънреден конгрес на БФС. Бербатов и неговите хора вече започнаха поредната си обиколка в страната, по време на която представят визията си за развитието на родния футбол. Първите срещи бяха във Видин, Монтана и Враца, а след това в Русе и Силистра.

БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ ОТ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ЗА КУПА “ДЕЙВИС”

Пьотр Нестеров записа първа победа с националния отбор на България за Купа „Дейвис”. В четвъртия, последен двубой срещу Босна и Херцеговина 20-годишният българин се наложи с 4:6, 6:2, 10-8 срещу Андрей Недич. Срещата в ТК „Авеню” в Бургас продължи малко повече от два часа, а след нейния край беше оформен финалният резултат – България загуби от Босна и Херцеговина с 1:3.

Един пробив, дело на 19-годишния Недич в седмия гейм, реши изхода на първия сет. В последния гейм Нестеров имаше цели 6 точки за връщане на пробива, но не успя да реализира нито една. През втората част силите на корта се промениха. Нестеров успя на два пъти да пробие и се наложи с 6:2 гейма, с което изходът на срещата трябваше да бъде решен в шампионски тайбрек. В него Нестеров поведе от самото начало и се наложи с 10-8 точки.

Изходът на двубоя беше решен по-рано със срещата на двойки, в която Александър Донски и Александър Лазаров отстъпиха с 0:2 сета пред Дамир Джумхур / Мирза Башич.

В събота гостите от Босна и Херцеговина записаха и две победи на единично, благодарение на които запазват мястото си в Световна група I на Купа „Дейвис”.

България изпада в Световна група II на отборната надпревара, а следващият съперник на националите ни ще стане ясен в сряда, когато ще бъде изтеглен жребият за двубои през септември.

ТИНА МАЗЕ ИДВА В БАНСКО ЗА СВЕТОВНАТА КУПА ПО СКИ

Двукратната олимпийска шампионка в алпийските ски Тина Мазе ще е сред ВИП гостите в Банско на стартовете от Световната купа (10-11 февруари). Словенката е четвъртата голяма звезда след Алберто Томба, Марк Жирардели и Тед Лигети, която ще посети водещия ни зимен курорт по покана на Българската федерация по ски, която тази година чества 100 години от създаването си.

В богатата си състезателна кариера Мазе печели два златни медала (спускане и гигантски слалом) от Олимпиадата в Сочи 2014, а също така има и още два сребърни (Супер-Г и гигантски слалом) от Игрите във Ванкувър 2010. От световни първенства словенката има 4 титли в 3 поредни шампионата (Гармиш-Партенкирхен 2011 – гигантски слалом, Шладминг 2013 – Супер-Г, Вейл/Бийвър Крийк – спускане, алпийска комбинация).

В Световната купа Мазе е стартирала в 401 старта, като в тях има 26 победи и общо 81 подиума. През 2013-а печели голямата Световна купа и малките трофеи в гигантския слалом и Супер-Г.

Словенката е участвала в 6 старта за Световната купа в Банско, като в тях има 4 подиума. В последните години Тина Мазе работи като експерт-коментатор за алпийските ски в Евроспорт. sportal.bg

АРСЕНАЛ ВЗЕ ЗАСЛУЖЕН РЕВАНШ ОТ ЛИВЪРПУЛ И СЕ ВЪРНА В БИТКАТА ЗА ПЪРВОТО МЯСТО

Арсенал успя да победи Ливърпул при третия си опит през този сезон, след като надделя на „Емиратс“ с 3:1 над лидера във временното класиране в дербито от 23-тия кръг на Премиър лийг. С този успех тимът на Микел Артета взе реванш за загубата на същия стадион за ФА Къп преди по-малко от месец. По-важното за „топчиите“ обаче е, че се завръщат в битката за титлата, тъй като вече са само на две точки от мърсисайдци, за които това е едва второ поражение в първенството от началото на сезона. Арсенал доминираше сериозно през първата част, въпреки че не успя да се оттегли на почивка с аванс. Букайо Сака откри резултата в 14-ата минута, а гостите изравниха в добавеното време, макар че нямаха нито един точен удар. Това стана след грешка на Рая и Салиба и автогол на Габриел Магаляеш. След почивката Ливърпул заигра по-добре, но пък още по-фрапантна грешка на Алисон Бекер и Вирджил ван Дайк, от която се възползва Габриел Мартинели (67′), донесе нов аванс на Арсенал. До края нещата не се получиха за мърсисайдци, които останаха с човек по-малко след втори жълт картон на Ибрахима Конате. Леандро Тросар пък сложи точка на спора с гол в добавеното време, дошъл след рикошет и нова лоша намеса на Алисон. Така серията на Ливърпул от 15 поредни мача без загуба в първенството приключи. Успехът на Арсенал пък бе напълно заслужен. Той е от голяма полза и за шампиона Манчестър Сити, който остава на пет точки зад Ливърпул, но е с два мача по-малко, което означава, че “гражданите” могат да излязат на върха, ако спечелят двубоите, които имат в запас.