Американският журналист Тъкър Карлсън, чието пристигане в Москва предизвика вълна от коментари в Съединените щати, на 5 февруари назова причината за пристигането си в Руската федерация. Видеото се появи на разположение на Известия.

Той отбеляза, че обича Москва и я смята за красива.

„Исках да я погледна, прочетох толкова много за нея. Исках да говоря с хората и да видя как работят нещата“, каза Карлсън.

 

Американският журналист отлетя за първи път в Русия на 3 февруари, но до момента не беше известна точната причина за посещението му.

Бившият член на Камарата на представителите на САЩ Адам Кинзингер нарече Карлсън предател заради появилата се информация за посещението на бившия водещ на Fox News в Русия.

Членът на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Марджъри Тейлър Грийн заяви, че американските власти се страхуват от възможното интервю на Карлсън с руския президент Владимир Путин . Тя отбеляза, че американците „чуват истината“ от хора като Карлсън. В същото време конгресменката посочи, че американските власти не обичат, когато „някой като Карлсън не върви според сценария“.

Политологът, американски специалист по връзки с обществеността и бивш журналист на The New York Times Джон Вароли каза пред Известия, че Карлсън може да интервюира друг човек, заемащ висок пост в руското правителство, ако интервюто с руския лидер не се състои. Той подчерта, че властите на САЩ не допускат наличието на алтернативни гледни точки в информационното пространство на страната, затова са много ядосани от посещението на Карлсон в Москва.

Още през септември миналата година журналистът обвини правителството на САЩ в осуетяване на интервю, което той планира да проведе с Путин. Според него американските власти в продължение на десетилетия са правили агресивни опити да контролират „какво се предлага в американските медии“.

През април Fox News сензационно свали от ефир най-рейтинговия американски журналист Карлсън . На 27 април той направи първото си видео изявление относно уволнението си от телевизионния канал. Според него причината е, че в американските медии са забранени важни теми като граждански свободи, развитие на науката, демографски промени и пр. Акции от клас А на Fox Corp. падна с 5,4% на 23 април веднага след уволнението на журналиста .  https://iz.ru/