МОНТАНА И ДОБРУДЖА НЕ УСПЯХА ДА СЕ ПОБЕДЯТ НА “ОГОСТА”

Отборите на Монтана и Добруджа не успяха да се победят и завършиха при резултат 2:2 в двубой от 17-ия кръг на Втора футболна лига. Домакините на два пъти излизаха напред в резултата, но гостите от Добрич успяваха да изравнят. Първо Фили Ежике откри в 17-ата, но Стефан Статев изравни в 34-ата, след като вратарят на Монтана не се намеси добре. Секунди след старта на втората част Стефан Каменов вкара отново за монтанци, но Ивайло Климентов след рикошет вкара втори гол за Добруджа няколко минути по-късно (54’). Така Монтана пропусна възможността да се изравни с втория Спартак (Варна).

Срещата започна с минута мълчание в памет на бившия треньор на Монтана Ферарио Спасов, информира sportal.bg.

Двубоят започна равностойно без особено интересни ситуации през първите 15 минути. Домакините владееха повече топката и се опитваха да организират постепенни атаки, докато гостите залагаха на контраатаки. В 17-ата минута резултатът бе открит. Антон Тунгаров получи хубаво подаване отляво, което му позволи да центрира към наказателното поле, успоредно на голлинията на Добруджа. Топката стигна до нахлуващия Филип Ежике, който от движение я засече и я оплете в мрежата на гостите – 1:0. Добруджанци отговориха с хубав рейд и последвал удар на Стефан Статев, но Васил Симеонов успя да спаси. В 34-ата минута „жълто-зелените” изравниха. Стефан Статев получи на фланга, овладя и отправи не особено силен удар от далечна дистанция. Васил Симеонов обаче не се намеси добре, като така допусна попадение в своята врата – 1:1. Към края на първата част Стефан Каменов стреля опасно от границата на наказателното поле, но шутът му премина покрай страничния стълб. Така до края на първото полувреме повече попадения не паднаха и двата тима се оттеглиха при резултат 1:1.

Само няколко секунди след началото на втората част домакините успяха да вкарат. Богдан Костов направи хубав рейд, финтира няколко футболисти на противника и пусна добро подаване към Стефан Каменов, с което го остави сам срещу Аргилашки. От близка дистанция Каменов не сбърка и реализира за 2:1. Само няколко минути по-късно обаче Добруджа отново изравни. Ивайло Климентов получи подаване по въздуха, пое добре, завъртя се с лице към вратата, като така елиминира противников защитник, и след рикошетен удар преодоля Васил Симеонов за втори път – 2:2. В 63-ата минута Ежике получи хубаво подаване и засече опасно с глава. Аргилашки обаче се намеси добре и изби. В 83-ата минута Ивайло Клементов се озова на добра позиция и стреля, но Васил Симеонов успя да улови. До края на мача атаки имаше и към двете врати, но попадение така и не падна. С това равенство Монтана събира в актива си 30 точки и остава на трета позиция. Тимът на Добруджа е пети в подреждането с 26.

В паузата на първенството Добруджа ще изиграе контрола с Черно море. Проверката ще бъде на 18 ноември (събота) от 14.30 часа на стадион „Младост“ във Варна.

ЛОКО (РУСЕ) ПРЕПЪНА СЕПТЕМВРИ В ТЕРВЕЛ

Срещата от 14-ия кръг на Североизточната трета лига между съставите на Септември и Локомотив (Русе) завърши наравно 1:1. Домакините от Тервел повече атакуваха, но съперникът им отвърна със сърцата игра и също създаде няколко голови положения. Георги Георгиев стреля отдалеч, русенският вратар изби, но Румен Николов с нов удар откри резултата десетина минути след началото. В 16-ата минута обаче Дани Братоев възстанови равенството. След сблъсък в 43-ата минута Живко Парашкевов от гостите получи тежка контузия и беше откаран в болницата. С всяка изминала минута след почивката тервелци засилваха натиска. Създадоха доста положения пред противниковата врата, но грешаха в завършващата фаза на атаката и желаното победно попадение остана мираж.

В друг мач от кръга в третия ешелон Доростол надигра Устрем (Дончево) с 2:0 в Силистра. Калоян Калчев на два пъти и веднъж Янаки Смирнов пропуснаха да вкарат за домакините през първото полувреме. Последният се реабилитира в 55-ата минута, когато откри резултата от фаул. Само след 180 секунди Смирнов стреля пак от фаул, вратарят изби и Цветослав Маринов реализира второто попадение.

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XIV КРЪГ

 

Доростол (Силистра) – Устрем (Дончево)   2:0

Септември 98 (Тервел) – Локомотив 2022 (Русе)       1:1

Кубрат 2016 (Кубрат) – Спартак 1918 II (Варна) 0:2

Черноломец (Попово) – Бенковски (Исперих)     2:0

Дунав от Русе II (Русе) – Черно море II (Варна) 0:3

Фратрия (Бенковски) – Лудогорец III (Разград)   отложен

Рилци (Добрич) – почива

Светкавица (Търговище) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Черно море II 11    9      2      0      29:6 29
  2. Фратрия 9      7      1      1      21:10       22
  3. Септември 10 7      1      2      18:10       22
  4. Черноломец 11    7      1      3      15:10       22
  5. Спартак II 11    7      0      4      29:15       21
  6. Лудогорец III 9      6      2      1      27:9 20
  7. Доростол 11    6      0      5      16:19       18
  8. Бенковски 11    5      1      5      17:15       16
  9. Рилци 11 3      3      5      19:17       12
  10. Устрем 10 3      0      7      16:26       9
  11. Светкавица 10 1      5      4      11:19       8
  12. Дунав II 12 2      1      9      8:24 7
  13. Локо (Рс) 11 0      3      8      9:32 3
  14. Кубрат 11 1      0      10    5:28 3

 

ПРОГРАМА ЗА XV КРЪГ

18 ноември 2023 г., събота, 14:00 ч.

Черно море II (Варна) – Светкавица (Търговище)

Бенковски (Исперих) – Септември 98 (Тервел)

Рилци (Добрич) – Черноломец 1919 (Попово)

19 ноември 2023 г., неделя, 14:00 ч.

Спартак 1918 II (Варна) – Дунав от Русе II (Русе)

Локомотив 2022 (Русе) – Кубрат 2016 (Кубрат)

Устрем (Дончево) – Фратрия (Бенковски)

Доростол (Силистра) – почива

Лудогорец III (Разград) – почива

БЪЛГАРИЯ – УНГАРИЯ БЕЗ ПУБЛИКА НА “ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

Евроквалификацията България – Унгария, която е предвидена за днес (16 ноември) от 19:00 часа, ще се играе в София. Това обяви на своя официален сайт унгарската футболна федерация. В информацията се добавя, че мачът ще е пред празни трибуни на стадион “Васил Левски”.

Цялата сага започна в края на миналата седмица, когато европейската футболна централа, позовавайки се на писмо от БФС и СДВР за готвени протести и ексцесии, премести двубоя от Националния стадион “Васил Левски” на “Христо Ботев” в Пловдив пред празни трибуни. Кметът на Пловдив обаче не разреши да се играе там, тъй като на “Колежа” се извършват строителни дейности. Междувременно се появи информация, че двубоят може да се проведе в Кърджали, но в крайна сметка ще се играе на “Васил Левски”.

РЕАЛ ЩЕ ЧАКА СЛЕДВАЩИЯ ХОД НА МБАПЕ

Реал (Мадрид) няма да прави повече опити да привлече Килиан Мбапе, а ще чака звездата на Пари Сен Жермен да направи следващата крачка, ако иска да премине на “Сантиаго Бернабеу”. Френският национал от доста време е трансферна цел на испанския гранд. През 2022 г. Реал си мислеше, че има договорка с него, но в крайна сметка той подписа нов договор с парижани.

Мбапе има договор с ПСЖ до следващото лято. Драмата през изминалата лято се получи, след като той обяви, че няма да използва клауза за удължаването му до 2025 г. Френският клуб реши да разчита на него през настоящия сезон с надеждата, че няма да си тръгне като свободен агент следващото лято.

Според испанските медии Реал се е отказал от опитите си да привлече капитана на Франция. В клуба нямат желание да дават поводи за подигравки след това, което се случи през 2022 г., ако Мбапе реши отново да преподпише с ПСЖ. Те ще чакат Килиан да вземе твърдо решение. sportal.bg

ВЕЗЕНКОВ ОТНОВО ПОКАЗА НА КАКВО Е СПОСОБЕН

Александър Везенков и съотборниците му от Сакраменто Кингс записаха третата си поредна победа в НБА. Тимът на Майк Браун надигра Кливланд Кавалиърс със 132:120 (33:25, 35:35, 42:29, 22:31) при домакинството си в “Голдън 1 Сентър”. Българският национал отново си заслужи голямо участие в ротацията на “кралете” и завърши срещата с 11 точки за 17 минути, а плеймейкърът на тима Ди’Аарън Фокс преобрази нападението на калифорнийци при завръщането си, след като пропусна последните пет двубоя на своя отбор. Успехът бе по-специален за Браун, защото това бе победа №400 в треньорската му кариера в лигата.

Везенков реализира 8 от своите 11 точки в края на първата четвърт, когато помогна на “кралете” да дръпнат с двуцифрена преднина при 33:23, като оттам нататък те имаха пълен контрол върху срещата. Най-полезният играч в Евролигата завърши срещата със стрелба 4/6 от игра, включително 3/5 от тройката и към статистиката си добави 2 борби. По този начин Везенков отново заслужи доверието на Майк Браун и се завърна в основната ротация, след като първо не влезе в игра срещу Портланд, а след това получи само 8 минути при успеха над Оклахома Сити Тъндър. Любопитен факт е, че Везенков записа силното си представяне срещу отбора, който притежаваше правата му, преди да ги изпрати в Сакраменто през лятото на 2022-ра.

По този начин Сакраменто се завърна в първата шестица на временното класиране в Западната конференция и тимът в момента заема шестото място с актив от 5 победи и 4 загуби. Кливланд пък продължава да редува силни със слаби мачове и тимът на Джей Би Бикърстаф остава на 11-а позиция на Изток с баланс от 4 успеха и 6 поражения.

КАЗИЙСКИ И МИЛАНО УДАРИХА ЛУБЕ И АЛЕКС НИКОЛОВ ЗА ПЪРВА ПОБЕДА В ИТАЛИЯ

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият Алианц (Милано) записаха първа победа за сезона в италианската Суперлига. Казийски и компания удариха у дома вицешампиона Кучине Лубе (Чивитанова), с национала Александър Николов в състава, с 3:0 (25:21, 27:25, 25:21) в един от най-интересните мачове от 4-ия кръг на шампионата, игран пред над 4000 зрители в зала “Алианц Клауд”. Така Милано “се отлепи” от дъното и вече е на 9-о място във временното класиране с 1 победа, 3 загуби и 4 точки. В следващия кръг играчите на Роберто Пиаца са отново домакини, но на шампиона Итас (Тренто).

Алекс Николов и съотборниците му пък остават на 5-а позиция в подреждането с 2 победи, 2 загуби и 5 точки в актива си.

Матей Казийски игра стабилно цял мач за своя тим и стана втори по резултатност с 11 точки (1 блок, 59% ефективност в атака и 53% позитивно посрещане). Белгийският диагонал Фере Регерс стана най-полезен за Милано с 15 точки и бе избран за MVP.

Аржентинският национал Агустин Лосер добави още 10 точки за победата. Сериозен принос за първия успех на Милано имаше разпределителят Паоло Поро, който за първи път от началото на сезона игра цял мач.

От друга страна, Алекс Николов също игра силно цял мач за Лубе и завърши с 15 точки (1 блок, 1 ас, 59% ефективност в атака и 58% позитивно посрещане). Турският диагонал и национал Адис Лагумджия се отчете с точка повече – 16, но и това не помогна за победа.

БАРСЕЛОНА ОБМИСЛЯ РАЗДЯЛА С РАФИНЯ

Бъдещето на Рафиня в Барселона е поставено под сериозна въпросителна. Бразилското крило така и не можа да покаже най-доброто от себе си след трансфера си от Лийдс през 2022 г. и в клуба вече се замислят за евентуална негова продажба през следващото лято, разкрива “Спорт”.

Още през миналия сезон Рафиня имаше трудности да се пребори с Усман Дембеле за титулярно място по десния фланг на атаката, но контузия на французина му даде шанс да запише повече игрово време и да помогне за спечелване на титлата в Ла Лига. Очакваше се след продажбата на Дембеле през лятото, бразилецът да стане твърд титуляр в схемата на Чави Ернандес, но той си изкара червен картон още в първия мач за сезона, след което бе изместен в стартовата единайсеторка от младока Ламин Ямал. От началото на сезона той е бил титуляр в едва три мача в Ла Лига и два в Шампионската лига.

Спортният директор Деко, който преди това бе агент на Рафиня, все още не е загубил напълно доверието си в него и вярва, че той може да се върне към най-добрата си форма в хода на сезона. Ако това не се случи обаче, бразилецът може и да бъде поставен в трансферната листа през следващото лято.

На “Камп Ноу” са наясно, че могат да вземат доста добра сума за Рафиня, за когото бяха платени 58 млн. евро на Лийдс. Със сигурност клубът ще може да си върне голяма част от инвестицията, като интерес към бразилеца има от страна на доста богати клубове като Нюкасъл и тимове от Саудитска Арабия.