БЮЛЕТИН НА МВР

0
137
14 ное 2023

Пазарджик. Солидно количество дрога е иззето от служители на група „Криминална полиция“ при РУ-Велинград. Вчера следобед те предприели проверка в жилище, обитавано от 42-годишен жител на курорта. При претърсването е открит полиетиленов плик с прахообразно вещество, дало характерната реакция на амфетамин при извършения наркотест. Общото тегло на намерената дрога е малко над 103 грама. Наркотикът е иззет, а притежателя му е задържан в ареста на РУ-Велинград за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо производство под надзора на прокуратурата.

София област. Трима са задържани за притежание на наркотици. В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция криминалисти от ОДМВР-София и РУ-Пирдоп извършили проверка на 23-годишен осъждан пирдопчанин. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, след като у него били открити бяла бучка с тегло 5 грама, реагираща на амфетамин, и суха тревиста маса с тегло 5 грама, реагираща на марихуана. При последвалото претърсване на обитавания от него адрес в Златица били открити още две бели бучки амфетамин, с общо тегло 28 грама, електронна везна и две мелнички. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354А, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата. В рамките на операцията, в района на жп гарата в Своге е извършен обиск и на 26-годишен жител на с. Церово, у когото полицаите открили пликче с около 0.5 грама суха зелена тревиста маса, реагираща на наркотичното вещество MDMA. Мъжът е задържан за срок до 24 часа и по случая е регистрирана преписка. За притежание на същия вид дрога  е задържан 22-годишен рецидивист от Ябланица. При извършената му проверка служители на РУ-Правец намерили станиолова свивка с 0.42 грама MDMA. По случая е регистрирана преписка по чл. 354А, ал.3 от НК.

Перник. Близо 60 грама канабис и амфетамин са иззети при акция на пернишки криминалисти. Задържан е 24-годишен местен жител. Вчера, в условията на неотложност, е извършено претърсване на жилището му от служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР – Перник. Намерени и иззети са около 60 грама суха зелена листна маса, реагирала на канабис, и плик с бяло прахообразно вещество, с индикация за амфетамин. . Образувано е бързо производство и действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

Двама перничани са задържани за грабеж. Сигнал от потърпевшия е подаден тази нощ. По негови данни, двама познати за него мъже му нанесли побой и му отнели сумата от 400 лева. Това се случило пред жилищен блок в пернишкия кв. „Куциян“. Пострадалият е настанен в пернишката болница под наблюдение. След проведени незабавни оперативно-издирвателни действия, служители от Първо РУ задържали извършителите – на 22 и 18 години. Наложена им е полицейска мярка за срок до 24 ч. и е образувано досъдебно производство. Уведомен е дежурен прокурор, работата продължава.

София. Извършител на грабеж, обявен за общодържавно издирване, е задържан в полицейския арест. Действията по разследването стартирали през месец февруари миналата година, когато мъж и жена  подали сигнал в полицията, че  прибирайки се в дома си заварили двама непознати мъже, един от които ги заплашил с нож и избягали. Малко по-късно жертвите споделили, че от дома им липсвали пари, два часовника и сребърни накити В хода на процесуално-следствените действия, осъществени от служители на сектор „Грабежи“ – СДВР и техни колеги от Пето РУ, била установена самоличността на извършителите, за които станало ясно, че са обявени за общодържавно издирване. На 9-и ноември служители на секторите “Грабежи” и “Кражби” при СДВР задържали единия от  тях – 31-годишен, многократно осъждан за подобни престъпления. Събраните материали са докладвани в Софийска районна прокуратура и на задържания е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Издирването на съучастника му продължава в рамките на образуваното по случая досъдебно производство.

За броени часове, служители на Пето РУ заловиха 36-годишен мъж, извършил грабеж от търговски обект. Незабавните оперативни действия са осъществени от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Пето РУ. Сигналът за престъплението бил подаден в полицията около 12.30 часа на 12 ноември от  служителка на супермаркета. Тя разказала, че непознат мъж е заплашил нея и колежката й, след което й нанесъл удари по лицето, отмъкнал наличната сума от 600 лева, бутилка алкохол и стек с цигари и побързал да изчезне. Материалите по случая са докладвани в Софийка районна прокуратура и на мъжа е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

19-годишен столичанин, известен на полицията, също попадна в полицейския арест за грабеж. Той е установен и задържан от криминалисти на Трето РУ в рамките на проведено разследване по сигнал, подаден на 1 октомври от млада жена – ден по-рано, в хостел на ул. „Княз Борис I“, непознат я нападнали и насила й отнел сумата от 100 лева. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

50- годишен, съпричастен към телефонна измама, е задържан в Шесто РУ. Действия по разследването стартирали през месец октомври, когато възрастен мъж потърсил съдействие в полицията.  Потърпевшият разказал, че непознат се свързал с него по телефона, представил се като полицай и по познатия сценарий за търсене на съдействие при залавяне на измамници, го убедил на два пъти да остави на различни места в София суми от по 5 000 лева. В резултат на предприетите оперативно- издирвателните действия столичните криминалисти влезли в дирите на куриера – 50-годишен, известен на полицията с минали криминални деяния. Арестът му е осъществен на 13 ноември, а след доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийска районна прокуратура той е привлечен като обвиняем. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Робота по случая продължава под надзора и ръководството на прокуратурата.

Бургас. Служители от Районното управление в Несебър установиха извършител на кражба на мобилен телефон. Съобщение за престъплението подал потърпевшият, обяснил, че мобилното му устройство било задигнато в района на автогарата в Слънчев бряг. След предприетите оперативни действия, полицаите установили извършителя на кражбата – криминално проявен 51-годишен мъж от русенското село Просеник. Той е задържан с полицейска заповед за срок от 24 часа, направил е  пълни самопризнания и е върнал откраднатия мобилен телефон. Работата по случая продължава.

Кърджали. 32-годишен е задържан в РУ-Кърджали за притежание на наркотик. При предприето претърсване в жилището на местния жител е открита суха листна маса, реагираща на марихуана. Наркотикът е иззет, по случая е образувано  досъдебно производство, работата по което продължават сектор “Криминална полиция“ и разследващ полицай в РУ-Кърджали.

Сливен. В ранните часове на днешния ден служители на РУ-Твърдица са задържали 23-годишен клиент на игрална зала в град Твърдица. В рамките на извършен обиск от него са намерени и иззети две пликчета, съдържащи бяло кристалообразно вещество, дало характерната реакция на метамфетамин при полевия тест. По случая е образувано досъдебно производство.

Шумен. На 13-и ноември служители на РУ-Нови пазар предприели претърсване в имот в село Правенци, обитаван от 49-годишен мъж. Иззети са 32 монети и 3 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, металотърсач и 17 патрона за гладкоцевно оръжие. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

13 ное 2023

София. Служители на Четвърто РУ задържаха 32-годишен за разпространение на наркотици. На 9 ноември, около 15 часа,  в района на пл. „Папа Йоан Павел“  полицаи  от Четвърто РУ спрели мъж със съмнително поведение. Непосредствено преди проверката той опитал да  изхвърли плик с тревиста маса. При последвалите процесуално-следствени действия у него и в жилището му били намерени и иззети няколко разфасовки с растителна маса, парична сума, електронна везна и вакуумираща машина. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че иззетата маса е 263 грама марихуана. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство. Наложена му е мярка „парична гаранция“ в размер на 3 000 лева.

Пловдив. Административна санкция е наложена на шофьор на автобус от градския транспорт за сериозно нарушение на правилата за пътна безопасност. Незабавната проверка е предприета в петък от служители на сектор „Пътна полиция” в Пловдив, непосредствено след преглед на видеозапис, разпространен в медиите. На предоставения от очевидец клип се вижда как по време на движение шофьор на автобус от градския транспорт държи в скута си дете на видима възраст около 6 години, което направлява волана. В рамките на предприетите действия още същия ден е установен и призован да се яви в сградата на сектора въпросният служител в една от транспортните фирми, обслужващи  маршрутни линии в областния град. От неговите обяснения и свидетелските показания на автора на клипа е изяснено, че ситуацията се е развила към 19 часа на 21 октомври т.г., на ул. „Съединение” в жк „Тракия”. За това, че е предоставил управлението на пътното превозно средство на малолетно лице, на водача е съставен акт по Закона за движение по пътищата.

След усилено разследване служители от РУ-Стамболийски установиха и задържаха извършител на серия посегателства от началото на месеца. Работата започнала по сигнали за нанесени щети и откраднати различни суми от общо шест улични автомата за топли напитки в Кричим и Устина. Паралелни оперативно-издирвателни действия били предприети и по информация за взломна кражба на пари и вещи от частен адрес в Кричим, както и за разбита входна врата на местен молитвен храм, от който обаче нямало липси. Анализът на събраните доказателства от няколкодневната целенасочена работа скоро насочил разследващите към следите на 18-годишен младеж с богато криминално досие и присъди. Той бил задържан за едно денонощие, а впоследствие – и за 72 часа, с постановление на наблюдаващия прокурор. Работата по документиране на регистрираните случаи и изясняване на съпричастността на младежа и към други подобни престъпления продължава под надзора на Районна прокуратура – Пловдив.

Автори на два поредни грабежа над тийнейджъри разкриха криминалисти от Второ РУ в Пловдив. Задържани са двама младежи на 20 години и техен 18-годишен съучастник, извършили престъпленията във вторник и сряда в района на Народна библиотека „Иван Вазов“. В единия от дните 20-годишните пресрещнали 14-годишно момче и насила му отнели 100 лева. След това жертва на тримата станал 16-годишен, от когото отнели 20 лева.  Задържаните са с регистрации в полицията, а единият – и осъждан. След доклад на материалите в Районна прокуратура – Пловдив, те са приведени в ареста за срок до 72 часа.

Около 55 килограма контрабанден тютюн са иззети от полицаи от Трето РУ при спецакция в събота. Разпределената в 5 чувала безакцизна стока била открита в лек автомобил, спрян за проверка в района на северна промишлена зона на областния град. Като заподозрян за притежанието й е задържан 59-годишният шофьор, срещу когото се води бързо производство по чл. 234, ал. 1 от НК.

Сливен. Неправоспособен 41-годишен водач на лек автомобил с вече наложено административно наказание за управление на МПС, е хванат да шофира по бул. „Бургаско шосе“ в областния град. При проверката, извършена около 2.30 часа днес от полицейски патрулен екип на РУ-Сливен е установено, че водачът – жител на община Попово, не притежава свидетелство за управление на МПС и е с влязло в сила наказателно постановление за същото нарушение. По случая е образувано бързо производство.

Криминалисти от РУ-Твърдица задържаха 46-годишен жител на Твърдица, причинил смъртта на домашно куче. В сигнала, подаден на 10 ноември около 18 часа от 52-годишния собственик, той съобщил, че едно от кучетата, които охраняват негов стопански обект в местността Студената вода в землището на община Твърдица, е било застреляно. След проведените издирвателни действия, извършителят е установен и задържан за срок до 24 часа. Ползваното от него оръжие – законно притежавана ловна пушка, е иззето. По случая е образувано е досъдебно производство.

Стара Загора. Към 0.30 часа днес в РУ-Чирпан е получено съобщение за възникнал скандал в игрална зала в града.  На място пристигналите полицейски екипи установили, че криминално проявен и осъждан 33-годишен мъж е нападнал с два ножа крупие в обекта. Пострадалият – с порезна рана на едната ръка, е траспортиран за оказване на медицинска помощ. Извършителят е задържан. Образувано е досъдебно производство.

Благоевград. 18-годишен от гр. Сандански е привлечен вчера като обвиняем с постановление на прокурор, след като към 1.30 часа същия ден, нахлул в нощен клуб в парк хотел в  Сандански. С пушка, наподобяваща ловен автомат с неустановени към момента марка и модел и патрондаш с патрони, той буйствал пред двама от охранителите на заведението и  отправял заплахи за живота им. Наложена  му е мярка „задържане за срок до 72 часа“. Образувано е досъдебно производство.

Мъж на 36-години от Банско е задържан за срок  до 24 часа, след като два пъти – към 21.20 часа на 10 ноември и около 19 часа на 12-ти е направил неуспешни опити да извърши кражба от две жилища в курорта. За случаите е уведомена компетентната прокуратура. Работата продължава.

Монтана. Жител на село Якимово е задържан за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. На 10 ноември около 12.30 ч. 55-годишният мъж нахлул с ругатни в имота, в който живеела съпругата му и й нанесъл удари с камък и юмруци. Нападнал и брата на жената, когото тя извикала на помощ. С действията си нападателят нарушил заповед за защита на Районния съд в  Лом, която му забранява да доближава съпругата си, жилището и местата й за социални контакти на по-малко от 50 метра за срок от 18 месеца. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 296 ал. 1 от НК.

Служители от РУ Берковица изясняват обстоятелствата около скандал в частен дом в гр. Вършец. С полицейска мярка за срок от 24 часа са задържани рецидивист и жена, живееща с него на семейни начала. На 12 ноември, към 19.30  часа, в полицейското управление постъпил сигнал за възникнали свада и сбиване в частен дом в местността Редежо. Пристигналият на място полицейски автопатрул установил местен жител, пострадал след удар с бутилка по главата. Според медиците мъжът е със счупена лицева кост. В хода на предприетите действия бил установен и задържан извършителят – 42-годишен рецидивист от гр. Враца,  гостувал на пострадалия заедно с 41-годишна жена, с която живеел.  В хода на работата по изясняване на случая тя отказала да изпълни полицейско разпореждане, поради което също е задържана за срок от 24 часа. По случая е извършен оглед и образувано досъдебно производство по чл. 129, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Търговище. Мъж е задържан с полицейска мярка в РУ-Омуртаг за нанасяне на телесна повреда на свой съселянин. На 10 ноември в полицията бил получен сигнал, че същия ден около 8.40 часа на общински паркинг в областния град е възникнал скандал между двама мъже от с. Веселец,  прераснал във физическа саморазправа, при която 50-годишният ударил опонента си с пожарогасител в лицето. Пострадалият е приет е за лечение в болница без опасност за живота. Нападателят е задържан в РУ-Омуртаг за срок до 24 часа, а работата по образуваното по случая досъдебно производство по чл. 129, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК продължава.

Кърджали. Задържане в поделенията на МВР за срок от 3 денонощия е наложеното административно наказание на 48-годишен кърджалиец. Мъжът предизвикал скандал, влязъл в пререкания с друг месен жител и му нанесъл удари. Инцидентът станал на 10 ноември около 13 часа в Кърджали. Извършителят на деянието бил задържан за срок до 24 часа. Наложеното административно наказание е с решение на Районния съд в Кърджали по Указа за борба с дребното хулиганство.

За хулигански действия 29-годишен попаднал в ареста на РУ-Крумовград. Около 17 часа на 10 ноември на автогарата в Крумовград мъжът влязъл в пререкания с водач на автобус и му нанесъл удар в лицето. По случая е започната проверка по чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс за хулиганство, която се извършва от група „Охранителна полиция“ в управлението.