София. Двама непълнолетни са задържани за грабеж. На 8 август бащата на 14-годишно подал сигнал в полицията, че ден по-рано, около 16:45 часа  на пл. „България“ синът му бил заплашен от две непознати момчета, които със сила и заплахи съблекли тениската му с лого на столичен футболен отбор, заснели действията си с мобилен телефон и избягали. В резултат на предприетите оперативно–издирвателни действия от служители на Четвърто РУ, съвместно с техни колеги от сектор „Масови мероприятия“ при СДВР, били установени и задържаните двамата извършители на деянието – 15- годишни. Отнетата чужда вещ е намерена. Събраните материали по случая са докладвани в Софийската районна прокуратура с мнение за налагане на възпитателни мерки съгласно чл.61 от НК.

Видин. На 25 август, в условията на неотложност, криминалисти предприели претърсване на частен адрес в Дунавци и на паркиран пред имота лек автомобил. Открити и иззети са 164 патрона различен калибър и заглушител за оръжие. Обитателят на имота – 28-годишен, е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Разследването по случая продължава, по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.339, ал.1 от НК.

Плевен. В хода на разследването по образувано досъдебно производство е установено, че задържаният за кражба на автомобил 35-годишен плевенчанин е извършил и друго престъпление – в периода между 20-24 август, той успял през незатворен прозорец на баня да проникне в чужд апартамент и да отмъкне оттам два телевизора, прахосмукачка робот, лаптоп,  мъжки часовници, пари и мъжки дрехи. Част от вещите били открити в дома му. Припомняме, че мъжът бе задържан на 24 август от служители от Първо РУ. Предния ден в полицията бе съобщено за откраднат автомобил от подземен гараж на ул. „Гренадирска“ в областния град. По данни на собственика – оставил  автомобила отключен, а контактният ключ и документите – в жабката, от гаража били задигнати и четири гуми с джанти. При огледа тогава бе установено, че престъплението е извършено чрез отваряне на катинара на гаражната клетка с подправен ключ. Автомобилът бе обявен за издирване и открит в с. Буковлък, с леки материални щети и липсващи документи, минути по-късно бе задържан и извършителят на престъплението. Той е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебните производства и с постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпната дейност на извършителя продължава.

44-годишен мъж е задържан в полицейския арест. Вчера криминалисти от Второ РУ-Плевен предприели процесуални действия в обитаваното от него жилище и открили  девет хартиени пакетчета, съдържащи бежаво кристалообразно вещество, бучки от бежаво кристалообразно вещество, спринцовка със светлокафява течност – метамфетамин, по данни на задържания. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. По случая е образувано  досъдебно производство, сезирана е прокуратурата.

Сливен. За аналогично престъпление е задържан и 22-годишен от Сливен. Вчера служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към  областната дирекция са извършили процесуално-следствени действия в жилището му и иззели около 60 грама листна маса и близо 7 грама кристалообразно вещество. При теста иззетите вещества са реагирали на канабис и метамфетамин. Задържаният е с криминалистически регистрации в полицията за наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство.

Пазарджик. Двама, опитали да осуетят полицейски проверки, са задържани през изминалото денонощие. Вчера по обед на кръстовище в Ракитово униформени спрели за проверка лек автомобил с двама мъже в него и установили, че в багажното отделение имало около 0.7 куб.м незаконно добита дървесина. Докато траела проверката 30-годишният пътник побягнал, а опитът на водача да се измъкне бил осуетен в резултат на незабавна реакция на служителите на реда. Станало ясно, че той е и неправоспособен. Неговият спътник е обявен за издирване. По случая са образувани досъдебни производства.  Снощи, в близост до мост „Атлантик“ в Пазарджик, автопатрул подал сигнал със стоп палка на водач на джип, който не се подчинил и ускорил движението на превозното средство.  Минути по-късно униформените преградили пътя му и при последвалата проверка се оказало, че 45-годишният шофьор от септемврийското село Ковачево е неправоспособен. Той е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, а срещу него е образувано бързо производство.

София – област. Артикули от защитени търговски марки без документи за произход са иззети при акция на икономическа полиция в Сливница. Около 14 часа вчера служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-София предприели проверка на магазин за дрехи в града. Те установили, че на видно място в търговския обект били изложени за продажба стоки със знаци, обект на изключително право, без съгласието на правопритежателите. Иззети са общо 65 артикула без документ за произход /тениски, дънки, анцузи, суичери, спортни комплекти/, като от управителя е снето сведение и е съставен констативен  протокол. По случая е регистрирана преписка за извършено престъпление по чл. 172Б от НК.