СПОРТНА ПАНОРАМА

0
544

 

С УБЕДИТЕЛНИ ПОБЕДИ СВЕТЛАНА КАМЕНОВА И ЗЛАТИСЛАВА ЧУКАНОВА СТИГНАХА ДО 1/4-ФИНАЛИТЕ НА “СТРАНДЖА”

Добричлийките Светлана Каменова и Златислава Чуканова се класираха за 1/4-финалите на Купа „Странджа“. Две от водещите ни имена в националния отбор при жените стартираха с убедителни победи участието си в 74-ото издание на най-стария международен боксов турнир в Европа, информира sportal.bg.

В категория до 50 килограма Чуканова започна с успех над Софи Росхауг от Дания. Родната националка доминираше на ринга в зала „София“ и напълно заслужено продължава напред след 5:0 съдийски гласа. За място на полуфиналите и минимум бронзово отличие Злати ще се изправи срещу Буалам Румайса от Алжир. Мачът им е на 24 февруари.

Носителката на Купа „Странджа“ от миналата година – Светлана Каменова (57 кг), също започна ударно защитата на трофея. Тя не допусна колебания срещу французойката Амина Зидани и на свой ред се поздрави с категорична победа с 5:0. Нейна съперничка на 24 февруари за място на полуфиналите ще бъде Джахайра Гонзалес (САЩ).

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) ПОБЕДИ ЛОКО В РУСЕ

Отборът на Септември (Тервел) спечели гостуването си на Локомотив (Русе) с 2:1. Двубоят бе от 16-ия кръг на Североизточната трета футболна лига. Домакините трябва да са доволни, че загубиха минимално. Съперникът им беше по-добрият отбор и можеше да бие по-изразително. До почивката гол не падна. Но веднага след нея Евгени Стоянов се възползва от суматоха при центриране от корнер и откри резултата. В 72-ата минута центрирана топка беше избита, Димитър Михалев я овладя и стреля неспасяемо – 0:2. Накрая Преслав Петков проведе рейд, пусна топката, тя премина през куп от играчи и Бисер Георгиев реализира почетното попадение за „железничарите“. Пропуски пред русенската врата направиха Кристиан Пешков, Тодор Вълканов, Румен Николов и Димитър Михалев. Владислав Мирчев пък уцели гредата.

Победа на чужд терен в отминалия кръг постигна и Черноморец (Балчик). Тимът от Белия град затвърди лидерската си позиция в групата след успех с 2:0 над Доростол в Силистра. Гостите контролираха събитията на терена през цялото време. Домакините пък заложиха на по-дефанзивна тактика и нулевото равенство се запази повече от час. Наруши го Габриел Вулкано в 65-ата минута. Тогава съотборниците му започнаха постепенна атака, топката достигна до него, той се обърна и с удар по диагонала откри резултата. В 73-ата минута настана суматоха пред силистренската врата и Кристиян Бешев реализира второто попадение.

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XVI КРЪГ

Волов (Шумен) – Спартак 1918 II (Варна)        0:1

Дунав от Русе II (Русе) – Рилци (Добрич)        1:0

Доростол (Силистра) – Черноморец (Балчик)        0:2

Ботев (Нови пазар) – Спортист 2011 (Г. Тошево)  1:0

Устрем (Дончево) – Черно море II (Варна)        0:4

Локомотив (Русе) – Септември 98 (Тервел)        1:2

Светкавица (Търговище) – Лудогорец III (Разград) 1:1

Черноломец 1919 (Попово) – почива

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ     

  1. Черноморец 15    14    1      0      43:6 43
  2. Септември 15 13    2      0      48:10       41
  3. Светкавица 15    11    2      2      21:7 35
  4. Черноломец 14    9      1      4      34:18        28
  5. Лудогорец III 15    9      1      5      40:20        28
  6. Спартак 1918 II 15 9      1      5      27:18        28
  7. Черно море II 15    9      0      6      34:15        27
  8. Доростол 15    7      0      8      17:27       21
  9. Рилци 15 6      2      7      22:29       20
  10. Дунав 15 5      2      8      21:25       17
  11. Волов 15 4      0      11    15:22       12
  12. Устрем 15 3      1      11    15:41       10
  13. Ботев 15 3      0      12    12:39       9
  14. Спортист 15 2      0      13    17:62       6
  15. Локомотив 15 0      3      12    11:38        3

 

ПРОГРАМА ЗА XVII КРЪГ

25 февруари 2023 г., събота, 14:00 ч.

Септември 98 (Тервел) – Устрем (Дончево)

Черноморец (Балчик) – Дунав от Русе II (Русе)

Рилци (кв.Рилци, Добрич) – Ботев (Нови пазар)

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Волов (Шумен)

Спартак 1918 II (Варна) – Черноломец (Попово)

26 февруари 2023 г., неделя, 14:00 ч.

Лудогорец 1945 III (Разград) – Локомотив (Русе)

Черно море II (Варна) – Доростол (Силистра)

Светкавица (Търговище) – почива

 

ДВА УДАРА НА ГРИГОР В ТОП 3 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ В РОТЕРДАМ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров е безспорно сред най-атрактивните състезатели в АТР тура поради огромния си набор от технически изпълнения, на които е способен и които често употребява за радост на зрителите по трибуните.

Провелият се през миналата седмица турнир в Ротердам не направи изключение и 31-годишният хасковлия отново блесна със свои брилянтни отигравания. Затова не е изненада, че две от тях попаднаха в топ 3 на изпълненията. За най-впечатляващ удар на турнира бе определен фамозният минаващ удар на Григор, с който той сложи достоен край на забележителния четвъртфинален мач срещу Алекс де Минор – 6:3, 3:6, 7:6(6) след 2 часа и 36 минути игра. Самият той сякаш не можеше да повярва какво е направил, а зрителите го наградиха с дълги аплодисменти.

Другото изпълнение на Димитров, което попадна в топ 3, бе негов минаващ удар от бекхенд в същия мач.

МЕСИ НЯМА ДА ПРЕПОДПИШЕ С ПСЖ

Лионел Меси е по-близо до това да напусне Пари Сен Жермен след края на сезона, отколкото да парафира нов договор с клуба. Това твърди френският „Екип“, според който аржентинецът не е склонен да преподпише, въпреки че клубното ръководство полага усилия да го убеди в противното. Според изданието две възможности се открояват като най-вероятни за бъдещето на световния шампион след края на настоящата кампания. Едната е завръщане в Барселона, а другата е да премине в Интер Маями.

Английският „Мирър“ добавя още три опции, които обаче в момента не изглеждат толкова вероятни – Манчестър Сити, Ал-Хилал и Нюелс Олд Бойс.

Меси, който в момента е на 35 години, подписа договор с ПСЖ за два сезона. Преди около седмица баща му Хорхе отново бе в Париж за преговори с ръководството на френския тим, но още тогава се появиха информации, че двете страни не са стигнали до съгласие.

ТОМОВА ВЗЕ СЕТ НА СВЕТОВНАТА НОМЕР 3, НО ОТПАДНА В ДУБАЙ

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова взе сет на световната номер 3 Джесика Пегула, но отпадна във втория кръг на турнира от категория WTA 1000 в Дубай – 2:6, 7:5, 1:6. Томова, която е номер 99 в световната ранглиста, имаше някои много добри моменти, най-вече във втория сет, срещу Пегула, която е номер 3 в класацията на Женската тенис асоциация.

Двубоят започна с четири поредни гейма на сметката на американката, а до края на първия сет двете тенисистки си размениха по още два пробива. Това даде самочувствие на 27-годишната Томова и във втория сет тя показа ново лице. Българката спечели пет последователни гейма и поведе с 5:1. Тогава настъпи нов обрат в мача и Пегула успя да изравни за 5:5. Томова пропусна общо шест сетбола – всички на сервис на съперничката й, а в двата гейма, в които сервираше за изравняване на сетовете, спечели общо едва четири точки. При 5:5 обаче Томова направи нов пробив, след който успя да затвори втория сет от седмата възможност. Спечелването на втория сет обаче сякаш изцеди силите на българката и в третия сет Пегула нямаше особени трудности да наложи волята си, като даде само един гейм на Томова. sportal.bg

СЕДМО МЯСТО ЗА РАДОСЛАВ ЯНКОВ В ПАРАЛЕЛНИЯ СЛАЛОМ НА СВЕТОВНОТО

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков завърши на седмо място в паралелния слалом на Световното първенство в Бакуриани (Грузия). 33-годишният Янков отпадна на четвъртфиналите, като изостана само с 10 стотни от австриеца Фабиан Обман. Българинът, който караше по по-бавното червено трасе, водеше в горната част на пистата, но съперникът му навакса изоставането и го изпревари с малко на финала.

Янков се представи отлично в осминафиналите, като елиминира олимпийския вицешампион от Сочи 2014 Жан Кошир от Словения. Българинът, който се спусна по синьото трасе, изоставаше на първата контрола с 24 стотни, но кара много по-ритмично в долната половина на трасето, докато словенецът направи грешки и изостана с 1:38 секунди.

В квалификациите Янков даде седми резултат с 1:13.55 минути, като остана само на 6 десети от секундата от най-бързия – Андреас Промегер (Австрия), световен вицешампион от Рогла 2021. Българинът за четвърти път в кариерата си попада в Топ 8 на Световно първенство.

Световен шампион за трети път в кариерата си стана 42-годишният австриец Андреас Промегер, който на финала победи с 44 стотни сънародника си Арвид Аунер. Трети остана канадецът Арно Годе, който завърши в малкия финал преди Фабиан Обман и не позволи на подиума да са само австрийци.

СЛАБО НАЧАЛО НЕ ПОПРЕЧИ НА РЕАЛ (МАДРИД) ДА РАЗГРОМИ ЛИВЪРПУЛ НА “АНФИЙЛД”

Ливърпул загуби от Реал (Мадрид) с 2:5 на “Анфийлд” в първи мач от осминафиналите на Шампионската лига. Ливърпул започна много агресивно двубоя и с постоянна преса дълбоко в полето на съперника. Силният старт на мърсисайдци доведе до гол още в четвъртата минута. Салах напредна отдясно и с великолепно подаване намери Нунес, а уругваецът завърши блестящо с удар с пета. Тимът на Юрген Клоп играеше уверено и доминираше. Постепенно Реал започна да вижда топката малко повече и стигна до първата си възможност в 12-ата минута, когато удар на Родриго бе блокиран. Секунди по-късно Салах се разходи през защитата на съперника в наказателното поле, но накрая стреля покрай вратата. Египтянинът обаче получи подарък и този път не сбърка. В 14-ата минута Куртоа не се справи с върната към него топка от Карвахал. Топката се удари в коляното на вратаря и отиде на крака на Салах, който я прати в мрежата и Ливърпул поведе с два гола. Куртоа, който направи поредица от фантастични спасявания в Шампионската лига миналия сезон, а част от тях бяха на финала срещу Ливърпул, този път допусна фатална грешка.

Реал е един от малкото отбори, които не биха се стъписали при подобно развитие на “Анфийлд”. Играчите на Анчелоти го показаха и бързо се върнаха в мача след блестящо индивидуално изпълнение на Винисиус. Бразилецът великолепно насочи топката в долния ляв ъгъл на Алисон. В 36-ата минута топката бе върната към Алисон и той в опита си да изчисти, уцели Винисиус и кълбото се озова в мрежата, а резултатът бе изравнен 2:2.

Тимът на Анчелоти започна блестящо второто полувреме. Пробив на Винисиус накара Гомес да го фаулира. Последва центриране на Модрич и удар с глава на Милитао, който бе оставен непокрит. Бранителят се разписа и Реал поведе много бързо след почивката. Това бе първият гол на Милитао от април 2019 г., когато с екипа на Порто се разписа отново срещу Ливърпул. Мърсисайдци тъкмо започнаха да се съвземат от шока на ранния гол и отново да атакуват, когато защитата им отново ги провали. В 55-ата минута Бензема получи топката в наказателното поле. Французинът не отправи силен удар, но топката се отклони в крака на Джо Гомес и не остави шансове на Алисон, който вече се беше хвърлил.

“Белите” имаха тотален контрол през второто полувреме и в 67-ата минута стигнаха до пети гол. Модрич проби през центъра и подаде на Винисиус, а той пусна към Бензема. Французинът демонстрира хладнокръвие, като забави удара, заобиколи Алисон и прати топката в мрежата за крайното 2:5.