• Пекин огласи инициатива за глобална сигурност
  • Си Цзинпин ще произнесе “реч за мира”

Китай е “сериозно притеснен”, че конфликтът в Украйна може да излезе извън контрол, каза китайският външен министър Цин Ган и допълни, че “определени страни” разпалват този конфликт, визирайки вероятно САЩ, предаде Ройтерс.

Пекин, който миналата година подписа широкообхватен договор за партньорство с Москва, се въздържа да заклейми руската инвазия в Украйна. Същевременно САЩ подозират, че Китай може да започне да доставя оръжия на Москва, което Пекин отрича.

“Китай е сериозно притеснен, че украинският конфликт ще продължи да ескалира и дори може да излезе извън контрол. Призоваваме определи страни незабавно да спрат да разпалват огъня”, заяви Цин Ган днес в реч пред форум в китайското външно министерство.

По същото време за срещи в Москва пристигна висшият китайски дипломат Ван И, а в петък, когато се навършва година от руската инвазия в Украйна, се очаква президентът Си Цзинпин да произнесе “реч за мира”.

Междувременно Пекин публикува днес документ, наречен Инициатива за глобална сигурност, който има за цел да реши основните проблеми на международните конфликти. Сред ключовите принципи на инициативата е зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави, както и зачитане на правото им да избират собствена социална система и път на развитие.  https://trud.bg/