МОМЧИЛ ПЕТКОВ ЗАВЪРШИ ТРЕТИ НА ДЪРЖАВНОТО ПО ШАХМАТ ЗА МЪЖЕ

Състезателят на ШК „Енергия 21” Момчил Петков за пореден път демонстрира уменията си на шахматната дъска. 17-годишният гросмайстор от Добрич зае трето място на държавното първенство по класически шахмат за мъже, проведено в столицата. Титлата стана притежание на Кирил Георгиев (ШК „Ан Пасан“, София), който допусна единственото си поражение в турнира в последния кръг от гросмайстор Мартин Петров от ШК „Елит”. Дългогодишният национален състезател обаче единствен завърши с 6,5 точки. На второ място се класира международен майстор Нургюл Салимова от ШК „Бургас 64”. Първата дъска на женския олимпийски отбор на България доказа, че може да се сражава успешно и срещу най-силните мъже у нас и постигна 6 точки. Бронзът стана притежание на гросмайстор Момчил Петков, който също завърши с 6 точки. Мартин Петров остана четвърти въпреки победата си в последния кръг над шампиона.

Виктория Радева от пловдивския клуб „Марица” спечели титлата от Държавното първенство по класически шахмат за жени. Тя постигна 6,5 точки благодарение на победата в личната среща с Белослава Кръстева, която завърши втора. С 6 точки бронза завоюва Надя Тончева.

ХРИСТО БАНКОВ ЗАЩИТИ РЕНОМЕТО СИ НА ШАМПИОН В ГЮЛЕТО

Най-добрият българин в гюлето в последните години е Христо Банков (СКЛА Добрич), пише atletikabg.com. На 28 януари той защити националната си титла със 17.53 м, а съотборникът му Тодор Петров и треньорът му Галин Костадинов бяха с него на почетната стълбичка съответно с 15.74 и 15.39. Банков прехвърли 17 метра в последния си опит. През миналата 2022 година челната тройка отново бе същата, но тогава Христо тласна 7.26-килограмовия уред на 17.97 м.

Михаела Петкова (КЛАСА) спечели титлата при жените с 13.89. Още една атлетка тласна гюлето над 13 метра и това бе Ивелина Милкова (Дунав, Русе), която регистрира 13.15 за среброто. Многократната шампионка на диск Рената Тодорова (КЛАСА) бе трета с 12.82, а шампионката при девойките Християна Василева (Михаил Желев, Сливен) зае четвъртата позиция с 11.02.

ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИ ОТ ЦСКА В ДОБРИЧ

Волейболистите на Добруджа 07 започнаха със загуба втория полусезон в Efbet Супер Волей, след като отстъпиха на ЦСКА с 3:1 (25:19, 25:18, 25:27, 25:22). Срещата се проведе в добричката зала „Добротица” и бе от 12-ия кръг на първенството. След този успех “червените” остават на второ място във временното класиране с 28 точки – след 10 победи и 2 загуби. Добруджа 07 пък продължава да е на предпоследното 11-о място с 6 точки – с 1 победа и 11 загуби. В следващия кръг, на 4 февруари, ЦСКА приема Черно море (Варна), докато добричлии са отново домакини, но този път на Славия.

„Червените“ наложиха волята си, като в първите две части имаха явно превъзходство. В третия и четвъртия гейм обаче срещата придоби доста по-равностоен характер. Домакините от Добруджа намериха начин да намалят изоставането си след 25:27 в третия гейм, въпреки че момчетата на Сашо Попов отразиха два геймбола. В четвъртия гейм домакините започнаха силно и поведоха с 6 точки – 15:9. След това гостите намалиха грешките в играта си и в крайна сметка стигнаха до 25:22 в своя полза.

АТАНАС ИЛИЕВ ВЕЧЕ НЕ Е ЧАСТ ОТ АСКОЛИ

Нападателят Атанас Илиев разтрогна договора си с втородивизионния италиански Асколи. След дълги преговори между двете страни добричлията вече е свободен агент. От няколко месеца 28-годишният футболист не влиза в сметките на старши треньора Кристиан Буки. През този сезон добруджанецът не записа минути за Асколи.

Следващият отбор на нападателя по всяка вероятност ще е Черно море. Именно привличането на централен нападател е цел номер едно пред старши треньора на варненци Илиан Илиев, след като Курьор си тръгна.

Както е известно, Атанас Илиев направи първите му стъпки във футбола в Добруджа. На 15 години премина в юношеската школа на Черно море (Варна), а през 2012 г. дебютира за мъжкия отбор на Черно море. През юли 2014 г. премина в ПФК Добруджа, където игра в „Б” професионална футболна група. В България е играл още за Монтана и Ботев (Пловдив). С националния тим на България има 16 мача и три гола.

ДЖОКОВИЧ ОТНОВО Е КРАЛЯТ В АВСТРАЛИЯ

Новак Джокович отново е кралят на Australian Open, след като триумфира за безпрецедентен десети път на любимия си корт “Род Лейвър арена”. Ноле се справи със съпротивата на Стефанос Циципас с 6:3, 7:6(4), 7:6(5) в 3-часов финал пред рекордните 35 хиляди зрители по трибуните.

За разлика от предишните му три мача в Мелбърн, Джокера трябваше да демонстрира голяма част от пълния си арсенал в почти цялата продължителност на двубоя. Интрига нямаше в първия сет, който беше спечелен рутинно с ранен пробив за 36 минути, но във втората и третата част резултатът отговаря на равностойния дуел. В тайбрековете обаче Циципас направи голям брой непредизвикани грешки от форхенд и контролът биваше поеман от самото начало от великия сърбин.

С 22-рата си титла от “Големия шлем” Джокович се изравнява на върха във вечната класация с Рафаел Надал. Ноле се завърща и на върха в световната ранглиста, докато загубилият финала грък ще заеме третото място.

Джокера вече има рекордните 28 поредни победи в Australian Open и не е губил в Зеления континент (в какъвто и да е турнир) от осминафинала в Мелбърн през 2018-а, когато беше спрян от Хьон Чун. Джокович също така няма загуба в турнира срещу съперник от топ 10 от 2014-а насам, когато бе спрян от Стан Вавринка на четвъртфиналите, а впоследствие швейцарецът спечели титлата.

Ноле е с перфектна статистика във финалите в Мелбърн – 10 от 10, като от “Уимбълдън” миналата година насам е загубил само един мач и е спечелил пет турнира досега. За шести пореден път сърбинът се изправи на финал в “Шлема” срещу съперник, който няма “мейджър” титла. В четири от предишните пет двубоя той също излезе победител, като изключението е само загубата на US Open 2021 от Даниил Медведев. Именно това поражение сложи край на мечтата за “календарен шлем”.

АРИНА САБАЛЕНКА Е НАЙ-НОВАТА ШАМПИОНКА В “ШЛЕМА”

Арина Сабаленка спечели първата си титла от “Големия шлем” след обрат във финала на Аustralian Open срещу победителката от “Уимбълдън” 2022 Елена Рибакина с 4:6, 6:3, 6:4 за 2 часа и 28 минути игра. Сабаленка удължи и победната си серия от началото на 2023 година, която вече съдържа 11 спечелени от 11 изиграни мача. Също така за седми пореден път в турнир от “Шлема” тя осъществява обрат в три сета, а от понеделник е новата номер 2 в света.

Сабаленка имаше 11 титли досега в кариерата си, но беше загубила предишния най-голям финал – на Финалите на WTA от Каролин Гарсия в края на миналата година. Срещу Рибакина сега тя трябваше да разчита не само на доминация от сервис, но и на солидна защита от основната линия, както и на агресивни удари от дъното на корта.

Представителката на Казахстан пък не можа да стане десетата действаща тенисистка с повече от една титла от “Големия шлем”. Това досега се е оказало невъзможно и на други – Альона Остапенко, София Кенин, Барбора Крейчикова, Бианка Андрееску и Ема Радукану. За разлика от тях обаче Рибакина поне стигна още един финал, а и с представянето си на корта загатна, че може да атакува още “мейджър” трофеи. sportal.bg

МИКАЕЛА ШИФРИН НЕ УСПЯ ДА ИЗРАВНИ РЕКОРДА НА СТЕНМАРК

Американската ски звезда Микаела Шифрин не успя да изравни общия рекорд от 86 победи в Световната купа, след като завърши втора в слалома в чешкия курорт Шпиндлерув Млин. Германката Лена Дюр спечели с общо време 1 минута 30,91 секунди в двата манша. 31-годишната Дюр даде второ време и в двата манша, но това бе достатъчно за крайната победа, която е нейна втора в кариерата за Световната купа.

Шифрин водеше след първия манш, но във втория даде едва 14-о време, за да завърши втора с изоставане от 0,06 секунди след германката. Хърватката Зринка Лютич остана трета на 0.49 секунди след победителката.

27-годишната Микаела Шифрин влезе в днешното състезание след серия от три поредни победи и се надяваше да постигне 86-а победа, с което да изравни рекорда на големия шведски алпиец Ингемар Стенмарк. Шифрин подобри рекорда на Линдзи Вон за жени от 82 победи с триумф в гигантския слалом в италианския курорт Кронплац във вторник, преди да триумфира на същата писта ден по-късно. След това тя спечели своята 85-а победа за Световната купа в съботния слалом в Чехия.

Лидерът в генералното класиране за Световната купа ще трябва да почака, за да стане рекордьор за Световната купа, тъй като световното първенство във френския курорт Куршевел започва на 6 февруари, преди Световната купа да бъде подновена на 25 февруари със спускане в Кран Монтана, Швейцария.

В генералното класиране за Световната купа при жените Шифрин води убедително с 1697 точки със солиден аванс от 731 точки пред втората Влъхова, която е с 966.

В подреждането за Малкия кристален глобус в слалома Шифрин отново е начело със 785 точки, пред Холденер и Влъхова с по 530 точки.

ЛИОНЕЛ МЕСИ СПЕЧЕЛИ ГОДИШНАТА КЛАСАЦИЯ НА “ГАРДИЪН” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФУТБОЛИСТ

 

 

Суперзвездата на Аржентина и Пари Сен Жермен Лионел Меси оглави класацията за Футболист на 2022 година според “Гардиън”. Така нападателят за шести път получава това признание след 2012-а, 2013-а, 2015-а, 2017-а и 2019-а, като в 11-годишната история на допитването той никога не е оставал извън топ 3.

От изданието признават, че основен принос за първото място на Меси има водещата му роля за триумфа на Аржентина на Световното първенство в Катар, където беше избран за Най-добър играч. Негов подгласник е Килиан Мбапе, а топ 10 се допълва от носителя на “Златната топка” Карим Бензема, Ерлинг Холанд, Лука Модрич, Кевин Де Бройне, Роберт Левандовски, Винисиус Жуниор, Тибо Куртоа и Мохамед Салах. Любопитното е, че двукратният победител в класацията Кристиано Роналдо този път е чак на 51-ото място. В анкетата взеха участие 206 бивши футболисти, треньори и спортни журналисти от цял свят. От тях 76% са посочили Меси на първо място, 13% са избрали най-напред Килиан Мбапе, 10% са дали най-много точки на Карим Бензема и само 1% са имали друг фаворит.