Султанът на Бруней омъжи петата си дъщеря

0
509
  • Кралска сватба
  • Тържествата продължиха една седмица в най-големия дворец на планетата
  • Младоженецът е първи братовчед на булката

В началото на януари 38-годишната принцеса Азема Ниматул Болкиах, дъщеря на султана на Бруней и министър-председател на страната Хасанал Болкиах, се омъжи за 41-годишния принц Бахар ибн Джефри Болкиах. Той е син на най-малкия брат на краля и се пада неин първи братовчед.

Тържествата започнаха на 8 януари и приключиха на 15-и. През това време булката смени няколко официални тоалета и се украси с ефектни бижута – диадема с диамант във вид на сърце, подарък от мащехата ѝ, кралица Салеха, и златно украшение за глава с голям стилизиран кораб на върха, подчертаващи природната ѝ красота. Тя не случайно е призната за най-хубавата от кралските щерки.

Образована във Великобритания

Принцеса Азема е родена от бившата съпруга на султана Мариам, с която той е женен от 1982-ра до 2003 г. Тя е петата дъщеря на султана и осмо поред негово дете от общо 12. Азема е учила дълги години във Великобритания. Там тя е завършила Лондонския кралски колеж, юридическия факултет на Университета Уоруик и различни курсове по глобални медии и теория на международните комуникации. Запалена е по полото.

Кралското семейство (от ляво на дясно): Джефри Болкиах (баща на жениха), султанът на Бруней Хасанал Болкиах, младоженецът Бахар Болкиах, принцеса Азема, кралица Салеха, принцеса Норхаяти (майка на жениха) и Мариам (майка на булката).

За жениха е известно само, че е син на Джефри Болкиах, брат на султан Хасанал, и също като жена си е запален по полото. Именно султанът дава разрешение за този близкородствен брак. Това е доста учудващо, като се знае, че двамата братя никак не са в добри отношения.

Джефри прахосва по 500 хил. долара на ден

Причина са скандалите около неразумните харчове на Джефри, който 13 години е финансов министър и председател на Инвестиционната агенция на Бруней. Освен това ръководи още 70 компании, предимно в нефтената и газовата промишленост.

В един момент през 1997 г. става ясно, че от хазната липсват милиарди долари – според счетоводителите на султана – 15 млрд. Имало е времена, в които Джефри е пръскал по 500 хил. долара на ден за своите прищевки – луксозни коли, самолети, яхти, пътешествия, скъпоценности и красиви жени, въпреки наличието на четири съпруги и 37 деца.

Оказва се, че братът на султана е харчил повече от самия монарх. До съд все пак не се стига. След споразумение Джефри е принуден да върне голяма част от заграбеното, но и сега той притежава скъпи имоти във Великобритания, където живее, в Париж, Лос Анджелис, Лас Вегас. Да не говорим за близките Малайзия, Индонезия, Сингапур, Япония…

Най-богат сред монарсите

Султанът на Бруней заема трона вече 53 години и е известен като един от най-богатите хора в света и най-богат сред монарсите. Състоянието му в момента се изчислява на 22 млрд. долара. След смъртта на кралица Елизабет Втора той стана най-дълго управлявалият жив монарх в света.

Хасанал Болкиах е известен с щедростта си и с любовта си към лукса. Поданиците на страната му – 360 000 души – не плащат данъци, получават безплатно образование и медицинска помощ, прилични пенсии. Лично за себе си монархът никак не се скъпи. За да си смени обувките например, изпраща служители с хеликоптер. На треньора си по бадминтон плаща почти 1,5 млн. долара годишно. На една от булките в семейството подарява обувки с токове от злато и диаманти, за 18-годишнината на една дъщерите си – изпълнение на Уитни Хюстън срещу хонорар от 1 млн. долара за две песни. На 50-ия юбилей на монарха през 1996 г. пее самият Майкъл Джексън, което струва 15 млн. долара. На различни семейни тържества са пели Елтън Джон, Даяна Рос, Стиви Уондър, Тина Търнър.

Дворецът Истана Нурул Иман, в който се състоя сватбата, е признат за най-големия в света в Книгата на рекордите на Гинес.

Заедно с жените си, наложниците и 12-те си деца султанът на Бруней обитава най-големият дворец на планетата, признат за такъв от Книгата на рекордите на Гинес. Палатът се оценява на 500 млн. долара. По площ той е равен на половината от територията на Ватикана. За него светът разбра на сватбата на престолонаследника през 2004 г. Тогава в банкетната зала присъстваха над 2000 гости, но тя изглеждаше полупразна.

Дворецът Истана Нурул Иман има 1788 стаи, 257 бани, 18 асансьора, 44 стълбища, 564 полилея, джамия за 1500 молещи се, 5 басейна, конюшни с климатици за 200 коня, подземен гараж с 500 ролс-ройса – любимите коли на султана, и неколкостотин спортни автомобили. Куполите му са покрити с 22-каратово злато. Именно в този дворец се състоя и сватбата на принцеса Азема.  https://trud.bg