ВТОРА ПОБЕДА ЗА ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА

Отборът на Добруджа постигна втората си победа в мъжката „А” хандбална група. В двубой от 6-ия кръг, игран в Добрич, момчетата на Георги Андреев се наложиха над състава на Левски (град Левски) с 33:31. Срещата бе много оспорвана, а доказателство за това е фактът, че след първото полувреме гостите имаха преднина от четири гола и водеха с 18:14. След почивката обаче добричкият тим установи игрово надмощие и в 41-ата минута вече водеше с 22:21, а впоследствие увеличи преднината си до 6 гола, което се оказа достатъчно. Най-резултатен за домакините бе Стилиян Стоянов, който отбеляза 9 гола, а Илиян Денев вкара 8.

В последния кръг от есенния полусезон – на 19 ноември, Добруджа ще гостува на Фрегата в Бургас. Преди това – на 13 ноември, добричкият тим ще се изправи срещу втородивизионния Труд от село Труд, Пловдивска област, в мач от 1/8-финалите на турнира за Купата на България.

В другите мачове от шестия кръг се получиха следните резултати: Спартак (Варна) – Фрегата 19:18 (12:8), Шумен 61 – Осъм (Ловеч) 34:23 (18:9), а срещата между Локомотив (Горна Оряховица) и Чардафон (Габрово) бе отложена.

Отборът на Шумен е начело в класирането с пълен актив от 10 точки (5 изиграни мача), пред Локомотив (Горна Оряховица) с 6 точки (3 мача), Спартак с 6 точки (5), Осъм с 5 точки (5), Левски с 5 точки (6),  Фрегата с 4 точки от 5 срещи, Добруджа с 4 точки (6) и Чардафон без актив от пет двубоя.

 

ЖЕРАРД ПИКЕ СЕ СБОГУВА С “КАМП НОУ”

Превърналият се в легенда на Барселона Жерард Пике изигра последния си двубой на “Камп Ноу” от своята славна кариера. 35-годишният защитник избра това да е срещу Алмерия от Ла Лига, който “блаугранас” спечелиха с 2:0. Пике беше титуляр и носеше капитанската лента, като беше заменен в 83-ата минута. Той изненадващо реши да приключи с футбола още на този етап от сезона, като така се разделя с любимия си клуб след 14 години в него. За това време той изигра 616 мача за Барса и спечели 30 трофея. Все пак има информации, че е възможно световният шампион да остане в тима и за следващата среща, която е гостуване на Осасуна във вторник.

Барса нямаше никакви проблеми с Алмерия, който е най-слабият гост в първенство с вече шест поредни поражения през сезона. Многото пропуски на каталунците обаче лишиха срещата от много повече попадения. С този успех тимът на Чави Ернандес отново излезе временно начело с 2 точки аванс пред Реал (Мадрид), който игра късно вчера своята среща 13-ия кръг.

Преди началото на стадиона беше разпънат голям плакат с посланието “Sempr3”. “Sempr3” e от “винаги” на испански, а числото е заради номера на 35-годишния бранител. Отделно играчите на домакините бяха с фланелки със същия надпис в негова чест.

Двубоят започна според очакванията с натиск на домакините. В 4-ата минута Левандовски засече с глава центриране отдясно, след което топката срещна ръката на Кайки, който беше с гръб към нападателя на Барса. Последва консултация с ВАР и домакините получиха дузпа. Роберт Левандовски обаче пропусна, стреляйки в дясната греда на вратата. Интересното е, че на Пике му беше предложено да шутира от бялата точка, но той остави поляка да изпълни. В 13-ата главният герой на вечерта получи шанс да се разпише след центриране от корнер, но насочи топката над гредата.

В крайна сметка Барселона стигна до гола в началото на второто полувреме. В 48-ата минута Дембеле направи рейд и технично насочи топката в долния десен ъгъл на стража на Алмерия – 1:0. Французинът пропусна 100-процентов шанс да удвои в 58-ата, когато излезе срещу Фернандо, но после се забави с шута. Четири минути по-късно авансът на Барса стана 2:0 след попадение на Френки де Йонг. Нидерландецът довкара със силен шут под гредата като добавка след спасяване на вратаря след засичане на Фати. С това интригата окончателни изчезна.

Най-емоционалният за Пике момент дойде в 83-ата минута, когато той беше заменен. Пълният до краен предел стадион стана на крака, за да го аплодира за последно като футболист на клуба. sportal.bg

 

СПАРТАК ШОКИРА ЛЕВСКИ, “СИНИТЕ” ЗАБРАВИХА КАКВО Е ПОБЕДА СЛЕД ДРАМА НА “КОРИТОТО”

 

Изключително драматичен сблъсък изиграха Спартак (Варна) и Левски в мач от 17-ия кръг на efbet Лига. На “Коритото” двата тима не излъчиха победител, като срещата завърши 2:2, а две от попаденията бяха истински шедьоври. Филип Кръстев отбеляза фантастичен гол в 25-ата минута, след като мина на парад през половината защита на “соколите”. Ивайло Климентов изравни с нов гол красавец след бомбен шут от над 20 метра в 48-ата минута. Кръстев веднага върна преднината на столичани в 50-ата минута, а бившият играч на Левски Пламен Димов изравни отново в 66-ата минута. Това е пето поредно равенство за гранда от София, който в шест поредни мача няма победа и определено се намира в криза, тъй като преди шест срещи се бореше за челните позиции. Равенството е пето и за “соколите”, които с актив от 8 точки са на последната 16-а позиция.

Първият опасен удар бе на Румен Руменов, но Андреев плонжира и изби в 8-ата минута. Националът Кръстев отбеляза фантастичен гол в 25-ата минута, след като нахлу през центъра и със самостоятелен рейд преодоля четирима бранители, преди да даде аванс на гостите, които в този мач играеха в жълто. Голът даде самочувствие на столичани, но домакините не се предаваха и се опитваха да се възползват от оставените пространства на контраатака. В 45-ата минута Сабри стреля, но Андреев спаси и резултатът остана непроменен до паузата.

Втората част обаче започна страхотно за варненци, които стигнаха моментално до равенството. Това се случи в 48-ата минута, когато Кръстев подаде топката на Климентов, който с бомбен шут матира Андреев.Топката се отби в горната греда, тупна зад голлинията и се удари повторно в горната греда, преди да спре окончателно в мрежата. Това бе първи гол за варненци срещу Левски в първенството от 2007 година, а също така и дебютен гол на бившия играч на Лудогорец и ЦСКА 1948.

Левски веднага си върна преднината в 50-ата минута, след като Уелтон нахлу отляво, той подаде към Роналдо, който върна към Кръстев и полузащитникът със силен шут вкара второто си попадение в срещата.

РУНЕ СЪТВОРИ СЕНЗАЦИЯ И ПОВАЛИ ДЖОКОВИЧ НА ФИНАЛА В ПАРИЖ

Датският тенисист Холгер Руне спечели титлата в турнира “Мастърс” в Париж, след като се наложи в епичен мач над Новак Джокович с 3:6, 6:3, 7:5. Срещата продължи 2:34 часа и мина през изключителни обрати. Това е най-големият успех на Руне до момента в кариерата му, като през миналата седмица той се наложи над петима тенисисти от топ 10, а кулминацията бе именно Джокович. Датчанинът детронира опитния си съперник, който бе печелил последните две издания на турнира.

Първият не предвещаваше такава развръзка, след като Джокович проби за 3:1, затвърди пробива си и затвори сета при 6:3. Руне обаче имаше сили да отговори. При свое подаване в началото на втория сет той се измъкна от 0:40 и спечели сервиса си. След това датчанинът проби и затвърди пробива за 3:0. Той бе стабилен до края на частта и изравни с 6:3.

Най-драматична бе последната част. Джокович взе аванс, като поведе с пробив за 3:1. Руне обаче върна пробива и изравни при 3:3. Датчанинът взе за втори път подаване на Джокович в ключов момент за 6:5. Последният гейм на сервис на Холгер Руне продължи повече от 16 минути. Джокович пропусна 6 възможности да пробие, а Руне успя да реализира втория си мачбол и падна на земята от радост.

АЛКАРАС СЕ ОТКАЗА ОТ УЧАСТИЕ НА ФИНАЛИТЕ НА АТР

Световният номер 1 Карлос Алкарас се отказа от участие на Финалите на АТР в Торино. Причината е разкъсан коремен мускул, поради който той се отказа в тайбрека на втория сет от четвъртфиналния двубой с Холгер Руне на “Мастърс”-а в Париж. “След отказването ми от мача ми бяха направени прегледи от лекарския екип. За съжаление, това е резултатът от контузията: вътрешно разкъсване на мускула в лявата част на коремната стена с приблизително време за възстановяване от шест седмици”, написа испанецът в социалните мрежи.

Алкарас беше номер 1 и в класацията за 2022 година, която определя участниците във Финалите на АТР в Торино. Неговата невъзможност да играе, отваря вратите за турнира на деветия в подреждането Тейлър Фриц, който е с 2955 точки.

ЖИРУ ОТНОВО ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА НА ГЕРОЙ ЗА МИЛАН

Шампионът Милан постигна драматичен домакински успех с 2:1 над Специя в късния двубой от съботната програма на 13-ия кръг в Серия “А”. Капитанът Тео Ернандес (21′) откри резултата в полза на “росонерите”, а преотсъпеният от тях Даниел Малдини (59′) изравни за “орлетата”. Малко преди края на мача обаче резервата Оливие Жиру (89′) донесе успеха на “Дявола”, но заради своята радост той си изкара втори жълт картон и беше изгонен от игра. За гостите в 68-ата минута на терена се появи родният национал Петко Христов.

В 21-ата минута чудесно центриране на Исмаел Бенасер намери в наказателното поле Тео Ернандес, който овладя топката на гърди и с воле я прати в мрежата за 1:0. Последва петминутно преглеждане на ситуацията с ВАР, но в крайна сметка решението беше, че няма засада, и голът остана. В 32-ата минута домакинската защита изпусна Калдара при корнер, но Татарушану спаси удара му с глава. В 39-ата минута Бенасер и Ернандес комбинираха с надеждата за ново попадение, но този път Драговски успя да се справи с удара на френския национал. В 43-ата минута Нзола преодоля излезлия извън наказателното си поле Татарушану, но последвалият му изстрел беше далеч от вратата. В добавеното време “Дявола” беше много близо до втори гол, но не успя да стигне до него. Тогава шут на Леао претърпя рикошет и след това срещна гредата, а добавката на Крунич беше спасена от Драговски. В секундите преди почивката Нзола направи нов пропуск.

Втората част започна с техничен удар на Месиас, който не беше проблем за Драговски. В 59-ата минута Малдини отне топката от Месиас и с майсторски удар изравни резултата. Така той вкара първия гол на представител на своето семейство срещу “росонерите”. В 65-ата минута резервата Тонали вкара страхотен гол за Милан с далечен шут. Последва обаче намеса на ВАР и попадението беше отменено заради фал на Фикайо Томори срещу Нзола за начало на головата атака. В 89-ата минута Тонали центрира към Жиру, който със странична ножица отбеляза победния гол за своя тим.

Така Милан си отмъсти за домакинската загуба от този съперник през януари и в същото време се върна на втората позиция в класирането, като със своя актив от 29 точки задмина Аталанта. Лидерът Наполи обаче има преднина от цели 6 пункта. Специя пък остана точно над зоната на изпадащите – на 17-ото място, с едва 9 точки след седмата си поредна загуба като гост през кампанията.

АВАНС ОТ 3:0 ЕДВА СТИГНА НА БАЙЕРН ЗА УСПЕХ

 

Байерн (Мюнхен) записа осми пореден успех във всички турнири, след като надви Херта (Берлин) с 3:2 като гост в мач от 13-ия кръг на Бундеслигата. Това отново изкачи тима на първо място за сметка на Унион (Берлин), който обаче е с двубой по-малко.

Шампионите оставиха противоречиви впечатления, защото до 38-ата минута вече водеха с 3:0, но до края на полувреме позволиха на съперника да им върне две от попаденията. Всичко това доведе до нервна втора част, в която баварците така и не реализираха успокоителен четвърти гол и им се наложи да се борят здраво до края. С важни намеси се отличи завърналият се капитан на гостите Мануел Нойер. На всичко отгоре Алфонсо Дейвис получи травма и не е ясно дали ще е здрав за Световното първенство.

Байерн набързо взе аванс след попадение на Джамал Мусиала в 12-тата минута с първия изстрел на тима към вратата. После отново блесна намиращият се в изключителна форма Ерик Максим Чупо-Мотинг, който в рамките на две минути (37’, 38’) заби два идентични гола. Играчите на Херта обаче не се отказаха и в 40-ата Доди Лукебакио намали на 1:3. В 45-ата пък столичани получиха дузпа за настъпване на Бенжамен Павар срещу Дейви Зелке. Потърпевшият реализира отсъдения наказателен удар и резултатът стана 2:3.

ВАР лиши Байерн от ново попадение в 58-ата, когато защитникът на Херта Агустин Рохел отклони топката в собствената си мрежа. Повторенията обаче показаха, че при атаката Алфонсо Дейвис е бил в засада. Пет минути по-късно канадският национал се хвана за задната част на дясното си бедро и беше заменен. Футболистите на Херта се бореха до финалните секунди, в които даже претендираха за дузпа за игра с ръка на Дайо Упамекано, но такава не беше отсъдена.

НОВ ЛИЧЕН РЕКОРД ЗА ВЕЗЕНКОВ В ЕВРОЛИГАТА

Отборът на Олимпиакос не успя да се завърне на победния път и допусна втората си поредна загуба в Евролигата, след като отстъпи с 82:83 при домакинството си на Валенсия, но въпреки това лидерът на тима Александър Везенков записа ново върхово постижение в кариерата си в най-силния клубен европейски турнир. Българският национал демонстрира отлични плеймейкърски качества и завърши с рекордните за себе си 7 асистенции в мача. Така за по-малко от месец Везенков успява да запише връх в кариерата си в трети индивидуален показател, след като в средата на октомври регистрира най-много общо борби в един мач – 14 срещу Жалгирис, както и най-много борби в защита в същия двубой – 11. Крилото все още е играчът с най-висок коефициент на полезно действие в цялата Евролига, регистрирайки КПД от 26.3 на двубой. Везенков постига средни показатели от 20.8 точки и 8.5 борби на среща.

Следващият мач на Везенков и компания е в четвъртък, когато “червено-белите” приемат Партизан в двубой от седмия кръг на Евролигата.