Една неповторима Етно вечер „Аз съм България“

0
390

В последния работен ден на миналата седмица, в навечерието на празника на Генерал Тошево – 8 ноември, жители и гости на града ни имаха уникалната възможност да се насладят на третата Етно вечер “Аз съм България”. Първото и второто издание на този културен феномен, бяха организирани през 2018 и 2019 година и преминаха при огромен интерес. „С Добруджа в сърцето“ и „История в шевици“ дадоха на града ни липсващото звено от шарения пъзел на родния фолклор.

Последваха две трудни, мъчителни и самотни години, белязани от знака на коронавирусната инфекция, която плени в пипалата си целия свят и буквално го парализира. Но както знаем всички, дори и след най-голямата тъмнина, винаги идва светлината. Сега, празничният спектакъл се завърна по-вълнуващ и пленителен от всякога. Той беше организиран от Общински младежки съвет и Община Генерал Тошево и се състоя в препълнената зала на НЧ “Светлина – 1941”.

Етно вечерта „Аз съм България“ традиционно беше посветена на родния фолклор, който буквално омагьосва всеки, който се докосне до него. Неговото минало, настояще и бъдеще се преплитат в пъстра плетеница, която изгражда духа на България и пази традициите живи.

Извън богатата и чудесна музикална програма, подготвена от Център за подкрепа за личностно развитие – Център за работа с деца – град Генерал Тошево, кулминацията в рамките на Етно вечерта „Аз съм България“ бяха отделните модни дефилета на красиви млади девойки – с народни носии, рокли, туники и тениски. Наблюдавайки модното дефиле с красивите български носии, под звуците на пленителната „Лале ли си, зюмбюл ли си“, гостите на събитието определено останаха с приятното усещане, че народните носии имат някаква необяснима и свещена сила, която може да предизвика у човек чувства като гордост, сила и свобода. А, не са ли точно тези три думи онези, които описват най-добре българския дух и самата България – горда, силна и свободна. Постигнала това, благодарение единствено на постоянното придържане към бита и традициите на старите българи, към фолклора и самобитността на народа ни, към трудолюбието и любовта към земята, към семейството…

Етно вечерта „Аз съм България“ завърши с послание на децата от Общински младежки съвет, което е хубаво често дори и възрастните да си припомнят и следват:

„Ние младите гледаме смело в бъдещето, но се обръщаме с гордост към миналото и подхождаме с отговорност към настоящето. Бъдещето е несигурно, съмнително, но вярата в нашите способности и в традициите ще ни съхранят през вековете. Помнете, че да мечтаеш за бъдещето си е невероятно, да живееш в настоящето е достойно, а да познаваш миналото си е безценно“!