Три детски градини в община Ген. Тошево ще участват в реализирането на проект “LEGO Education”

0
192

Община Генерал Тошево подписа договори за безвъзмездно финансиране за изпълнение на Програма ROMACT, “LEGO Education”. Според споразумението три детски градини на територията на нашата община – детска градина „Първи юни“ в град Генерал Тошево и детските градини в селата Спасово и Василево, ще получат специални образователно-обучителни комплекти LEGO, които фокусират вниманието на децата върху подходите „учене чрез игра“ и „учене чрез правене“. Специалните комплекти на известната марка конструктори допринасят за развиването на уменията на децата в ранното им образование и изграждат ключови компетенции за всеки образователен етап.

Партньорството между по Програма ROMACT – Съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия и Община Генерал Тошево, датира от месец април 2023 година и цели увеличаване на капацитета на местните власти за разработване и прилагане на приобщаващи политики и планове за социално включване на уязвими ромски общности.

В последните десет месеца бяха проведени редица срещи между представители на програмата, работни групи от общинска администрация и образователни медиатори. На тях бяха обсъдени възможностите и начините за сътрудничество между общностите от населените места, както и разработване и осъществяване на планове и проекти за приобщаване на ромите, съдействие при подаването на проектни предложения за подкрепа от ЕС и от национални фондове.

На една от последните срещи, представители на програмата разкриха, че детските градини в нашата община могат да кандидатстват по проект “LEGO Education” за безвъзмездно получаване на специални образователно-обучителни комплекти конструктори. Горепосочените три детски градини кандидатстваха по проекта и бяха одобрени. Според подписаните договори детска градина „Първи юни“ ще получи комплекти LEGO на обща стойност 2 050 евро, а двете детски градини в селата Спасово и Василево – на стойност от по 610 евро.

Община Генерал Тошево участва в Програма ROMACT, фокусирайки се върху ранното детско образование на децата от ромската общност и има за цел да обърне внимание на критичните аспекти от социалното, емоционалното и образователното развитие на децата от уязвимите групи.