Под мотото „С Твойта обич друг ще е светът“ ще премине участието на младежи от Тервел.

0
220

Три години имаме удоволствието деца от Тервел да са част от различни наши проекти и се радваме на партньорство от страна на цялата общност.

Представяме ви Дилек Ибрахимова, Йордана Йорданова и Божидар Иванов – ученици в СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел. Те са участници в Клуб за автентичен фолклор и краезнание „Йовкови наследници“ с ръководител Росица Стратиева. Проучванията, които инициират, са свързани с Пътя на водата и хляба в Добруджа, с приноса на ген. Иван Колев за освобождението на Тервел, с паметните битки при селата Кочмар и Карапелит и други местни събития; с издирване на участници в боевете при Шипка и съратници на Левски – наши земляци; с традициите в местните занаяти – ножарство, зидарство и строене на църковни храмове от епохата на Възраждането до наши дни.

Наученото представят пред своите съграждани на открити занятия в музей Тервел.

Дилек Ибрахимова от малка се занимава с рисуване. Изпробва различни техники. Любимата ѝ картина е „Портрет на Захари Зограф“ върху дърво със златно покритие. Създава я по Автопортрет-а на Зографа и ще я представи в предстоящия ренесансов спектакъл „Gift of love“.

Какво сподели Дилек: “Избрах Захарий Зограф за мой вдъхновител, защото той е един от най-известните български иконописци, прочут със своите църковни стенописи и икони, считан от мнозина за основател на светското изкуство в България. Творецът пръв сред иконописците внася битови елементи в църковното изкуство и така го доближава до нас, хората. В творчеството му се отразява големият замисъл на нашето Възраждане – приобщаване към световната култура и съзнание за ролята на боговдъхновения творец. В моето израстване като човек се стремя да обединявам любовта към изобразителното изкуство с привързаност към фолклорното богатство на родния край. Освен изследовател на фолклора, съм и танцьор в Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ – Тервел.

За мен е чест да представлявам община Тервел в предстоящото събитие „Gift of lovе“.

Продължаваме с представянето на Йордана и Божидар, които се включват активно в различни инициативи и извънкласни дейности в училище. Най-често ще ги видим на сцена – като актьори, рецитатори, водещи на много концерти и празници.

Йордана сподели: „Изучавам фолклор и танцувам от 4-годишна в ДФТА “Калинка Вълчева” и смело твърдя, че читалищната сцена е мой втори дом. Народните танци са моя страст, която ме отведе до участие в международни фолклорни фестивали в Сърбия, Хърватия, Румъния.

През 2023 г. бях избрана за участие в международен младежки обмен. Изучавам немски език от няколко години и мечтата ми да посетя Берлин, Германия, се сбъдна. Срещнах се с писатели, с хора, изучаващи езика на тялото, творци, занимаващи се с музика.

Интересите ми са свързани с иконописта, устройството на християнските храмове, манастири и църкви. Грънчарството и приложните техники в изкуството също са моя страст. Впечатлена от книгата „Глина“ на Виктория Бешлийска: “Направени сме не от думи, а от кал. Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал. Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш“. Мисля, че с това мото, което съм приела с цялата си същност, най-вярно се вписвам в инициативата „Gift of love“.

Божидар споделя своето вълнение от предстоящото събития на Сдружение мостове така: „За пръв път ще участвам в инициатива на Сдружение “Мостове” и с нетърпение очаквам предстоящия ренесансов спектакъл „Gift of love“. Като председател на Ученическия парламент инициирам различни спортни и образователни извънкласни дейности между учениците на двете средни училища в нашия град. Най-големият ми принос е свързан със спортното развитие на отбора по волейбол в нашето училище. Вече 10 години тренирам футбол към ФК „Септември“ Тервел. От 2 години се занимавам с тенис на маса и фитнес. На предстоящото събитие в Пловдив ще мога да обогатя своите интереси, свързани с изграждане и устройство на църковни храмове, ще се докосна до архитектурата на прекрасната Епископската базилика на Филипопол. Очаквам предстоящата среща с вас, мои бъдещи приятели, с нетърпение!“

 

 

Информация:ЦПЛР “Малкият принц”