Сабаленка на финал в Австралия, ликува след най-трудния си мач

  • Беларускинята взе реванш от Коко Гоф и ще защитава титлата си от миналата година

Шампионката от Australian Open Арина Сабаленка ще защитава титлата си на финала на турнира през тази година. Тенисистката от Беларус изигра най-трудния си мач от началото на Откритото първенство на Австралия, но стигна до успеха със 7:6 (2), 6:4 над Коко Гоф за един час и 44 минути.

По този начин Сабаленка взе реванш от американката за загубата си на финала на US Open през миналата година. 25-годишната беларускиня няма загубен сет от началото на Australian Open.

Първият част беше изпълнена с грешки от двете тенисистки, които допуснаха по три пробива в подаването си. Европейската тенисистка изтърва аванс от 5:2, а след това трябваше да се спасява, когато Гоф сервираше за сета при 6:5. Стигна се до тайбрек, в който Сабаленка успя да наложи надмощие.

Вторият сет беше коренно различен. Грешките бяха намалени до минимум. Гоф спаси четири брейкбола, но при петия не успя да спре съперничката си да поведе с 5:4. След това Сабаленка сервира за победата и успя да стигне до триумфа при втория си мачбол.

На финала Арина Сабаленка ще защитава титлата си от миналата година срещу победителката Цинвън Чжън (Китай).

Исторически успех за китайка на Australian Open

  • Цинвън Чжън с първи финал от Големия шлем в кариерата си

Китайската тенисистка Цинвън Чжън продължава с изненадващото си представяне на  Australian Open и за първи в кариерата си се класира за финал от Големия шлем. 21-годишната шампионка от Азиатските игри през 2022 г. победи украинката Даяна Ястремска с 6:4, 6:4 за един час и 37 минути.

Чжън е първата китайка, достигнала до финал в Мелбърн след На Ли, която точно преди 10 години спечели титлата след победа над Доминика Цибулкова. Това е и последното китайско участие на финал в турнир от Големия шлем.

Мачът започна с по един разменен ранен пробив. След това Цинвън Чжън направи още един в седмия гейм, за да поведе с 4:3 и след това не изтърва водачеството си до края на частта.

Вторият сет протече по абсолютно идентичен начин като първия. Два разменени ранни пробиви и след това нов в полза на китайката за 4:3. Чжън стигна до триумфа при първия си мачбол при собствен сервис.

На финала в събота 21-годишната китайка ще се изправи срещу защитаващата титлата си от миналата година Арина Сабаленка, която няма загубен сет от началото на Australian Open.

https://blitz.bg/