Готвят им с киноа и мляно месо, бюрекът от патладжани предпочитан в парламента

Легендарното депутатско кюфте е заменено от гурме храни в Народното събрание. С какво се хранят народните избраници и на какви цени, провериха от “Телеграф”.

Оказа се, че инфлацията не е стигнала до стола на депутатите, защото те, както и преди, хапват значително по-евтино в сравнение с който и да е щанд за топла храна или ресторант. Какви са предпочитанията и вкусовете на политиците и гостите в парламента, които също имат възможност да се хранят там.

Кетъринг

В Народното събрание не се готви. Ястията идват готови от кухнята на президентството. В бюфета на парламента само режат салати, разливат супата и топлят храната при поискване. Столовата се намира в подземния етаж на сградата и работното й време е от 8,15 до 16,45 ч. от понеделник до петък. Там обаче е интересно само по обяд. Тогава по витрините се изнасят коя от коя по-засукани, вкусни и доста евтини храни. В дните, в които има парламентарни заседания, работи и втора каса до 14,30 ч.

Нашествието на огладнели народни избраници обичайно започва около 12,30 ч., когато разнообразието от ястия и салати е най-голямо. Депутатите знаят, че след 13 ч. вече няма почти нищо за хапване – по витрините стоят тук-там по някое ястие или салата, а „по-завързаните“ манджи са свършили. За тези, които хем искат да хапнат навреме, хем да не изпуснат какво става на парламентарната трибуна, въпросът е решен – в столовата има екран.

Щадящо

В началото на демокрацията евтиното кюфте в бюфета на парламента доби национална популярност и дори стана нарицателно за ценовите благини в НС. 30 години по-късно обаче кюфтето и кебапчето изобщо не са на почит там. Скарата присъства като част от менюто, но никой не я купува. Няколко поредни дни нито един народен избраник, служител или гост на институцията не посегна към кебапчетата и кюфтетата. Те, оказва се, вече са хранително демоде, стоят самотни на витрината и дори нямат табелка с цената. Изместени са от по-леки, модерни и диетични храни, наречени в ценоразписа „щадящи ястия“. Всеки ден те са различни, но винаги са гурме като вкус и „народни“ като цена.

Изобилие

Например пилаф от киноа и червени чушки струва 2,10 лв. Представлява нещо като миш-маш, но явно е по-диетичен от него. Бюрекът от патладжани е 2,98 лв. Нещо подобно е на кюфтета от тиквички, гарнира се с кисело мляко и е предпочитан от много от депутатите. Картофените кюфтета, за които по ресторантите плащаме между 5 и 8 лева, в Народното събрания струват едва 1,54 лв. Порция кашкавал пане, също често предпочитан от народните избраници, е 3,01 лв. в бюфета, докато в заведенията е между 5 и 10 лв. За лазаня с мляно месо и гъби пък депутатите плащат едва 3,94 лв., а в повечето менюта цената й е около 10 лева. Най-скъпата храна в парламента бе свинско със задушени зеленчуци на цена 5,14 лв. Нея я купуваха основно служителите в парламента и журналистите. Що се отнася до салатите, там също има разнообразие – гръцка, със зеле, с морски дарове. Най-евтината е салатата от ряпа с морков – 0,84 лв., а най-скъпата е овчарската – 5,94 лв.

Сметка

И докато във всички хранителни обекти и ресторанти тараторът върви на цени между 3 и 5 лева, в бюфета на парламента той е 1,36 лв. Подобна е разликата и при цените на супите. Народните избраници могат да си хапнат пилешка и зеленчукова чорба за 1,83 лв.

Напитките в хладилните витрини също са на „народни“ цени. 1 литър минерална вода е 0,83 лв., а малката бутилка е 0,73 лв. Айряните вървят между 1,44 лв. и 1,55 лв. Така, ако си поръчат само едно нещо, депутатите могат да обядват за пет лева, а ако си направят тристепенно меню, например с таратор, гръцка салата, кашкавал пане, допълнително парче сирене и малка минерална вода, сметката им ще бъде 11,80 лв.

Не всички си отсервират

Народните представители масово наблягат на леките и щадящи ястия. Хранят се представители от всички парламентарни групи. Тъй като бюфетът е на самообслужване, повечето от тях си отсервират – след като се нахранят, занасят таблите с чинии и прибори до мястото за миене, но има и такива, които ги оставят по масите и се изнизват като в ресторант. Прибирането на таблите се извършва от служители в бюфета. Някои от тях са вежливи и любезни, но има и такива, които се държат като ядосани сервитьори от някогашния „Балкантурист“.

И вендинг автоматите им по-евтини

В Клуба на народния представител – кафенето, по обяд вече отдавна няма сандвичи, чиято цена е между 2 и 3 лв. Предлагат се с шунка, луканка, суджук, кашкавал и т.н. Мъфините са 1,36 лв. Кафето е хубаво. В клуба в приятна обстановка на меки фотьойли се водят разговори, понякога звучи и смях. Там също има екран, на който може да се гледа какво става на парламентарната трибуна.

Изобилието от евтини храни и напитки се допълва от вендинг автоматите, където стоките са малко по-къпи, но все пак по-евтини от подобните автомати на други места. Сандвичът с кашкавал е 1,80 лв., със салам е 2,30 лв., а с луканка – 3 лв. Солетите са 0,40 лв., масовите шоколадови вафли – 0,50 лв., газираните напитки – 1,50 лв.

https://blitz.bg

МОЖЕ БИ Е ВРЕМЕ ЖУРНАЛИСТКАТА ЦЪНЦЪРОВА ДА ВЪВЕДЕ РУБРИКА “ЗАЩО Г-Н ДЕПУТАТ, ЗА ВАС  В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ВСИЧКО Е ЕВТИНО, А ЗАПЛАТИТЕ СА ВИ КОСМИЧЕСКИ, А ЗА НАРОДА В МАГАЗИНИТЕ ВСИЧКИ Е УЖАСНО СКЪПО, А ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ СА МИКРОСКОПИЧНИ?”