СРЕБРО ЗА СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС

Добричлийката Светлана Каменова спечели сребърен медал на Европейското първенство по бокс за жени в Будва, Черна гора. Опитната ни националка се класира за финала в категория до 57 килограма, след като се справи с представителката на Гърция Олга Пападату с 5:0 съдийски гласа. Светлана показа надмощие над съперничката си още от началото на срещата. Тя тръгна с много увереност и самочувствие, което ѝ донесе заслужено предимство след първия рунд. Във втория българката бе още по-убедителна и предреши изхода на сблъсъка. Така се класира за втори финал на Европейско първенство след 2014 година. В опит да спечели първата си титла Светлана се изправи срещу третата от Игрите в Токио Ирма Теста (Италия). Двете боксираха и на Купа „Балкан“, където победата бе за българката. В мача за златото нашето момиче се би достойно, но победата отиде в ръцете на Ирма Теста.

Българският национален тим зае трето място в отборното класиране на Европейското първенство по бокс за жени в Будва. Националките ни спечелиха един златен, два сребърни и един бронзов медал. С титлата в категория до 48 кг триумфира Севда Асенова (48 кг), сребърни отличия завоюваха Венелина Поптолева (52 кг) и Светлана Каменова (57 кг), а бронз спечели Станимира Петрова (54 кг). Освен това другата добричлийка в отбора – Златислава Чуканова (50 кг), зае пето място, а Габриела Димитрова (60 кг) завърши девета.

Това донесе на България 17 точки в отборното класиране и третото място на Европейското първенство. Първата позиция е за Ирландия с 36 точки, а пред българките са още боксьорките на Украйна с 27 точки.

МОМЧИЛ ПЕТКОВ ЗАВЪРШИ ДЕВЕТИ НА СВЕТОВНОТО ПО ШАХМАТ ЗА МЛАДЕЖИ

16-годишният Момчил Петков от Добрич завърши в ТОП 10 на Световното първенство по шахмат за младежи до 20-годишна възраст, проведено в Сардиния, Италия. Състезателят на ШК „Енергия 21” завърши със 7,5 точки след 5 победи, 5 ремита и само една загуба, което му отреди девето място в крайното класиране. Това е изключителен успех, като се има предвид, че в световния шампионат участваха 120 шахматисти.

За този си успех възпитаникът на Тодор Спиров получи красива купа.

Другият българин, участвал в първенството – 18-годишният Цветан Стоянов, се нареди на 16-о място.

МИЛИЦА МИРЧЕВА ТРИУМФИРАХА В НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ ПО КРОС КЪНТРИ

Християн Стоянов и добричлийката Милица Мирчева триумфираха в Националния шампионат по крос кънтри при мъжете и при жените в Сунгурларе. Мирчева защити титлата си при дамите. Тя финишира първа по 8-километровата дистанция за 27:03 минути. Добруджанката е национална рекордьорка на 10000 метра, полумаратон и маратон, а през тази година стана шампионка на България и в бягането на 5000 метра. Среброто взе балканската и национална шампионка в маратона Маринела Нинева с 29:01 минути. Тя остана втора, както и през миналия сезон, след като преди това беше спечелила златото в предишните пет години. Трета се нареди Силвия  Георгиева с 29:25 минути.

Държавният шампион на писта на 1500 и на 5000 метра Християн Стоянов прибави нова титла към колекцията си през сезона, след като беше най-бърз по 10-километровото трасе с време 31:54 минути. Втори с 32:28 минути завърши националният първенец на маратон Исмаил Сенанджи, който за трета поредна година се класира на подиума след бронзовите отличия в предишните две издания на първенството. Георги Гергов заслужи бронза с 32:56 минути. Миналогодишният победител Митко Ценов не участва в състезанието.

СЛАВИЯ С ПЪРВА ПОБЕДА СЛЕД ТРИЛЪР С ДОБРУДЖА В СОФИЯ

Славия постигна първи успех в първенството на България по волейбол при мъжете. В среща от втория кръг “белите” победиха драматично с 3:2 (25:22, 25:17, 18:25, 16:25, 17:15) у дома Добруджа 07, информира sportal.bg. Столичани, водени от треньора Северин Димитров, поведоха с 2:0, след по-добра игра в дебютните две части от срещата. Гостите от Добрич успяха да направят частичен обрат и да доведат срещата до тайбрек, в който “белите” водеха с 12:8 и 14:12, но се стигна до равенство 14:14, a Славия се поздрави с краен успех при 17:15.

За голямата битка на волейболното поле говори и статистиката. Добруджанци всъщност се представиха по-добре в атака, записвайки 54 точки от този елемент (към 48 за Славия). Девет аса (към пет) пък се оказаха ключови за славистите, тъй като и двата тима се представиха сравнително еднакво на блок (13 на 12 за Добруджа) и завършиха с еднакъв брой грешки (32).

Най-резултатен за победителите стана Васил Николов със 17 точки, а Виктор Недялков добави още 15 точки. За гостите Мариян Наков се отличи с 18 точки.

Съставът на Добруджа: Стефан Георгиев, Жулиен Георгиев 8, Златко Кьосев 15, Георги Михалев 7, Светослав Арнаудов 5, Александър Кордев 15 – Николай Тодоров-либеро (Мариян Наков 18, Леон Тенчев, Николай Иванов 3, Христо Енков 1)

 

АЛЕКС НИКОЛОВ С 19 ТОЧКИ, ЛУБЕ С НЕВЕРОЯТЕН ОБРАТ СРЕЩУ ТРЕНТО И МАТЕЙ КАЗИЙСКИ

Волейболният ни национал Александър Николов и шампионът на Италия Кучине Лубе (Чивитанова) записаха страхотна втора поредна и общо 3-а победа в местната Суперлига. Воденият от Джанлоренцо Бленджини тим направи невероятен обрат от 0:2 до крайното 3:2 (17:25, 20:25, 25:22, 32:30, 15:13) като гост на гранда Итас (Тренто) в едно от големите дербита на шампионата, играно пред над 2700 зрители в зала “БиЕлЕм Груп Арена”. Срещата беше изтеглена от 5-ия кръг на първенството.

По този начин Алекс Николов и съотборниците му са на 3-о място във временното класиране с 3 победи, 1 загуба и 9 точки. За трентинци това пък беше 3-а поредна загуба, като само с 1 победа и 5 точки са на 5-а позиция. В редовния 4-и кръг Лубе гостува на Веро Волей (Монца), който е без победа до момента, докато Тренто е домакин на приятната изненада до момента Топ Волей (Чистерна), който е 3 поредни успеха. И двата мача са в неделя (23 октомври) от 19,00 часа българско време.

Алекс Николов влезе като резерва за Лубе още в първия гейм и направи много силно включване. Младата българска звезда стана най-полезен за шампионите с 19 точки. Пуерториканският диагонал Габи Гарсия, който също се появи като резерва в първия гейм, и олимпийският шампион с Франция Бартелеми Шинениезе добавиха 16 и 14 точки за успеха. Въпреки това за най-полезен играч на мача беше определен аржентинският разпределител на Лубе Лусиано Де Чеко.

От друга страна, Матей Казийски започна като титуляр за Тренто на нетипичния за него пост на диагонал, след което бе сменен в третия гейм, за да се върне отново в игра в края на четвъртата част. Българският капитан и звезда на трентинци се отчете с 12 точки. Над всички за домакините бе световният шампион с Италия Даниеле Лавиа с 32 точки. Алесандро Микиелето добави още 22 точки, но и това не помогна за победа. sportal.bg

СИМОНА ХАЛЕП Е С ПОЛОЖИТЕЛНА ДОПИНГ ПРОБА

Бившата №1 в световната ранглиста по тенис Симона Халеп (Румъния) е със спрени състезателни права заради положителна допинг проба за забранената субстанция “роксадустат”, съобщи Ройтерс. От Дисциплинарната комисия на Световната федерация ITF обявиха, че двукратната шампионка в турнирите от Големия шлем е дала положителните тестове на Откритото първенство на САЩ през септември, като и двете “А” и “Б” проби са потвърдили наличието на веществото. “Симона Халеп, 31-годишна румънска тенисистка, е със спрени състезателни права заради нарушаване на антидопинговите правила. След изследване на “А” и “Б” пробите й беше открито наличието на FG-4592 (роксадустат), който е в забранения списък за 2022 година на Световната антидопингова агенция”, се казва в съобщението на ITF. “Роксадустат” е лекарство против анемия и представлява инхибитор, който увеличава ендогенното производство на еритропоетин и стимулира производството на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Румънката заяви, че е шокирана от новината. “Това е най-големият шок в живота ми. През цялата си кариера идеята да мамя по какъвто и да било начин никога дори не е минавала през ума ми, защото това е против моите ценности, на които съм възпитана. Изправена пред такава несправедлива ситуация, се чувствам объркана и предадена. Ще се боря до край, за да докажа, че никога не съм вземала умишлено забранени субстанции, и вярвам, че истината ще излезе наяве”, коментира Халеп, шампионка на “Ролан Гарос” през 2018 и на “Уимбълдън” през 2019 година. Тя има общо 24 титли в Тура на АТП, две от които през този сезон в Мелбърн и Торонто, а в момента заема девето място в световната ранглиста.
Халеп сега се възстановява от операция на носа, на която се подложи в средата на септември именно след Откритото първенство на САЩ заради затруднения с дишането.

КОСТАДИНОВА ОСТАНА ЧЕТВЪРТА ВЪВ ФИНАЛА НА 25 МЕТРА ПИСТОЛЕТ

Антоанета Костадинова завърши четвърта във финала на 25 метра пистолет за жени на Световното първенство по спортна стрелба в Кайро. Олимпийската вицешампионка от Токио 2020 даде четвърти резултат –  586 точки, в квалификациите и намери място сред осемте претендентки за медалите. Във финала само малшанс лиши българката от медал, но постижението й носи квота за Олимпиадата в Париж.

Другата българска представителка – Мирослава Минчева, също се представи силно и завърши на 13-о място с 583 точки, като само точка я раздели от осмото място, даващо право на участие във финала.

Световна шампионка стана корейската Янмин Ким

ХОЛГЕР РУНЕ СПЕЧЕЛИ ТУРНИРА В СТОКХОЛМ СЛЕД УСПЕХ НАД СТЕФАНОС ЦИЦИПАС

Датчанинът Холгер Руне спечели тенис турнира в Стокхолм на твърда настилка от сериите АТP 250 с награден фонд от 648 130 евро. Той се наложи във финала над гърка Стефанос Циципас с 6:4, 6:4 за час и половина игра. Това е втора титла в кариерата на 19-годишния скандинавец, който наскоро бе и на Откритото първенство на София. Той направи 20 печеливши удара срещу петия в световната ранглиста Циципас, като успя да спаси и единствения шанс за пробив на съперника си в мача.

Руне спечели срещу Циципас и на “Ролан Гарос” тази година и все още няма поражение от този противник. “Беше невероятен мач за мен. Знаех, че ще бъде трудно, но се опитвах да следвам плана си. Успях да играя най-добрия си тенис днес, щастлив съм”, каза Руне след успеха.

Циципас, който е печелил титлата в Стокхолм през 2018 година, не успя да спечели своя десети трофей в кариерата си и трета за тази година.