СПОРТНА ПАНОРАМА

0
637

 

 

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) СПЕЧЕЛИ ТРИТЕ ТОЧКИ ВЪВ ВАРНА

Отборът на Септември (Тервел) спечели във Варна срещу втория отбор на Спартак с 4:3 и продължава с пълен актив. Двубоят бе от осмия кръг на Североизточната трета лига, а Румен Николов бе героят на мача, информира sportal.bg. Нападателят на гостите реализира всичките им голове, като победния вкара броени секунди преди края. Началото не предвещаваше подобен финал. Светослав Николов изведе варненци напред с красиво изпълнение на странична ножица в 6-ата минута. След още толкова време Даниел Начев удвои. Само 120 секунди по-късно започна наказателната акция на Румен Николов, който беше точен с глава след центриране на Димитър Михалев. Двамата разиграха двойно подаване в 57-ата минута и Николов изравни на празна врата. Той направи обрата в 77-ата минута, когато реализира дузпа, отсъдена за нарушение срещу него. Финалът на екшъна обаче се разигра в последните 180 секунди. Първо Денислав Славов изравни от дузпа. В последните секунди Владислав Мирчев налъга спартаковци и върна топката на 5-6 метра пред вратата, откъдето Николов я насочи в мрежата за крайното 3:4.

В друг мач от кръга Черноморец (Балчик) разгроми Рилци в Добрич с 5:1 и затвърди лидерската си позиция в класирането. С хеттрик се завърна Джорджио Димитров. Всичко в този мач приключи в последния половин час на първото полувреме. В него топката спря четири пъти в мрежата на домакините. Кристиян Бешев даде тон за победата с попадението си четвърт час след началото на срещата. Десетина минути по-късно Иван Цачев удвои. После Димитров беше главното действащо лице. Той реализира в 31-ата и 45-ата минута. Хеттрика си оформи от дузпа в 56-ата минута. Георги Георгиев беше точен за домакините десетина минути преди края.

 

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – VIII КРЪГ

Волов (Шумен) – Светкавица (Търговище)       0:1

Спартак 1918 II (Варна) – Септември (Тервел)  3:4

Рилци (Добрич) – Черноморец (Балчик)  1:5

Дунав от Русе II (Русе) – Устрем Д (Дончево)  5:2

Ботев (Нови пазар) – Локомотив 2022 (Русе)    3:0

Черноломец (Попово) – Лудогорец III (Разград)        3:0

Спортист (Г. Тошево) – Черно море II (Варна) 1:6

Доростол (Силистра) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Черноморец 8        8        0        0        31:5   24
  2. Септември 8        8        0        0        26:5   24
  3. Светкавица 7        7        0        0        12:2   21
  4. Черно море II 8 6        0        2        21:9   18
  5. Черноломец 7        5        0        2        17:8   15
  6. Лудогорец III 8 5        0        3        24:12 15
  7. Доростол 7        4        0        3        10:13 12
  8. Рилци 7        3        2        2        12:13 11
  9. Спартак II 7        2        1        4        10:13 7
  10. Дунав II 8 1        2        5        11:18 5
  11. Волов (Шн) 8 1        0        7        5:16   3
  12. Спортист 7 1        0        6        13:33 3
  13. Ботев (НП) 8 1        0        7        7:27   3
  14. Локомотив 7 0        2        5        5:16   2
  15. Устрем (Дон) 7 0 1        6        8:22   1

 

ПРОГРАМА – IX КРЪГ

15 октомври 2022 г., събота, 16:00 ч.

Септември 98 (Тервел) – Спортист  (Г. Тошево)

Светкавица (Търговище) – Черноломец (Попово)

Локомотив 2022 (Русе) – Волов (Шумен)

16 октомври 2022 г., неделя, 16:00 ч.

Черно море II (Варна) – Рилци (Добрич)

Лудогорец III (Разград) – Спартак II (Варна)

Устрем (Дончево) – Ботев (Нови пазар)

Доростол (Силистра) – Дунав II (Русе)

Черноморец (Балчик) – почива

 

МБАПЕ ИСКА ДА НАПУСНЕ ПСЖ ПРЕЗ ЯНУАРИ

Голямата звезда на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе ще поиска да напусне клуба през януари. Според RMC и „Марка“ отношенията между френския клуб и нападателя са напълно разбити и ситуацията е такава, че Мбапе е непреклонен в решението си. Според информациите футболистът е останал много разочарован от това, че обещанията, които ръководството му даде, за да подпише нов договор през май, не са били изпълнени. Всъщност още през юли Мбапе е поискал да си тръгне. Според „Марка“ желанието на играча е да премине в Реал (Мадрид). Той бе близо до трансфер на „Сантиаго Бернабеу“ преди няколко месеца, но се отказа, за да преподпише с парижани, като последното е станало и след сериозен политически натиск.

Испанското издание твърди, че ръководството на парижани е готово да съдейства на Мбапе и да не му пречи да премине в друг клуб, но с едно много важно условие – този клуб в никакъв случай не може да бъде Реал (Мадрид). Отношенията между президентите на двата клуба – Флорентино Перес и Насер Ал-Хелаифи, за изключително обтегнати, така че подобен бизнес между двамата е немислим с днешна дата.

Според „Марка“ още през юли от ПСЖ са казали на Мбапе, че в момента единственият възможен вариант за трансфер е Ливърпул.

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЩЕ ИГРАЕ С БОТЕВ (ПЛОВДИВ) ЗА КУПАТА

Стана ясен жребият за 1/16-финалите в турнира за Купата на България по футбол. Водещите отбори от efbet Лига имаха късмет и изтеглиха тимове от трета лига. Левски започва защитата на трофея с гостуване на Вихрен (Сандански). Миналогодишният финалист ЦСКА – София пък ще се изправи срещу лидера на Югоизток – Гигант (Съединение). Шампионът Лудогорец ще срещне Розова долина на старта, а ЦСКА 1948 гостува на Севлиево.

Единственият представител на Добричка област в тази фаза на турнира – отборът на Черноморец (Балчик), който няма загубена точка от началото на първенството в Североизточната трета лига, ще премери сили пред своя публика с елитния Ботев (Пловдив).

В 1/16-финалите участват класиралите се отбори от предварителните кръгове (Втора и Трета лига), както и всички тимове от efbet Лига. По-нискоразрядният отбор ще е домакин в срещата, а победителят ще бъде определен в един мач. Двубоите от този етап трябва да се изиграят в седмицата 29 ноември – 1 декември.

Всички двойки за 1/16-финалите:

Марица (Пловдив) – Хебър

Литекс – Черно море

Крумовград – Септември (София)

Гигант (Съединение) – ЦСКА – София

Черноморец (Балчик) – Ботев (Пловдив)

Вихрен (Сандански) – Левски

Чавдар (Етрополе) – Пирин (Благоевград)

Марек – Локомотив (Пловдив)

Миньор (Перник) – Берое

Витоша (Бистрица) – Ботев (Враца)

Севлиево – ЦСКА 1948

Дунав (Русе) – Арда

Спартак (Плевен) – Локомотив (София)

Струмска слава – Спартак (Варна)

Розова долина – Лудогорец

Спортист (Своге) – Славия

Във вторник бе изтеглен и жребият за осминафиналите. Той отреди грандовете Лудогорец и Левски да се изправят един срещу друг още на този етап от турнира, ако преди това елиминират съответно Розова долина и Вихрен (Сандански). Победителят ще се реши в един мач, който ще се играе в Разград.

Ето жребия за 1/8-финалите в турнира за Купата на България (победителят ще се реши в един мач, а домакин ще е отборът от първата двойка):

Струмска слава/Спартак (Варна) – Чавдар (Етрополе)/Пирин (Благоевград)

Марица (Пловдив)/Хебър – Дунав (Русе)/Арда

Литекс/Черно море – Марек/Локомотив (Пловдив)

Миньор (Перник)/Берое – Севлиево/ ЦСКА 1948

Спортист (Своге)/Славия – Черноморец (Балчик)/Ботев (Пловдив)

Крумовград/Септември (София) – Гигант (Съединение)/ ЦСКА – София

Спартак (Плевен)/Локомотив (София) – Витоша (Бистрица)/Ботев (Враца)

Розова долина/Лудогорец – Вихрен (Сандански)/Левски

 

ИТАЛИЯ ДАДЕ САМО ГЕЙМ НА КИТАЙ И Е НА ПОЛУФИНАЛ НА СВЕТОВНОТО

Европейският волейболен шампион за жени Италия стана първият полуфиналист на Световното първенство в Нидерландия и Полша. Воденият от Давиде Мацанти тим даде само гейм и се наложи над Китай с 3:1 (25:16, 25:22, 13:25, 25:17) в първия 1/4-финал на Мондиал 2022, игран пред близо 4000 зрители в зала “Омниспорт” в Апелдоорн. Така “Скуадра адзура” попадна за трети пореден и общо 5-и път във финалната четворка на шампионат на планетата. На полуфинала Италия очаква победителя от 1/4-финала между олимпийския вицешампион Бразилия и Япония. Полуфиналната среща ще бъде в четвъртък (12 октомври) от 21,00 часа българско време отново в Апелдоорн. От своя страна Китай прави крачка назад след бронза от Мондиал 2018. Китайките няма да играят за отличие за първи път от 2010-а.

Над всички за Италия бе звездата Паола Егону със страхотните 29 точки (2 блока и 50% успеваемост в атака) за победата. За Китай Йънйън Ли се отчете с 14 точки (1 ас), а Юнлу Уан приключи с 11 точки.

ФЛОЙД МЕЙУЕДЪР И КОНЪР МАКГРЕГЪР ГОТВЯТ СДЕЛКА ЗА $1.5 МИЛИАРДА

Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър водят преговори за сделка на стойност 1.5 милиарда долара. Според британския таблоид „Сън“ двамата са готови да направят нови два мача помежду си, след като вече се срещнаха веднъж през 2017 г. Тогава Мейуедър нокаутира Макгрегър в 10-ия рунд, а това бе последният официален мач в кариерата му, в която завърши с 50 победи от 50 двубоя.

Впоследствие Мейуедър се насочи към демонстративни срещи. Сега той води преговори с Макгрегър за договор за два мача. Двамата първо ще се срещнат отново на боксовия ринг, а след това ще направят втори мач, но по правилата на ММА. И двата мача ще бъдат официални, а не демонстративни. „Сън“ твърди, че и двата двубоя ще се проведат през 2023 година, а домакини ще бъдат Абу Даби и Саудитска Арабия.

Миналия месец Мейуедър потвърди, че води преговори с Макгрегър. „Ще имам още един демонстративен мач в Дубай през ноември, а през 2023 ще срещна Конър Макгрегър. Още не знаем дали ще е демонстративен мач, или истински. Но водим разговори и за двете“, каза Мейуедър тогава. Според източника на „Сън“ обаче 45-годишният американец е готов да направи и дебют в октагона, ако парите си заслужават.

Първият мач между двамата през 2017 г. донесе приходи от 500 млн. долара. Оттогава Мейуедър има 4 демонстративни мача. 34-годишният Макгрегър пък има 3 загуби в 4 мача в UFC в последните 4 години. Той загуби от Хабиб Нурмагомедов през 2018, след това победи Доналд Сероне, а през 2021 г. допусна две поредни поражения от Дъстин Порие.

МАКАБИ (ХАЙФА) ЗАШЛЕВИ ЮВЕНТУС И ГО ОТДАЛЕЧИ ОТ ЕЛИМИНАЦИИТЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Отборът на Макаби (Хайфа) записа сензационна домакинска победа с 2:0 над Ювентус в двубоя помежду им от група Н на Шампионската лига. Героят за израелския първенец беше Омер Ацили (7’, 42’), който отбеляза и двете попадения в двубоя за първия успех на тима в груповата фаза на турнира от 2002-ра насам. Тази загуба драстично намали шансовете на Старата госпожа за класиране за елиминациите на Шампионската лига.

Първото положение беше за домакините в 4-ата минута. Тогава Пиеро стреля с глава, но право във Войчех Шчесни, който спря топката. Малко след това Тярон Чери пробва шут, който не намери целта. В 7-ата минута Пиер Корню центрира и топката се удари в гърба на Ацили, а с неубедителната си намеса Шчесни позволи на топката да влезе във вратата му за 1:0. Така “бианконерите” допуснаха гол в шести пореден мач в Шампионската лига за първи път от 2013-а насам. В 12-ата минута Чери изпълни коварен пряк свободен удар, с който прати топката в напречната греда. Малко по-късно израелците организираха контраатака, в чийто край Шчесни трябваше да избие удар на Ацили в корнер. Лошите новини за Алегри продължиха, тъй като в 24-ата минута се наложи да замени Ди Мария с Милик заради мускулна контузия в дясното бедро на аржентинеца. Пет минути по-късно играчите на Макаби поискаха дузпа за игра с ръка на Леонардо Бонучи, но Антонио Матеу Лаос категорично отказа да уважи претенциите им. В 35-ата минута Ацили опита акробатично воле, което обаче се оказа неточно. В 42-ата именно израелецът завърши поредната опасна контраатака на своя тим с техничен удар, с което дойде второто му попадение в срещата. Влахович веднага отговори с първия точен удар за гостите в двубоя, който обаче беше отразен от Джош Коен, а Милик опропасти шанса за добавка.

Втората част започна със силен натиск на Старата госпожа и серия от корнери, като при един от тях Коен отрази удар с глава на Ругани. В 61-ата минута Влахович също стреля с глава, но не успя да затрудни вратаря. В 67-ата минута Хуан Куадрадо падна в наказателното поле след изблъскване на Корню, но главният съдия и ВАР отказаха да отсъдят дузпа. 15 минути по-късно именно колумбиецът застраши противниковата врата, но Коен изби неговия изстрел. Последва далечен шут на Милик, който беше уловен от стража. В 86-ата минута в игра за домакините се появи бившият футболист на родния Лудогорец Мавис Чибота.